Mahamadou Issoufou: "My besluit om die grondwet te respekteer en myself nie te verteenwoordig nie, is onherroepelik" - JeuneAfrique.com

Terrorisme, demografie, bestuur, hervorming van die CFA-frank ... Die Nigeriese leier, president in die amp van ECOWAS, ontlok die uitdagings wat voorlê. Om nie eens te praat van dié van sy eie boedel in minder as twee jaar nie.

Hy sou dit doen, as alles volgens die reëls verloop totdat hy aan die mag onttrek het, in April 2021, 'n aanbieder van die Mo Ibrahim-toekenning, wat goeie bestuur en demokratiese leierskap beloon. Nie gelukkig om te herhaal sedert die dag van sy toetrede tot die presidentskap van Niger, in 2011 - en irriteer selfs sommige van sy volksgenote - dat hy nie 'n uur langer in die amp sal bly as wat die Grondwet hom magtig nie, naamlik twee termyn van vyf jaar, druk Mahamadou Issoufou die spyker deur te wys, twee jaar tevore die sperdatum, die kandidaat van sy keuse tot sy eie opvolging.

'N Algehele atipiese situasie op die vasteland, wat die toekoms verbied om terug te keer, maar wat ook die risiko inhou om 'n soort diargie aan die hoof van die staat op te stel. Is dit die geval? Blykbaar nee. Issoufou en sy dolfyn, minister van binnelandse sake, Mohamed Bazoum, wat al dertig jaar aan dieselfde politieke broederskap behoort, ken mekaar te goed om enige sandkorrel toe te laat om die scenario wat hulle saamgestel het, te benut. Daar sou ook geen belangstelling wees nie.

Nuwe opset

Beter: die president huiwer nie om hierdie nuwe opset op te stel nie. Dit word vergesel deur die enigste Bazoum en sy vrou dat die presidensiële egpaar na Tahoua, 600 km oos van Niamey, aan boord van 'n beskeie turboprop, gegaan het om die Augustus 3 te vier die 59ste herdenking van onafhanklikheid. Die vroeë oggendure het ministers, hoogwaardigheidsbekleërs en diplomate op hulle laat wag onder die tente en die sweet van hierdie vroeë oorwintering.

Tydens die lang onderhoud wat hy aan Jeune Afrique gegee het, praat Mahamadou Issoufou, 67, oor hierdie eerste oorgang tussen twee demokraties verkose presidente as sy grootste sukses wat kom - mits natuurlik dat Nigeriese kiesers dit onderskryf. sinopsis in die stembusse. Dit gaan ook oor die stryd teen terrorisme, in 'n land waar die obsessie met veiligheid alomteenwoordig is, van ekonomie, sosiale en demografie, terwyl Niger in die olie die hoop plaas om eendag uit die die stert van die pak van die armste nasies ter wêreld.

Soveel onderwerpe soos Mahamadou Issoufou, wie se land aan die begin van 2020 tot 'n nie-permanente lid by die Verenigde Nasies se Veiligheidsraad sal toetree, maar hy wil ook op internasionale forums fokus. Hy wat per radio verneem het - 'n week na sy eerste verkiesing, in Maart 2011 - hierdie ramp wat die Westerse militêre ingryping in Libië in sy oë was, sal ook baat vind by die feit dat hy die grondbeginsels van sy gedagtes sterk vertel: 'Ons som Afrikane is voorbeeldig van demokrate, maar wêreldbestuur is allesbehalwe demokraties. 'N Regte onderwerp van besinning vir die jurie Mo Ibrahim-toekenning...

Jong Afrika: Oor anderhalf jaar, aan die begin van 2021, sal u die presidentskap aan u verkose opvolger sedeer. Wat is u beraming van u kwasi-dekade aan bewind ten tye van die voorbalans?

Mahamadou Issoufou: Nigeriërs sal dit sê op grond van my beloftes en die verwesenliking daarvan. Ek moes agt prioriteite vir die land vasstel: kulturele renaissance, veiligheid, die konsolidasie van demokratiese en republikeinse instellings, infrastruktuur, selfvoorsiening van voedsel, menslike kapitaal - gesondheid en onderwys - toegang tot water en werkskepping.

Op hierdie agt asse glo ek dat vooruitgang tasbaar is en dat die meeste van wat ek beloof het, bereik is. Die persentasie hulpbronne wat aan hierdie prioriteitsektore toegewys is, bly op die vlak van wat beplan is: 22% vir onderwys, 17% vir die 3N-inisiatief [Nigeriens voed Nigeriens], 10% vir gesondheid ...

Die enigste gebied waaraan ons minder wil spandeer, is veiligheid. Ons het beplan om 10% van ons begroting toe te ken, dit was nodig om op te styg tot 19%, en dit tot nadeel van 'n terrein so belangrik soos water.

Hierdie artikel verskyn eers op JONG AFRIKA