In Niger het Foumakoye Gado, getrou onder die getroues van Issoufou, aan die hoof van die regerende party bevestig


In Niger het Foumakoye Gado, getrou onder die getroues van Issoufou, aan die hoof van die regerende party bevestig

Sy aanstelling was vir etlike weke van krag. Gevalideer deur die staatshoof, Mohamed Bazoum, en sy voorganger Mahamadou Issouofou. Aan die einde van die agtste gewone kongres van die Nigeriese Party vir Demokrasie en Sosialisme (PNDS-Tarayya), is Foumakoye Gado op 25 Desember bevestig aan die hoof van die party wat hy in 1990 help skep het, saam met die twee mans.

Reeds in beheer van die presidentskap van die PNDS op 'n tussentydse basis, het hierdie boorling van Dogondoutchi, oos van Niamey, dus 'n reeds baie digte politieke kurrikulum kom uitwerk.

Mynbou, energie, olie

Agtereenvolgens Minister van Staat, Minister van Myne en Energie, Energie en Petroleum, totdat net Olie gehou word danksy 'n herskommelde portefeulje, Foumakoye Beeste is een van die vertroude manne van Mouhamadou Issoufou, voormalige president wie se skadu steeds oor die bestuur van staatsake en die vorming van mag hang, volgens baie waarnemers.

Onder die presidentskap van Bazoum het Gado geen van sy invloed verloor nie en het die vyfde persoonlikheid van die staat in die protokolbevel geword toe hy in April 2021 aangestel is as Hoë Verteenwoordiger van die President van die Republiek.

Wetenskaplike studies

Gado, passievol oor wiskunde en wetenskap, het by die Normal School of Zinder, die Universiteit van Abidjan of die Universiteit van Luik opgelei vir studies in chemiese wetenskappe, waaruit hy in 1985 gegradueer het. Dit was op hoërskool dat hierdie pilaar van die PNDS paaie kruis met 'n sekere Mahamadou Issoufou wat, soos hy, 'n aanhanger van wetenskap en wiskunde is.

“Foumakoye Gado is een van Issoufou se oudste bondgenote, sommige beskou hom selfs as sy regterarm. Hy is een van die figure van die Issoufou-stam”, verduidelik Nigeriese joernalis Moussa Aksar. Sy nabyheid aan die voormalige staatshoof het met die vakbondstryd sterker geword.

vakbondwese

Gado, 'n vurige militant van die veelpartystelsel in Niger, berei sy wapens voor binne vakbondorganisasies, soos die Unie van die skoolkinders van Niger (USN), waarvan hy hoofsekretaris was. Demonstrasies en "stakings": sy verbintenis sal hom 'n paar gedeeltes in die tronk of onder huisarres besorg.

Dan kom die skepping van die Nigeriese Party vir Demokrasie en Sosialisme (PNDS-Tarayya). Terwyl Mahamadou Issoufou die sekretaris generaal van die formasie, Gado beklee die plek van eerste adjunk-sekretaris-generaal, net voor 'n sekere Mohamed Bazoum, dan tweede adjunk-sekretaris-generaal.

Skaars drie jaar later, toe Mahamane Ousmane van die Demokratiese en Sosiale Konvensie (CDS) Niger se eerste demokratiese verkiesing gewen het, het Mahamadou Issoufou Eerste Minister van die koalisieregering geword. Saam met hom het Gado by die regeringspan aangesluit aan die hoof van die Ministerie van Myne en Energie, voordat die PNDS besluit het om te onttrek om by die opposisie aan te sluit.

Oorname van Issoufou?

Getrou onder die getroues van Issoufou, wat in 2011 toegang tot die presidensiële paleis van Niamey sal kry, Het Foumakoye Gado daarvan gedroom om die president se dolfyn te wees? " Die keuse van 'n kandidatuur van Bazoum om Issoufou op te volg Dit is in elk geval gedoen teen die mening van Foumakoye Gado en ander partyleiers. Gado en Bazoum kom goed oor die weg, maar dit het destyds baie frustrasie geskep,” glo Moussa Aksar in elk geval.

Tog vestig die bevestiging van Foumakoye Gado aan die hoof van die PNDS 'n bietjie meer beheer van Mahamadou Issoufou oor die formasie wat hy geskep het. "Met Gado in die presidensie en wat beheer oor Tahoua [politieke vesting van die voormalige staatshoof] behou, maak Issoufou seker om die party te beheer en die noodsaaklike argitek van 'n tweede termyn vir Bazoum in 2026 te bly", het 'n stigterslid van die PNDS aan Jeune Afrique en November laaste.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1404174/politique/au-niger-foumakoye-gado-fidele-parmi-les-fideles-dissoufou-confirme-a-la-tete-du-parti-au-pouvoir/


.