Die kolossale radioteleskoop uit China het pas 'n vreemde sein in die ruimte gehoor - BGR

China het vyf jaar en byna 200 miljoen dollar bestee aan die konstruksie van sy vyf meter-sferiese teleskoop, genaamd FAST. Dit was 'n monumentale onderneming, maar die resultaat is 'n wonder van tegnologie; dit is die grootste vollengte radioteleskoop op die planeet. Aangesien China gereed is vir 'n finale hersiening van die voltooide projek later vandeesmaand, sê wetenskaplikes dat hulle die teleskoop al gebruik het om 'n merkwaardige vreemde radiosein wat in die ruimte uitstraal, op te spoor.

Radioteleskope op aarde bespeur van tyd tot tyd kragtige seine van onbekende bronne. Hierdie vinnige radiobarstings (afgekort tot FRB) is dikwels enkelvoudige flitse, maar 'n paar daarvan is waargeneem wat hulself herhaal het met oënskynlik lukrake tussenposes. Daar word beweer dat 'n spesifieke sein, bekend as FRB 121102, weer en weer verskyn het, en China se splinternuwe briljante teleskoop hoor dit hard en duidelik .

Niemand weet regtig wat die FRB skep nie, en dit is deel daarvan wat dit vir wetenskaplikes so opwindend maak. Die feit dat die meeste van hulle stiptelik is, maar dat ander, soos die FRB 121102, homself herhaal, maak die proses wat hulle animeer nog meer geheimsinnig.

"Sodra hierdie hersiening gedoen is, word FAST 'n aanvaarde teleskoop vir die verkenning van die heelal. Jiang Peng, hoofingenieur van FAST, in 'n verklaring gesê. 'Fast is sedert April 2019 oop vir Chinese sterrekundiges. Ná die aanvaarding van nasionale konstruksie sal sterrekundiges van oor die hele wêreld oop wees. '

Die wetenskaplike span wat die vinnigste seine gebruik wat dui op FRB 121102 op die Augustus 29, het 'meer as 'n paar dosyne bars' van die sein gehoor. Hierdie spesifieke gebeurtenis was veral beduidend omdat geen ander teleskoop op aarde in so 'n kort tyd soveel herhalings van die sein bespeur het nie, wat daarop dui dat die ongelooflike krag van die nuwe Chinese teleskoop kan help om die geheime van die sein te ontsluit.

FAST sal volle hande hê, en navorsers hoop om dit te gebruik in voortgesette navorsing oor afgeleë pulsars, elemente soos waterstof, en natuurlik addisionele Fast Radio Bursts-radio's.

Beeldbron: NASA / ESA

Hierdie artikel verskyn eerste (in Engels) op BGR