"Die Franse is nie gereed om hul siening van Afrika te vernuwe nie"

"Die Franse is nie gereed om hul siening van Afrika te vernuwe nie"

Ivoorse skrywer Tanella Boni.

Romanskrywer, filosoof, digter, emeritusprofessor aan die Félix-Houphouët-Boigny Universiteit in Abidjan... Die Ivoorkus Tanella Boni is 'n produktiewe waarnemer van die realiteit van haar medeburgers.

Aanbieding van ons reeks Van Dakar tot Djiboeti, radioskopie van die Afrika-Frankryk-verhouding

Naas ’n akademiese produksie fokus sy ook op aktuele gebeure, soos blyk uit haar jongste roman, Sonder 'n woord of 'n handdruk (Nimba Editions), wat terugkyk op die giftige afval-skandaal wat die Ivoorkus in 2006.

Wat is die eerste kontak met Frankryk wat jy onthou?

Tanella Boni Dit is nie die eerste kontak nie, want in die kollege was ten minste 90% van my onderwysers Frans, maar hier is die eerste herinnering wat by my terugkom: Ek moes omtrent vyftien gewees het toe ek 'n prys op hoërskool ontvang het, wat my toegelaat het om maak my eerste reis na Frankryk.

Episode 1 Paap Seen: "Die voormalige koloniseerder toon steeds arrogansie teenoor Afrikane"

Dit was my eerste keer op 'n vliegtuig en ek het in Parys aangekom saam met 'n aantal Afrikane van Senegal, Madagaskar, Niger, Benin – wat destyds Dahomey was. Ons is verwelkom deur Franse mense, maar ook deur Afrika-instrukteurs met wie ek sedertdien nog nie kontak verloor het nie. Ek praat van hierdie ervaring, gemaak vir mekaar om te ontmoet, want ek dink vandag mis jongmense dit. Trouens, dit was in Frankryk wat ek oopgemaak het vir die res van Afrika.

In hierdie net-onafhanklike Ivoorkus van die 1960's, hoe het jy hierdie Franse mense beskou wat steeds baie teenwoordig is?

Hulle was oral, maar ek moet dit sê as ek Frankryk geken het on-site op 15 was sy reeds tydens my vroeë kinderjare in my pa se stories. Hy het in die Tweede Wêreldoorlog geveg, het in Frankryk gewoon, daar vriende gemaak, met 'n paar gewoontes teruggekom, soos 'n smaak vir wyn, en geweet hoe om die smaak vir hierdie land by ons te vestig deur ons vry te laat om daarheen te gaan. maak ons ​​eie ervaring.

Ivoorkus en Frankryk het 'n spesiale verhouding. Hoe sou jy haar vandag beskryf?

Polities het ons die indruk dat alles goed is. Emmanuel Macron, sy ministers kom gereeld. Dit is 'n land waar die Franse goed voel ten spyte van die geweld de 2002 [na die uitbreek van die rebellie het Frankryk tussen die twee kampe ingegryp eerder as om agter president Laurent Gbagbo te staan], toe November 2004 [baie Franse belange is gevandaliseer na die vernietiging van die Ivoriaanse lugmag deur die Franse weermag na die bombardement van die Franse enklawe Bouaké].

Episode 2 Emna Belhaj Yahia: "Die Frankryk van broederskap, gelykheid, vryheid behoort net soveel aan my as aan jou"

Dit lyk egter vir my asof verhoudings nie meer regtig is wat dit was nie, om die eenvoudige rede dat Ivoorkus hom tot ander lande soos China, Arabiese lande, Suid-Korea gewend het. Frankryk is nie meer alleen in Côte d'Ivoire nie.

Dink jy dat die Ivoorkus die weg gebaan het vir hierdie bevraagtekening in 'n tyd waarin daar baie gepraat word oor die uitdaag van Franse beleid in Afrika?

Ons onthou die formule wat in 2003-2004 verskyn het: “Aan elkeen sy eie Frans. » Jong Patriotte [van Charles Blé Goudé se beweging] het toe aanvalle teen die Franse Kultuursentrum en die Lycée Mermoz in Abidjan uitgevoer. Selfs al kan hulle deur die regime gemanipuleer word, spreek hierdie jongmense dan 'n keelvol uit. Vandag lyk dit of hulle nie meer in dieselfde gemoedstoestand is nie, of anders manifesteer hulle dit nie openlik nie.

