Homoseksualiteit in Marokko: 'n film wat 'n "gesonde" debat wil open, Jeune Afrique


Homoseksualiteit in Marokko: 'n film wat 'n "gesonde" debat wil open

Op die kortlys vir die Oscars, die Marokkaanse film Die blou van die kaftan, homoseksualiteit aan te pak, "kan bydra tot die skep van 'n gesonde en noodsaaklike debat" oor hierdie vraag wat Marokko verdeel, meen sy direkteur, Maryam Touzani.

Sy tweede rolprent vertel die verhaal van Halim en Mina, 'n hegte en gebeurtenislose paartjie, maar wat met 'n swaar geheim saamleef: die man se homoseksualiteit. Die rolprent, Marokkaanse kandidaat vir die Oscars, is verlede week onder die 15 kortlys-rolprente in die “Beste Buitelandse Film”-kategorie van die gesogte Amerikaanse kompetisie gekies.

'n Gewaagde keuse

“Dit is 'n groot eer om Marokko te kan verteenwoordig en die land se kleure in hierdie stadium van die kompetisie te kan dra,” het Maryam gesê. Touzani. “Die feit dat my film Marokko verteenwoordig, is 'n stap vorentoe. Die simboliek is pragtig en sterk. Dit weerspieël ’n begeerte vir openheid en dialoog,” sê die direkteur.

Hierdie vordering word volgens haar geïllustreer deur die feit dat haar film aangewys is deur 'n amptelike kommissie, bestaande uit rolprentprofessionele persone, om Marokko by die Oscars te verteenwoordig. ’n Gewaagde keuse in ’n land waar homoseksualiteit, wat volgens die strafkode met ses maande tot drie jaar tronkstraf strafbaar is, ’n grootliks taboe-onderwerp is wat die openbare mening verdeel.

"Gedagtes moet verander"

“Dit maak my seer en maak my seer om te sien hoe mense [van die LGBT+-gemeenskap] wegkruip, in vrees leef en dat die uitdrukking van hul liefde gesmoor, ontken en beoordeel word,” kla die 42-jarige filmmaker. "My film kan bydra om 'n gesonde, noodsaaklike en heilsame debat oor hierdie vraag te skep", hoop sy.

Dit is in die medina van Salé, 'n stad wat aan die hoofstad Rabat grens, dat die lewe van Mina en Halim – vertolk deur die Belgiese aktrise Lubna Azabal en die Palestynse akteur Saleh Bakri – verander met die koms van 'n jong vakleerling in hul werkswinkel vir die maak van kaftans (tradisionele Marokkaanse rokke). Die toenadering tussen Youssef (gespeel deur die Marokkaanse akteur Ayoub Missioui) en sy meester-kleermaker begin hulle, saam met Mina, op 'n nuwe en meervoudige ervaring van liefde.

“Ons is dikwels geneig om etikette op te sit stories van liefde, maar my diepe begeerte was om hulle te vertel sonder om te oordeel”, verduidelik Maryam Touzani, wat die internasionale kritici se prys vir haar film op die Cannes-fees gewen het. In die magie van fiksie soos in die bitter werklikheid glo die regisseur vas dat “mentaliteite moet verander”. En “dit is deur mentaliteite te verander dat wette kan ontwikkel. Ek dink nie ons kan liefde veroordeel nie,” voeg sy by.

vryheid om lief te hê

In Marokko word homoseksualiteit beslis gepenaliseer, maar dit word relatief minder onderdruk as in ander lande in die streek, en vervolgings is nie sistematies nie. “Die vryheid om lief te hê behoort aan ons”, het die filmmaker reeds in November verdedig, op die kantlyn van die Marrakech Internasionale Filmfees, waar haar speelfilm die jurieprys ontvang het.

Die film verken ook die liefde van 'n beroep, dié van maalem

Die ander faset van die film is die bevordering van die kunsmatige maak van die kaftan, 'n kledingstuk wat tradisioneel by spesiale geleenthede in Marokko gedra word. “Die film verken ook die liefde van ’n beroep, dié van maalem (meesterkleermaker in Marokkaanse Arabiese dialek), wat geneig is om te verdwyn. Die evolusie van die storie word parallel met die maak van die kaftan gedoen,” verduidelik sy.

"Le Bleu du kaftan" is die tweede rolprent wat Marokko verteenwoordig wat op die kortlys vir die Oscars is ná Omar het my doodgemaak, deur Frans-Marokkaanse Roschdy Zem. Die finale lys van genomineerde films sal bekend gemaak word op 24 Januarie.

(met AFP)

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1404426/societe/homosexualite-au-maroc-un-film-qui-veut-ouvrir-un-debat-sain/


.