Brieflesers: MerhoyeLaoumaye vertel ons van die ongelukkiges

Brieflesers: MerhoyeLaoumaye vertel ons van die ongelukkiges

Ons is steeds in verwondering oor 'n opwindende Wêreldbeker. Maar stel jou voor dat Lionel Messi, nadat hy ons met die wonderlike vertoning getrakteer het, vir ons die plesier wil gee om met ons te praat oor sy uitstaande vertoning tydens hierdie eindstryd van die Katar 2022 Wêreldbeker-sokkertoernooi, teen ons broer se Frankryk Kylian Mbappe. Dit sou die voet wees!... Dit is egter min of meer, alhoewel in 'n heeltemal ander konteks, die weddenskap wat die romanskrywer MerhoyeLaoumaye wil opneem, wat vriendelik genoeg was om neer te gee om tot versadiging met ons te praat oor sy boek getiteld "Die ongelukkige". Daar moet kennis geneem word dat die werk 'n week gelede aangebied is in 'n interessante kroniek onderteken Palabre Intellectuelle; die genoemde kroniek is op die web beskikbaar, veral onder die titel: “I love the unfortunate of MerhoyeLaoumaye! ". Daar word in die artikel geskryf dat "Die ongelukkige van MerhoyeLaoumaye is deel van die register van werke wat, sonder om ons noodwendig te verwonder, ons fassineer, ons bevraagteken oor die onoplosbare probleme van die menslike toestand". So 'n bewering het dalk meer as een vraag in mense se gedagtes laat ontstaan. En kyk, MerhoyeLaoumaye het die goeie inspirasie gehad om in 'n lang brief wat hieronder gerapporteer word, te reageer op alle moontlike nuuskierigheid. Dit is 'n groot punt van oorweging deur die skrywer teenoor sy werklike en potensiële lesers, benewens om hulle in te lig oor die motiverings wat hom gelei het om "L'infortunée" te verbeel en te skryf, oor die verslag van sy werk aan die werklikheid, oor die sosiale ongeregtighede wat hy aan die kaak stel... Alles in 'n ruim prosa, soms poëties, soms filosofies, waar woorde volop is, en wat jou sal laat wonder. Daarmee wens ons u 'n aangename leeswerk toe.

“Deur van bo na onder deur die alfabet te vroetel om hierdie werk te produseer, het ek opreg geglo dat dit net die onvolwasse vrug was van my vrylating van die o so wrede vervolg van die ongelukke wat nie opgehou het om my lewenshond te pynig nie. Ek het nie geweet die uitgewer moes dit so spoggerig op die openbare plein ontbloot nie. Hierdie roman, "L'infortunée", ek erken dat ek dit eenvoudig geskryf het, sorgvuldig vermy toespelings, allegorieë, terwyl ek in my hart dink dat afgesien van die passie wat na vore kom in die gedrag van my heldin Marie, bly hierdie boek vir my 'n spieël waarin ek die samelewing waarneem, daardie samelewing, soos ek dit sien... As die leser egter baie geduld het om hom tyd te gee om te verken, tree hulle graag tussen die uitgewer en my in om my te help besluit... Want my uitgewer het in die geheim vir my dit gesê: Hulle sal jou vermink met die verhewe skoonheid van hierdie spieël, nie uit weersin nie, maar bloot weens hierdie subtiele aandag en hierdie innemende blik wat die hedendaagse leser het op alles wat hy lees. ".

Trouens, toe ek hierdie heldin met my klam pen skilder, het ek my eenvoudig dromerig laat meevoer deur die sagte illusies van my kuns. Dit was by tye wanneer my heilige muse haar hand na my uitgesteek het, soms skemer, soms in die middel van die nag as alles aan die slaap raak, soms met dagbreek wanneer alles wakker word. In sulke tye is my siel ver verwyderd van die suur, bytende gedagtes van wrok en haat. En wanneer dit ook al aan my gegee is om tussen twee uiterstes te kies, het my hart tot dusver geleun en sal voortgaan om te leun na die lieflikste.

