Henry Miller en Paris, mal liefde, Jeune Afrique


Henry Miller en Paris, mal liefde

Henry Miller was 38 jaar oud toe hy New York verlaat het, verbruikerswese en Amerikaanse puritanisme, maar ook die invloed van sy muse en tweede vrou, die einste (te?) vrye Junie. Hy skryf al 'n paar jaar lank, maar is nog nooit gepubliseer nie. Hy wil sy boheemse droom uitleef in Parys, die stad van kunstenaars en die Roaring Twenties. 'n Droom ook geïnspireer deur die gedig Paryse orgie waar Parys herbevolk word, van Arthur Rimbaud – ’n skrywer wat hom fassineer.

Dit was dus 'n onbekende Amerikaner wat in Maart 1930, met 'n paar dollar in sy sak, in die Franse hoofstad beland het, waar hy hom gevestig het tot 1939. En dit is in sy voetspore wat ons aanpak joernalis en skrywer François-Xavier Freland in sy kort opstel (180 bladsye). Omdat hierdie "Paryse droom" nie 'n biografie is nie, dit is 'n portret, met uittreksels uit boeke en korrespondensie, soos 'n stem off op 'n film, wat die draad weef van Miller se lang verblyf in die verhewe Parys waarop hy verlief was.

Couverture du livre « Henry Miller, un rêve parisien », reproduisant une photographie de Miller à Paris en 1931. © RMN-Grand Palais / Michèle Bellot.

Omslag van die boek "Henry Miller, 'n Paryse droom", wat 'n foto van Miller in Parys in 1931 weergee. © RMN-Grand Palais / Michèle Bellot.

Die tweede deel van die opstel – getiteld “Ver van Parys en so naby (1939-1980)” – volg op die rondreise wat die skrywer dan saam met sy stad van lig, vanaf Griekeland of die Verenigde State, sal maak. Met altyd, in die agtergrond, 'n besinning oor die persoonlikheid van Miller en oor die skepping.

Onfeilbare vriendskappe met Nin, Cendrars, Brassaï...

Na die Amerikaanse frustrasie is Parys die geboorte van die skrywer en die opbloei van die uitdagende intellektueel, “groen voor sy tyd”. Ons volg hom van Clichy tot by die villa Seurat, in die hartjie van 14e arrondissement, van die buurt-kruidenierswinkel tot die salonne van 'n paar bordele, en bowenal tot die terras van die Dôme of die Zeyer. Jy kan voel hoe hy dronk word oor die stad en die einde van die Belle Époque, wegsink in die borrelende intellektuele en vleeslike lewe van die linkeroewer, en voluit daarin delf "om materiaal te versamel".

Hy ontmoet Louis-Ferdinand Céline, die surrealiste (Breton, Duchamp …) en bowenal bind hy vaste vriendskappe met Anaïs Nin – sy pigmalion en skryfmaat –, met Alfred Perlès, Lawrence Durrell, Blaise Cendrars, sonder om die fotograaf Brassai te vergeet – qui sal twee boeke aan hom wy, Henry Miller, lewensgroot (Gallimard, 1975) en Henry Miller, Happy Rock (bynaam wat Miller aan homself gegee het; Gallimard, 1997), wat hul vriendskap naspeur, vanaf hul ontmoeting in Parys in 1930, tot die begin van die 1970's.

'n Onuitwisbare merk

De Kankerskeerkring, sy eerste boek, gepubliseer in 1934 en in 1945 in Frans vertaal, by Die Oog van die Kosmos, gepubliseer in 1939, het Henry Miller gedurende sy Paryse jare sewe romans en kortverhaalbundels gepubliseer, veral swart lente (1936), kort en baie donker stories, "die beste van alles wat ek gedurende hierdie tydperk geskryf het [...] 'n Boek wat, glo ek, nader aan my gekom het as enige boek wat ek voorheen of sedertdien geskryf het", het later in vertroue gesê die Amerikaanse. Hierdie Parys wat die man en die skrywer laat floreer en laat floreer het, sal al sy werk merk, soos geïllustreer Rustige dae in Clichy (1956) en Die Kruisiging in pienk, sy beroemde en gewaagde trilogie (Seks, Plexus et Nexus), wat die romanskrywer van 1949 tot 1959 gepubliseer het.

Ons verstaan ​​hom beter deur hierdie portret in die vorm van 'n "Paryse droom" wat deur François-Xavier Freland aan hom opgedra is. Oplettende waarnemer, buitengewoon lewendige plesiersoeker, onbeskof ultra-sensitief ... "Miller is terug"!


Henry Miller, 'n droom Parys, Éditions Magellan & Cie, "I am elsewhere"-versameling, Oktober 2022, 180 bladsye, 15 euro's.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1397562/culture/henry-miller-et-paris-un-amour-fou/


.