"Die Franse wet op klasgeld het die effek van 'n koue stort in Afrika gehad"

'n Afstand het ingetree. Ons weet dat as hulle gevra word om tussen die buiteland vir hul studies te kies, Frankryk nie meer noodwendig eerste sal kom nie. Ek dink die fantasie het verskuif, na Amerika en Kanada. Dit is versterk deur die wet in Frankryk oor studiekoste, wat die effek van 'n koue stort in Afrika gehad het. Van nou af is jong Ivoriane, selfs al is hulle dubbele burgers, nie seker dat hulle hul plek in Frankryk sal kan vind nie. Mens kan ook wonder of Frankryk nog Afrikane nodig het, want hier hang altyd 'n vermoede oor hulle.

Sedert sy aan bewind gekom het, het Emmanuel Macron gesê hy het probeer om betrekkinge tussen Afrika en Frankryk te hernu. Merk jy 'n verandering?

President Macron wend pogings aan, byvoorbeeld oor die kwessie van terugbetalings. Daar is 'n hele paar dinge aan die gang, maar ek wonder of die Franse dit self ook so hoor. Ek glo dat hulle nie gereed is om hul blik te vernuwe nie, en nie net diegene wat polities aan die uiterstes is nie. Is hulle gereed om hul ingesteldheid te verander? 'n einde maak aan neerbuigend, aan die verwerping van die ander? Ons sal altyd sê dat rassisme nie bestaan ​​nie, maar dit is in dade, woorde, houdings.

Episode 3 Joey le Soldat, Burkinabe rapper: "Niks sal die breuk met Frankryk verhoed nie, dit is die waarneming van die jeug"

Verandering moet egter ook uit Afrika-lande kom. Is ons gereed om vir onsself verantwoordelik te wees? Mali, die Sentraal-Afrikaanse Republiek, Burkina Faso sê: "Ons wil nie meer die Franse hê nie", maar gooi hulle terselfdertyd in die bek van 'n beer wat uit die groot koue kom. As ons nie meer die Franse wil hê nie, is dit nogal prysenswaardig, maar dan moet ons onsself die middele gee om ten volle vry te wees. Wanneer ons in Frankryk ongewens voel, sukkel ons om werklik onsself te wees.

Watter aksies kan nuwe lewe in hierdie verhouding blaas?

Eerstens moet verhoudings gebalanseerd wees en dit veronderstel dat Afrikane vertrou word, wat vooroordele dekonstrueer. Hierdie werk moet aan beide kante uitgevoer word. As Frankryk sy taal, sy kultuur en waardes bring, het Afrika ook waardes en kennis om by te dra. Ons kennis en kundigheid moet sirkuleer.

Hoe sou jy graag wou sien dat die Frans-Afrika-verhouding in 2023 ontwikkel?

Ek praat gereeld oor onderwys, wat natuurlik taal behels. Die Franse taal verloor momentum in Afrika en miskien moet ons hierdie ontwikkeling benut om sekere Afrikatale te ontwikkel of selfs te laat herleef. Dit sal bydra tot 'n herbalansering.

Lire aussi Geletterdheid in Afrika: die moedertaal tot die redding van laerskoolleerlinge

Ek is ten gunste daarvan dat ons nie toelaat dat ons tale sterf nie en dat terselfdertyd die onderrig van goeie kwaliteit Frans verseker word. Om 'n sterk identiteit te hê is nie sinoniem met onttrekking nie. Om bewus te wees van jou eie waardes is om 'n "goedgemaakte kop" te hê om die verdagte blik van die ander te kan weerstaan.

Opsomming van ons reeks "Van Dakar tot Djiboeti, radioskopie van die Afrika-Frankryk verhouding"

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.lemonde.fr/afrique/article/2022/12/25/tanella-boni-les-francais-ne-sont-pas-prets-a-renouveler-leur-regard-sur-l-afrique_6155639_3212.html


.