"Indian Series", werk van die subkontinent te ontdek in tien volumes

"Indian Series", werk van die subkontinent te ontdek in tien volumes

Afgelewer. Les Belles Lettres-uitgawes, wat in 1919 gestig is, is hoofsaaklik bedoel om die klassieke uit die Oudheid te publiseer. In hul katalogus is 'n duiselingwekkende aantal verwysings, dikwels wys, van Griekse, Chinese, Latynse, Sanskrit-geskrifte, soms in tweetalige uitgawes vergesel van 'n kritiese apparaat en opvoedkundige hulpmiddels. Dit is in lyn met hierdie vakkundige werk dat die uitgewer deur die jaar 2022 'n reeks van tien volumes Indiese klassieke werke gepubliseer het. Soveel nuggets wat nou in 'n elegante boks versamel is wat deur illustreerder Scott Pennor's ontwerp is.

Die voorwerp alleen verdien die ompad: in semi-sagteband-formaat is elkeen van die werke versier met 'n hardeband en in helder kleure gebind, soos 'n eggo van die skitterende skakerings van Indiese sari's; elkeen word deur 'n kontemporêre kunstenaar geïllustreer, asof om hierdie baie ou tekste uit hul matriks van ewigheid te trek.

’n Ontwerp van merkwaardige gehalte wat getuig van die begeerte van die Paryse huis – en in die besonder van die aanstigter van hierdie korpus, die uitgewer Nicolas Filicic – om die versameling op lang termyn te registreer, soos die vertaalde werke.

’n Wêreld in beroering

Laasgenoemde het ons inderdaad in die mees afgeleë era van die subkontinent gelei, aangesien dit die twee oudste Upanishads was wat in Maart die "Indian Series" ingewy het. Heilige tekste geskryf in die VIIe-VIe eeue voor ons era, die Lesse uit die bos et les Onderrig vir sangers (Brihad Aranyaka et Chandogya Upanishad, hier versamel in 'n enkele boek) wemel van data oor die Vediese godsdiens, die kultus van antieke Indië waaruit Hindoeïsme afkomstig is, en oor die kosmologieë van daardie tyd. Hulle vertel, in Sanskrit-taal vertaal deur Emile Sénart, 'n wêreld in beroering, wat beweeg van 'n baie geritualiseerde semi-nomadiese samelewing wat georganiseer is rondom offer aan die gode, na 'n nuwe visie van die samelewing, gestruktureer rondom opkomende instellings.

’n Veranderende wêreld (reeds!), gekenmerk deur ekonomiese ontwikkeling en groeiende verstedeliking in die Ganges-vallei. Hoe esoteries hulle ook al is, hierdie geskrifte word aan die nie-kundige leser verduidelik danksy die bekendstelling van die Indianis Patrick Olivelle en die verduidelikings van die vertaler, verryk deur die droomagtige illustrasies van Augustin Frison-Roche.

Lees ook: Artikel gereserveer vir ons intekenare Augustin Frison-Roche: wanneer heilige kuns profaan word, en omgekeerd

In November het die reeks geëindig met die publikasie van die bekende Wette van Manu (Manavadharmashastra), vertaal deur Georges Strehly en ingelei deur Federico Squarcini en Daniele Cuneo. Waarskynlik saamgestel in IIe eeu van ons era, lê hierdie kode van etiese, politieke en wetlike reëls die grondslag van die tradisionele samelewing van die subkontinent, veral deur sy vier kaste: die Brahmane (priesters), die kshatriya (krygers), die Vaishya (handelaars) en die shudra (bediendes).

Jy het 43.84% van hierdie artikel oor om te lees. Die volgende is slegs vir intekenare.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.lemonde.fr/idees/article/2022/12/23/serie-indienne-des-uvres-du-sous-continent-a-decouvrir-en-dix-volumes_6155488_3232.html


.