Die oorlog in Kameroen, onder die oë van kinders

Die oorlog in Kameroen, onder die oë van kinders

Die rotonde is verslete, 'n geroeste bord dui die ligging van openbare toilette aan, 'n ander wens “aangename verblyf”. Dit is die oudste middelpunt in Bafoussam, die een waarom die stad gegroei en geswel het aan die voet en teen die hange van die groen heuwel van Banengo, in die weste van Kameroen, in die Bamileke-land.

Dit het geen naam vir die jonges, vir die oues, diegene wat aan die einde van die 1950's kinders was nie, en in die 1960's het dit die "kruispad van die maquisards" gebly (1): "Hulle het die koppe van die wat hulle sopas doodgemaak het daar ontbloot, daar was van die snoek en ons moes optree asof niks gebeur het nie". vertrou Hélène, gebore in die middel 1950's.Sy verlaat nooit hierdie kruispad waar sy, aan die voet van 'n bank, koeskoes aan verbygangers verkoop nie. Hélène huiwer om haar herinneringe hardop op te roep.

Hulle het die bevele gegee

Wit soldate? Die Franse ? Ja, hulle is vergesel deur swart soldate, hulppersoneel van die Franse weermag, Chadians. Sy moenie na hulle kyk nie, haar ma het dit vir haar gesê “hulle oë kan doodmaak”. Hélène wil nie meer sê nie, sy wil nie haar naam gee nie, sy het geleer om stil te bly. By die sentrale mark, naby die boekhandelaars en die skryfbehoeftes, is daar 'n ou man wat alles onthou, hy stem in om oor sy herinneringe te praat op voorwaarde dat hy ook anoniem bly. Hy sit op 'n stoeltjie voor sy winkel in 'n manjifieke tradisionele kameelkatoenkostuum.

Hy was 'n leerling aan die enigste openbare hoërskool in die 1960's. Om by die klas te kom, het hy voor hierdie kruispad verbygegaan en hierdie koppe, twee of drie, 'n halfdosyn, meer, afhangend van die dag, sê hy met selfbeheersing. sy pragtige - meisie aan sy sy is stil. “Die meeste was op die grond. Hulle is versorg, gestileer, soms bespot: 'n sigaret wat in hul mond gesteek is. In daardie tyd moes ons in stilte die kruispad oorsteek. »

Die voormalige hoërskoolleerling gly sy wysvinger met sy regterhand langs sy regterwang, van sy oog tot by sy ken: “Ons moes hulle dophou sonder om trane te stort, want daar was mans in ’n hinderlaag wat ons reaksie dopgehou het: hulle het diegene wat huil, gearresteer, weggeneem en ons het hulle nooit weer gesien nie. » Die soldate wat hierdie koppe op die rotonde geplaas het, was Tsjadiërs, verseker hy ons, Saras met verspotte gesigte. Die Franse het in jeeps patrolleer en seker gemaak dat hul opdragte uitgevoer word.

Hy het een baie goed geken, hy was 'n militêre kapelaan. “Ek was 'n massabediener, hy het in uniform en met sy geweer gekom. Hy het in die sakristie verander, die diens gevier, met oortuiging verkondig: “Geseënd is dié wat vervolg word ter wille van geregtigheid, want aan hulle behoort die koninkryk van die hemel!”, vou toe sy alb, klim op met sy wapen en sy twee herders Duitsers in sy motor en het die hele nag verdwyn om die maquisards te jaag. Hy het dit nie weggesteek nie. »

Die val van die dood

Die ou man onthou ook die liedjies in Bamileke wat in die geheim van die families geleer is: “Dit is Frankryk wat ons by die huis kom doodmaak, ons wil nie hê dit moet ons by die huis kom doodmaak nie. Dit is Frankryk wat nie ons onafhanklikheid wil hê nie, ons sal ons stryd vir onafhanklikheid voortsit. »

Soos al die families hier, het die ou man familie verloor in hierdie oorlog, sy skoondogter ook: "Een van my tantes is onthoof," verseker sy voordat sy terugtrek in haar stilte. “Ons het in skrik gelewe. Sestig jaar later is ek steeds so bang en ek vertrou jou nie, dis hoekom ek jou nie my naam gegee het nie.” spesifiseer die ou man, sonder woede.

By die uitgang van die stad herinner 'n ander plek, die watervalle van die Métché, die vuil oorlog van die Franse in die geheue van die oudste. Onder mekaar noem hulle dit “die val van die dood”. Dit is 'n plek van tradisionele seremonie waar 'n mens kom om die skedels van die voorvaders te eer, waar jy jouself reinig en waar jy offergawes maak, waar 'n mens towerkluise oprig onder die bewaking van 'n marabout met die groot moeder van die evangeliste wat graag wil bou daar 'n Christelike tempel. "Hulle het die gevangenes van hier af wat op die rotse neergestort het, gegooi, die stroom het die liggame weggedra en ons het hulle nooit weer gesien nie". verduidelik die marabout teenwoordig daardie dag, sy gedagtes rokerig van die hennep wat hy geëet het.

