"Die Kameroen-oorlog is 'n geheuebom"

"Die Kameroen-oorlog is 'n geheuebom"

La Croix: Wat was die status van Kameroen voor sy onafhanklikheid?

Thomas Deltombe: Le Kameroen was nooit 'n Franse kolonie in die wetlike sin van die term nie. Duitse grondgebied tot en met die Eerste Wêreldoorlog, in 1919 het dit 'n internasionale gebied geword waarvan die bestuur aan Frankryk toevertrou is, vir vier vyfdes van die gebied, en aan die Verenigde Koninkryk, vir die oorblywende vyfde.

Hierdie stelsel is voortgesit na die Tweede Wêreldoorlog: Parys en Londen het in 1946 trusteeskapooreenkomste onderteken wat hulle daartoe verbind het om Kameroen te bring "in die rigting van selfadministrasie of onafhanklikheid". Hierdie hibriede status is die kern van die dispuut wat tien jaar later sal uitloop op 'n gewapende konfrontasie: terwyl die Franse hul deel van die gebied administreer asof hulle soewerein daar is, word 'n volksbeweging gevorm wat 'n beroep doen op onafhanklikheid en die hereniging van die twee Kameroen.

Wie dra hierdie nasionalistiese beweging?

TD: Die speerpunt van die onafhanklikheidsbeweging is die Union des populations du Cameroun (UPC), geskep in 1948. Onder die leierskap van Ruben Um Nyobè, sy sekretaris-generaal, is die UPC besig om 'n wettiese pad in te slaan: die idee is om op die wet staat te maak. , internasionaal en Frans, om werklike onafhanklikheid binne 'n redelike tyd te verkry. Die Franse, vasbeslote om beheer oor die land te behou, het baie vinnig betrokke geraak by 'n kragmeting teen die UPC, wat gewild geword het in Kameroen en op die internasionale toneel (Um Nyobè is drie keer by die VN-hoofkwartier in New York afgelê).

Parys het in die middel-1950's opgemerk dat polisie- en administratiewe onderdrukking nie genoeg was nie, en uit vrees dat dit binnekort gekonfronteer sou word met 'n opstand vergelykbaar met dié van die Vietminh of die Algerynse FLN, het Parys besluit om die UPC uit te roei. Roland Pré, 'n taai koloniale administrateur, is as hoë kommissaris in Yaoundé aangestel. Sodra hy aankom, versprei hy aan die plaaslike Franse administrasie die Revolusionêre Oorlog Les van kolonel Charles Lacheroy en ses maande later het hy die UPC, wat daarvan beskuldig word, verbied "versteurings van die openbare orde ".

Hierdie beleid is voortgesit deur sy opvolger Pierre Messmer, wat ook die strategie duidelik in sy memoires verduidelik het: “Frankryk sal onafhanklikheid verleen aan diegene wat dit die minste geëis het, nadat diegene wat dit met die meeste onversetlikheid geëis het polities en militêr uitgeskakel het. »

« La guerre du Cameroun est une bombe mémorielle »

Watter metodes word gebruik om hierdie beweging uit te roei?

TD: Vanaf 1957 is Frankryk betrokke by 'n militêre proses. Terwyl die UPC weier om moed op te gee en in gewapende verset tree, pas Pierre Messmer en sy assistente dieselfde metodes as in Algerië toe. Diegene, juis, wat beamptes soos Lacheroy die noem "revolusionêre oorlog". Dit is 'n kwessie om die vyand nie net op die grond te slaan nie, maar in die gedagtes van die burgerlike bevolkings, wat verdink word van simpatie met die nasionaliste.

Vandaar die vestiging van 'n dubbele strategie van terreur en verleiding. Terreur, met die vernietiging van honderde dorpe, die gedwonge hergroepering van bevolkings, die skepping van gewapende milisies, die sluipmoord op duisende “rebelle”, die gebruik van marteling, die vertoon van afgekapte koppe. Verleiding, met die bevordering van 'n pro-Franse plaaslike elite, wat as 'n werwingsgrond sal dien wanneer onafhanklikheid verleen word, wat onvermydelik geword het.

Wat is die hoofstadia van hierdie oorlog?

TD: Gedurende die tyd van Pierre Messmer, tussen 1956 en 1958, was Franse militêre pogings gekonsentreer op Sanaga Maritime, die inheemse streek van Ruben Um Nyobè, waar die UPC "maquis" die beste gestruktureer was. Die administrasie het 'n "pasifikasiesone" (Zopac) daar opgerig, 'n replika van die siviel-militêre toestelle wat terselfdertyd in Algerië ontplooi is. Dit was in hierdie konteks dat Um Nyobè in September 1958 deur 'n Franse patrollie vermoor is.

