Presidentsverkiesing in Tunisië: begrip van die belang van die verkiesing in sewe prioriteitsprojekte - JeuneAfrique.com

Die volgende president sal groot uitdagings in die gesig staar vir die toekoms van die land. Hier is 'n paar van die dringendste.

Dit is dikwels 'n verhaal van getalle. Geen twyfel hier meer as elders nie. Eerste 26, soos die aantal presidentskandidate. Dan is die 2, soos die aantal rondtes om tussen hulle te besluit. Die jongste peilings toon 'n gefragmenteerde mening, geskeur tussen persoonlikhede op die antipodes ... en dikwels soortgelyke projekte.

Wesenlike onderwerpe ontbreek egter nie. Want as Tunisië sedert 2011 sy status as 'n demokratiese uitsondering in die Arabiese wêreld bevestig het, is dit op 'n kruispad met endemiese werkloosheid - 15,5% aan die einde van 2018 - 'n kommerwekkende skuld - meer as 71% van die BBP - opvallende territoriale ongelykhede, brose instellings en 'n beskadigde sosiale skakel. Die tyd loop uit: sodra die volgende president in Kartago geïnstalleer is, sal sewe groot uitdagings in nood in die gesig gestaar word. Sewe soos die sewe miljoen kiesers het hierdie jaar 15 vir die eerste ronde genoem.

1. Konsolideer instellings

By die aanneming van die nuwe Grondwet, die 26 Januarie 2014, deur die Nasionale Konstituerende Vergadering (ANC). © Aimen Zine / AP / SIPA

Bouwerk aan wyle Beji Caid Essebsi, die oprigting van grondwetlike instellings is steeds nie effektief nie. Die grondwet van 27, Januarie 2014, word ontneem van die gevalle wat hy self ingewy het, en dit het 'n voorsmakie van onafgehandelde sake. Die treffendste voorbeeld van hierdie wankelrige proses is die afwesigheid van 'n konstitusionele hof. Die hof moet in 2015 ingestel word om die basiese wet en die liggaam wat die president van die Republiek ontslaan het, te interpreteer in die geval van "kennelike skending van die Grondwet". Vier jaar later kon die Vergadering van Volksverteenwoordigers (ARP) steeds nie saamstem oor die identiteit van vier van die toekomstige grondwetlike regters nie. Waarborg vir die eenheid van die staat en die kontinuïteit daarvan, sal die toekomstige president sy gesag moet gebruik om die verskillende politieke akteurs saam te stem.

Die 2014-grondwet het die instelling van vyf ander onafhanklike grondwetlike liggame onderskryf: die verkiesingsliggaamoudiovisuele kommunikasie, menseregte, volhoubare ontwikkeling en die regte van toekomstige geslagte, en die forum vir goeie bestuur en die stryd teen korrupsie. Almal het administratiewe en finansiële outonomie van die toesighoudende owerhede. Die doel: om teen-magte aan die uitvoerende gesag te waarborg.

Vyf jaar na die inwerkingtreding van die nuwe Grondwet, die geval van oudiovisuele kommunikasie en dat met betrekking tot goeie bestuur en die stryd teen korrupsie nog nie na vore gekom het nie. Dit is aan die volgende staatshoof om lede van die LP aan te dring om die proses te bespoedig. Laastens het die kiesers - in die teks van 2014 - die keuse gemaak om desentralisasie aan te moedig. Die basiese norm vereis dus die verkiesing van munisipale en streeksrade en die instelling van distriksrade. Vir nou net munisipale rade is tydens die ampstermyn van Caid Essesbsi verkies. Die res word weer aan die opvolger van laasgenoemde bemaak.

Hierdie artikel verskyn eers op JONG AFRIKA