La guerre du Cameroun, sous le regard des enfants

“Eendag het 'n maquisard homself in die val gegooi deur 'n Franse soldaat te vang, hulle het in die branders verdwyn. Hierdie man se seun het aptekerswese studeer en 'n winkel oorkant die kruispad van die maquisards oopgemaak, wat hy “die martelaarsapteek” genoem het. Dit bestaan ​​vandag nog.” sê Pierre, gebore in 1955, nou 'n motorfiets-taxibestuurder.

Dit was ook in Bafoussam dat Ernest Ouandié, die laaste leier van die UPC-separatiste, op 15 Januarie 1971 deur die Kameroense weermag geskiet is, en sodoende die amptelike einde van die makietie gemerk het. "Ons is geroep om sy teregstelling te aanskou, die nuus het soos 'n veldbrand gesirkuleer, getuig die ou man van die mark. Ek het soontoe gegaan, ek het gesien hoe hy uit die militêre vragmotor klim, hy was vasgeketting, hy het vir ons geglimlag, ons gegroet, ons het in stilte na hom gekyk. Hy het die gag wat aan hom gebied is, geweier. “Skiet my so,” het hy geskree. Hulle het hom geblinddoek, hulle het geskiet, hy het geval, ons het gestrooi. »

Onder die partysaal van die Alliance Française

Verder wes, op die pad na Dschang, is die dorpie Bamendou, een van daardie dorpies wat getraumatiseer is deur die hewige stryd wat die Franse weermag, sy Afrika-bataljons en die embrio van die Kameroense weermag onder sy bevel geplaas het teen guerrilla's gevoer het. Al die oues kruis ontmoet het die aanvalle ervaar, vlug in die bos, bombardemente deur die Franse lugmag, hergroeperingskampe, openbare teregstellings, wraak. Martin, 'n kind in die 1960's, onthou dat hy na die openbare skool in Bamendou ontbied is om die teregstelling van gevangenes te aanskou: “Ek het drie van hierdie skietvoorvalle gesien. » Hulle koppe is toe voor die hergroeperingskampe ontbloot.

Die separatiste het dit nie laat gaan nie, hulle het ook aanvalle uitgevoer, die huise van die "samewerkers" vermoor en verbrand: “Ek was 14, laat Natalie vry. Een aand, vuur in die huis, skote oral, ouers wat lieg, het ek gehardloop om in die bos te skuil en sedertdien het ek oorleef, en ek drink bier om my te help. »

La guerre du Cameroun, sous le regard des enfants

Nadat hulle verliese gely het, het die Franse weermag van Bamendou na Dschang onttrek, onthou Salomon Zohoko, gebore in 1949. het die Mbinking-distrik aangeval, die inwoners met masjiengewere geskiet. Toe stuur sy haar bomwerpers oor die bos: “Ons het uitgevind wat napalm is (2). Ek het nooit die reuk of die verkoolde liggame vergeet nie. »

Niemand onder die kinders van daardie tyd het vergeet nie. "Hoe om te vergeet? », wonder, in Dschang, René Poumdé, gebore in 1954. “Die hele stad vertel ons van hierdie oorlog en die stilte wat dit begrawe het. Waar die guerrilla's geskiet is en waar hulle in 'n massagraf gegooi is, staan ​​vandag die saal van die Alliance Française, die Salle Manu-Dibango. Ons herinneringe getuig vir die dooies en is 'n muur teen die vergetelheid. »

Die Franse Ministerie van die Weermag, gekontak deur kruis oor die ernstige beskuldigings wat deur die getuies in hierdie verslag gemaak is, reageer: “Die president van die Republiek het verlede somer tydens sy reis na Yaoundé aangekondig dat 'n Frans-Kameroense multidissiplinêre kommissie gestig is wat verantwoordelik is vir die bestudering van hierdie tydperk. Die Ministerie van die Weermag sal natuurlik sy argiewe vir die lede van die kommissie oopstel. Hierdie kommissie is in die proses om gestig te word en sal dit moontlik maak om kennis van die rol van Frankryk in Kameroen te bevorder. »

-----

’n Dodelike tol wat moeilik is om te meet

Daar is voorlopig geen ernstige en volledige menslike tol van hierdie oorlog nie. In Kameroen! 'n Verborge oorlog by die oorsprong van Françafrique 1948-1971 (La Découverte, 2011), skrywers Thomas Deltombe, Manuel Domergue en Jacob Tatsitsa haal die bronne hieronder aan.

"Die totale verliese van die Bamileke-bevolking in 1960 het net meer as 20 000 man beloop", tel generaal Max Briand, die hoof van militêre operasies in Kameroen, in sy verslag oor militêre operasies in 1960.

Tussen 20 000 en 100 000 dooies tussen Desember 1959 en Julie 1961, skat die Franse oorsig vir dieselfde tydperk Realiteite.

120 000 dood vir die drie jaar van opstand in Bamileke-land, sê die joernalis van Monde André Blanchet, tydens 'n lesing wat hy in Oktober 1962 by die Sentrum vir Buitelandse Beleidstudies gegee het.

61 300 tot 76 300 burgerlikes is van 1956 tot 1964 dood, volgens Britse rekords wat deur die historikus Meredith Terretta aangehaal is.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.la-croix.com/Monde/guerre-Cameroun-regard-enfants-2022-12-28-1201248338


.