Frankryk glo dat hy 'n beslissende oorwinning behaal het, en nadat hy aan die hoof van die gebied aangestel is mans wat oorwin is vir sy saak, kondig Frankryk aan dat hy onafhanklikheid aan Kameroen sal verleen op 1er Januarie 1960. Maar sy is nog nie klaar met die nasionaliste nie. Félix Moumié, president van die UPC in ballingskap sedert 1955, het goed verstaan ​​dat die "onafhanklikheid" wat Frankryk verleen het 'n trompe-l'oeil-onafhanklikheid is waaragter Parys sal aanhou om die toutjies te trek (wat ons begin kwalifiseer as "neokolonialisme"). Die leierskap van die UPC in ballingskap loods op afstand 'n nuwe gewapende struktuur: die Nasionale Bevrydingsleër van Kameroen (ALNK), wat probeer om die Machiavelliaanse beleid van Frankryk te ontspoor.

« La guerre du Cameroun est une bombe mémorielle »

Die episentrum van wat die Franse soldate self as die Kameroen-oorlog beskryf het, het toe na die sogenaamde Bamiléké-streek verskuif, waar die makietie daarin geslaag het om groot gebiede uit die beheer van die regsadministrasie te verwyder. Dit is hier waar die onderdrukking die felste sal wees die dag ná die onafhanklikheidsverklaring op 1er Januarie 1960: betrek die " herverowering van die streek – in die woorde van Michel Debré, destydse Eerste Minister – stuur Frankryk bomwerpers om die streek te onderwerp. Parys het ook ’n geheime oorlog buite die grense gevoer: Moumié is in Oktober 1960 in Genève deur ’n Franse geheimediensagent vergiftig.

Die oorlog het deur die 1960's voortgeduur.Agter die “Kameroense fasade” wettig (volgens die destydse uitdrukking van die Franse ambassadeur in Yaoundé), het die Franse offisiere begin om die laaste nasionalistiese makietie te vernietig. Dit sal in 1970 gedoen word, met die vang van die laaste groot leier van die UPC, Ernest Ouandié, wat op 15 Januarie 1971 op die openbare plein in Bafoussam geskiet is.

Hoekom is hierdie storie vandag so swak bekend?

TD: Om verskeie gekombineerde redes. Eerstens, omdat hierdie oorlog onwettig was, voor onafhanklikheid, onder internasionale reg: die trusteeskapooreenkomste het Frankryk nie gemagtig om sulke militêre toestelle te ontplooi nie. Toe omdat hierdie oorlog na onafhanklikheid onwettig was: 'n vreemde land – Frankryk – het aan homself die reg verleen om 'n volk aan wie dit teoreties sy soewereiniteit teruggegee het, met geweld te ontneem om vrylik sy regeringswyse te kies.

Bewus van die onwettigheid en onwettigheid van hierdie oorlog, het Franse amptenare in 1958 baie duidelike instruksies uitgereik: "Bly stil. » 'n Opdrag wat baie lank geduur het, soos die Kameroense skrywer Mongo Beti kon waarneem, in ballingskap in Frankryk: sy boek Hande neer op Kameroen, wat die Franse neokoloniale beleid aan die kaak stel, is deur die Franse regering verbied met die publikasie daarvan in Julie 1972. Dit is uit hierdie stilte wat ons vandag nog sukkel om na vore te kom.

Wat is die Franse standpunt oor hierdie verlede?

TD: Na jare se ontkenning het die Franse owerhede verstaan ​​dat hierdie oorlog 'n geheuebom was. 'n Bom wat des te gevaarliker is omdat dit in 'n delikate konteks vir Frankryk in Afrika plaasvind, met die opkoms van wat genoem word die “anti-Franse gevoel”. Die Élysée probeer dus hierdie bom ontlont. In 2015 het François Hollande vir die eerste keer erken dat Kameroen deurgegaan het “uiters gekwelde en tragiese episodes” en 'n paar bokse argiewe laat oopmaak. Emmanuel Macron gaan in dieselfde trant voort deur aan te kondig dat hy 'n kommissie van historici wil saamstel om " skakel die lig aan " op hierdie episodes. Hierdie benadering is ver van belangeloosheid: dit is deel van 'n logika van "herowering" Die openbare mening in Afrika – die woord is van Emmanuel Macron self – terwyl China of Rusland veld wen in Afrika.

---

Wat weet ons van die toekomstige kommissie van historici?

In Julie 2022, in Yaoundé, het Emmanuel Macron die skepping van 'n Kommissie van Kameroense en Franse historici aangekondig verantwoordelik vir "lig werp op hierdie verlede op individuele situasies om dinge te kwalifiseer, die betrokkenheid van Frankryk, die rol van die Kameroense owerhede voor en na onafhanklikheid".

Wat Rwanda betref, die Franse president het onderneem om al die argiewe van Frankryk toeganklik te maak vir die lede van hierdie kommissie.

Die samestelling daarvan is nog nie bekend gemaak nie. 'n Bron in die hart van hierdie lêer vertel kruis waaruit dit saamgestel sal word “Twaalf mense, ses Franse, ses Kameroeners. Onder Kameroeners sal daar nie net historici wees nie, maar ook kunstenaars soos die rapper Blick Bassy.. Hierdie kunstenaars sal verantwoordelik wees om die storie van die werk van hierdie kommissie vir soveel mense as moontlik te vertel.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.la-croix.com/Monde/guerre-Cameroun-bombe-memorielle-2022-12-27-1201248185


.