Ek het begin skryf aan die roman "L'infortunée »teen die eerste 15 hoofstukke, tussen 1991 en 1993, kon ek dit eers in 1997 voltooi, na drie jaar van onderbreking weens die verlies van twee baie dierbare wesens, eers my ma, toe my seun Fréderic. Hierdie twee gebeurtenisse het my bestaan ​​gekenmerk met onuitwisbare wonde wat nie opgehou het om my dag en nag te teister nie. Dit was in hierdie tye, toe die smaak vir lewe al hoe suurder geword het, dat 'n sekere Nadjiber Daniël op my pad verskyn het, die uitgewer wat, bewoë Ek weet nie watter onsigbare hand nie, 36 jaar later besluit het om die boek en om dit uit winterslaap te bring om dit uiteindelik in 2017 aan die lig te bring, in 'n boksstel wat bestaan ​​uit my vyf boeke wat hy in een slag gepubliseer het. Intussen... dit het tyd geneem, soos iemand sou sê... Ek neem hierdie enkele kroniek om bloot te sê dat daar soms in die lewe van elkeen van ons baie onaangename karikature opduik dat die kanse op geboorte of die uittog, geluk of ongeluk, misdaad of owerspel, vreugde of ellende, het hulle in posisies geplaas wat mens begeer, of wat mens afkraak. Eh ja! Ek erken dat ek individue opgevoer het wat dalk of nie identiese kulture het nie, gaaf of nie, ryk of arm, edel of ellendig …

Hou vas! As jy toevallig die voëls van die hemel gevra het « hoe sien jy die stad Garoua hulle sou sê: « Garoua is 'n vallei besaai met dik bome wat mooi sappige vrugte dra, en takke wat gunstig is vir die bou van ons neste.... » Ons swerwers gaan antwoord: « Garoua is 'n skaduryke stad wat die pyne van die sterk April-son verlig, maar waar die owerhede ons vra om om 19:XNUMX te gaan slaap, weet ons nie regtig hoekom nie....”Studente sal sê: « Garoua is 'n stad waar die neem skaduwee bied wat baie gunstig is vir studies gedurende die warm maande... »Vir die digter: « Garoua lyk soos hierdie eilandjie van liefde met reusagtige bome, in die skadu waarvan waterkanaries wat vir verbygangers bedoel is, trots verfris deur die sagte middagbries vertrek.... »So, jy wat my lees sal met my saamstem dat dit volgens sy posisie en sy persoonlike belang is dat almal die stad Garoua sal oordeel.Dit is heeltemal teenoorgestelde terme dat ek die huidige toestand van die samelewing waarneem, waar gesonde, respekvolle mense, beledigend of nie en wat vryelik verskillende paaie wil volg; paaie wat, lyk dit my, moet lei tot 'n gedroomde geluk. En Ngarihari, Fatia, Dogari, Boutou, Dagobert en ander aasvoëls van hierdie suur en gewortelde drama, is die lewende getuies in hierdie roman: "Die ongelukkige".

Deur hierdie rooi visie teken en bied ek aan die wêreld in die algemeen en aan Afrika in die besonder die samelewing soos ek dit leef, ek... miskien nie jy nie, dit hang af... Ek wou op my eie manier die agteruitgang van menswaardigheid deur armoede, die aftakeling van vroue deur die afwesigheid van liefde, die dowe en onhoorbare pynkrete van die ongelukkiges, die heldin Marie wat, soos 'n verlore dogtertjie, haarself aan die genade van van die ongelowige en wettelose diere … Inderdaad, heel nederig dink ek dit: “ Solank as wat daar op hierdie aarde 'n sosiale straf sal wees wat met 'n verpletterende menslike fataliteit gehennas kunsmatig is of nie, en wat die lot van die agtergeblewenes sal verbloem; solank onkunde en armoede saam bestaan ​​in hierdie samelewing van aasdiere en skape; solank as wat in sommige uithoeke van die aarde, sosiale versmoring as 'n model van onderdrukking aanvaar word, solank jong meisies soos beeste deur macho-verenigings verkoop word... dan kan 'n boek soos "L'infortunée" nie 'n ydele werk wees nie ».

Ek weet ook dat vandag se wêreld nie meer lees nie... of al hoe minder lees... Maar ek nooi jou ten spyte van alles uit om hierdie dowe dialoog met my te deel, aan die slaap op hierdie wit bladsye wat deur my sorg bevuil is met alfabette en woorde wat lomp gevorm is, teen 'n agtergrond van bewing... Hiervoor smeek ek 'n bietjie van jou tyd, van jou kosbare tyd, van jou hardkoppigheid, van jou gebrek aan illusie, van jou vastigheid van verstand, om die een bladsy na die ander oop te maak, die een paragraaf na die ander te besoek ...

