Hof: Ses lyfwagte van president Paul Biya is tot swaar vonnisse gevonnis

Hof: Ses lyfwagte van president Paul Biya is tot swaar vonnisse gevonnis

Opgeskorte finansiële vonnisse is aan hulle opgelê omdat hulle 'n Rts-joernalis geboelie het wat 'n betoging deur opponente in Junie 2019 gedek het.

Die Genève-polisiehof het verlede Vrydag beraam dat ses lede van die Kameroense president Paul Biya se veiligheidsdiens in Junie 2019 'n RTS-joernalis geboelie het wat 'n betoging deur opponente gedek het voor 'n hotel in Genève waar die leier gebly het. Die inligting, wat deur die koerant Le Temps onthul is, is deur Jamil Soussi, die joernalis se prokureur, bevestig. Lyfwagte word gevonnis tot geldelike strawwe in plaas van gevangenisstraf. Die enigste beampte wat nie aan die geveg deelgeneem het nie, het 'n boete van 30 dae opgeskort. Die ander vyf vonnisse van 90 en 100 dagboetes word opgeskort, appèl is altyd moontlik.

Die Geneefse staatsaanklaer het reeds by wyse van 'n strafbevel die lyfwagte tot opgeskorte tronkstraf van minstens drie maande gevonnis vir hierdie gebeure. Die agente het beswaar gemaak. Die Polisiehof was 'n bietjie meer toegeeflik teenoor hulle en het hulle hierdie keer tot opgeskorte finansiële vonnisse veroordeel. Die agente van die veiligheidsdiens van die Kameroense president het hul vryspraak voor die polisiehof geëis.

Hulle is slegs vir die saakbeskadigingsmisdryf vrygelaat, behalwe vir een van hulle. “Hierdie uitspraak is betreurenswaardig, want na my mening het die vryheid van die pers nie die reg aan die joernalis gegee om die agente te verfilm, sonder hul toestemming nie. Hulle het ingegryp omdat dit vir die veiligheid van die president en hulle s'n was dat hul gesigte nie op sosiale netwerke gevind is nie,” het Robert Assaël, een van die lyfwagte se prokureurs, gesê.

Aan die Federale Hof

Die saak het geraas gemaak en het na die Federale Hof gegaan. Die lyfwagte van die Kameroense president het aangevoer dat hulle by immuniteit baat gevind het. ’n Visie wat die regters van Mon Repos verwerp het, in ag genome, in die lig van die omstandighede, dat die agente nie daardie dag opgetree het vir die veiligheid van Paul Biya nie.

Die verslaggewer is gemolesteer voor die Intercontinental Hotel, waar president Paul Biya gebly het. Effens beseer tydens die ingryping van die lyfwagte, is hy van sy professionele toerusting en sy persoonlike besittings onthef. Aangehaal deur Le Temps, het die prokureur-generaal van Genève, Olivier Jornot, voor die hof gedink dat "'n sterk sein nodig is om die grense van hul optrede te herinner aan diegene wat skuil agter 'n beweerde diplomatieke status om op te tree soos hulle goeddink."

In die oë van die aanklaer het “iets ernstigs gebeur” op die esplanade van dié hotel waar Paul Biya gereeld tuisgaan wanneer hy na die oewer van die Genevemeer kom vir mediese behandeling. "Verteenwoordigers van 'n vreemde staat het die vrymoedigheid geneem om 'n joernalis wat geen gevaar ingehou het nie, maar ook opponente te jag." Dit alles, bestorm Olivier Jornot steeds, gaan veel verder as wat die kanton gewoond is om te weet in terme van polities sensitiewe betogings. Die Openbare Ministerie is ook van mening dat die Kameroense afvaardiging, wat die hele vloer van die Intercontinental Hotel beslaan, optree soos "'n staat binne 'n staat".

'n Amerikaanse toeris sou die prys vir hierdie houding betaal het en 'n aparte prosedure is oor hierdie onderwerp geopen. Die ondersoek was dus moeilik om uit te voer. Olivier Jornot spesifiseer dat die lyfwagte hulself uiteindelik aan die polisie oorgegee het en dat hulle "'n fees van ongelooflike leuens" (niemand het die joernalis gegryp nie, sy besittings is op die grond gevind, ens.) geuiter het voordat hulle vertrek het nie. om met CCTV gekonfronteer te word beelde. Die diplomatieke veiligheidsbrigade moes ook stry en daarop aandring om die klaer se foon terug te kry.

Tribune de Genève

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://237actu.com/tribunal-six-gardes-du-corps-du-president-paul-biya-condamnes-a-de-lourdes-peines


.