En ek bely dus dat ek nie kan weerhou van skryf nie, want ek is nie 'n volmaakte wese nie.Die mooiste van hulle dra nog steeds op haar sprankelende rok barokkolle en valse note wat my nog meer hartseer maak. Dit word soms aan my gegee om wesens te ontmoet wat vir my verskyn as modelle wat toegerus is met groot integriteit van siel en gees. En dat iemand my skielik om onerkende redes kom leer een of ander skandelike uitbroei wat hulle ontsier, is ek hartseer, selfs sonder om dit te ken, asof hierdie ongelukke vir my bedoel was, selfs persoonlik. Ek het broers, vriende en vreemdelinge sien kwyn in tronke en wonder soos elke minuut verbygaan: Wat het ek gedoen om hierdie pyn te verdien? Watter misdaad het ek gepleeg om op die altaar van onskuld geoffer te word? Hoekom... hoekom ek?..." Enigiets wat my hart breek wat baie bly bloei. Wel, dit is hierdie gewonde hart wat my hierdie vrotvaste moed gee om die alfabet tot die redding te roep om my trane af te vee met woorde wat beide virulent en kalmerend is. Ja! Ek leef in ewigheid onder die vlerke van my duif wat gewond is deur wrede vakmanne van die bitter teenstrydighede van die bestaan ​​en wat nog nooit opgehou het om my te inspireer nie...

Ja! Ek sou skryf dat my inspireerder my hand sal vashou! Ek sal skryf solank ek die een dag na die ander aanhou asemhaal. Maar voor, ek smeek 'n bietjie van jou toegeeflikheid, want ek het net 'n spieël aangebied, en hierdie spieël weerspieël net wat dit sien, vertoon net wat jy aan hom voorhou, sonder enige wysiging of kommentaar. Kortom, ek het 'n hulpmiddel gemaak, die uitgewer het dit 'n "publieke goed" gemaak. Dit sal nie die skuld wees van die spieël wat jou beeld weerspieël nie, ook nie dié van die skrynwerker wat dit gemaak het nie, nog minder dié van die hardewarewinkel wat die bestanddele afgelewer het, as onelegante mense vir 'n oomblik voor hierdie spieël stilhou (om myself te weerspieël, dink ek). Is dit die spieël se skuld as jy daar as 'n monster verskyn? Geen ! My spieël het niks daarmee te doen nie, so moet dit asseblief nie breek nie, want meer liefdevolle mense sal hulself in oorvloed daarin kom sien.

Geagte lesers, dit kan wees dat jy op plekke, vasgevang in een of ander bladsy van hierdie roman, baie openhartige en ongerymde maniere bespeur om geboorte te gee aan my gedagtes. Dit sal egter nie so vervelig wees dat jy ophou om dit te lees nie. Geen ! Dit kan wees dat ek, onder die invloed van hierdie geweldige woede wat my oorstroom, my laat oorweldig deur hierdie plattelandse spontaniteit in die redaksionele styl om vir jou 'n venster oop te maak vir nadenke, 'n ondersteuning vir die debat... Aan die ander kant, Ek weier myself die reg om vreugdevolle prosa uit te lê propvol vrugbare frasewendings, en wat uiteindelik aan die einde van die ketting geboorte sal gee aan 'n ydele en belaglike dorheid... Asseblief! Verbeter sy geur deur 'n bietjie van jou talente, jou onuitputlike vingersettings te bring. Omdat hierdie instrument aan jou behoort! Plaas dit waar jy wil, en wanneer jy kan!... Onafhanklik van my wil, lei my wetenskaplike geneigdheid my om te lewer soos dit is wat by my opkom... sonder vers, sonder gevestigde literêre kanon. En as ek die onveranderlike moed gehad het om my krabbels in hierdie boek op te teken, hou dit soos dit sou sê ...” 'n Bottel in die see gegooi vir wie dit wil vang...

As jy toevallig 'n bietjie van jou kosbare tyd gun aan hierdie vrug van die gees waarin ek self by die aanbreek van sy inspirasie nie geglo het nie..., sal ek weet hoe om in die intieme en heilige dieptes van my hart die geheime van al die herinneringe van jou ondersteuning om die stem van Maria hoër te verhef. Jy sal dus hierdie ongelukkige siel help om haar hartseer te vergeet solank die wreedheid van die Mens oor magtelose gesinne heers en verby die dood... sodat sy uiteindelik hierdie liefde by jou vind wat sy nog nooit geken het nie. Ja! Saam met jou weet ek dat Marie, ons heldin, weer en weer daardie glimlag sal vind wat net welgebore siele ken, want tot met haar finale angs het haar opstand nooit gewankel nie. »

Skrywer: MerhoyeLaoumaye

"The unfortunate" deur MerhoyeLaoumaye was in die wedloop vir die 2016-uitgawe van die Grands Prix des Associations Littéraires (GPAL)

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://237actu.com/epitreaux-lecteurs-merhoyelaoumaye-nous-parle-de-l-infortunee


.