Indië: Hoe die Modi-regering geskiedenis as 'n politieke instrument gebruik

Indië: Hoe die Modi-regering geskiedenis as 'n politieke instrument gebruik

Gepubliseer op:

Op 1 Desember het Indië die presidentskap van die G20 vir een jaar oorgeneem. Dit is 'n bron van trots vir hierdie opkomende land, wat Narendra Modi se regering ook wil gebruik om sy weergawe van die geskiedenis in diens van sy eie nasionalistiese ideologie te bevorder. Een van die slagspreuke wat voorgehou word, is inderdaad dat Indië die "moeder van demokrasie" is. 'n Bewering wat deur baie Indiese historici betwis word en wat die aanvalle op demokratiese regte in die land aandui.

Met ons korrespondent in Nieu-Delhi, 

’n Video wat die Indiese regering bevorder, wys hoe die Eerste Minister, Narendra Modi, simbolies die aflosstokkie van die presidentskap van die G20 – hierdie groep van 20 mees geïndustrialiseerde lande, wat al hoe belangriker op die wêreldtoneel geword het – in die naam van Indië neem. Hierdie land word daar beskryf as “die moeder van demokrasie ". Ons vind hierdie naam baie keer in Indiese kommunikasie. Dit word geregverdig deur Nieu-Delhi, gebaseer op 'n boek wat pas gepubliseer is deur die Indiese Raad vir Historiese Navorsing, onder die koördinering van sy sekretaris, professor Umesh Ashok Kadam.

"Elemente van demokrasie is voortdurend in Indië teenwoordig sedert Vediese tye, meer as 'n millennium vC. Maar dit het die setlaars nie verstaan ​​nie. Hulle het godsdienstekste uitgesluit, wat hulle as epiese tekste en nie geskiedenis beskou het nie, terwyl hierdie geskrifte toon dat daar dorpsrade was waar die hele gemeenskap deelgeneem het “, verduidelik laasgenoemde. 

► Lees ook Indië: diegene wat uit die "Gujarat-model" gelaat is

« Herskryf geskiedenis op 'n glorieryke manier om toekomstige geslagte te inspireer »

Dit is die woorde van die Minister van Binnelandse Sake, in 'n onlangse verklaring, en dit is in hierdie rigting wat hierdie openbare navorsingsentrum werk. Maar die risiko om die werklikheid te verdraai, bestaan ​​steeds. Hierdie gevolgtrekkings word deur baie Indiese historici betwis, soos Mahalakshmi Ramakrishnan, professor in antieke geskiedenis aan die Jawaharlal Nehru Universiteit. 

« Dit is bekend dat in die XXe eeu het 'n dorpie in Tamil Nadu die verkiesing van 'n raad van verteenwoordigers georganiseer. Maar dit is 'n dorpie van Brahmane, plaaslike elites en priesters. Dit is nie eens op streeksvlak nie, wat nog te sê veralgemeen na die Indiese samelewing. Dit is dus nie dieselfde as om oor demokrasie te praat soos ons dit vandag waarneem nie “, stel die navorser reg. 

Hierdie voorbeeld openbaar veral in watter mate geskiedenis vir die Hindoe-nasionaliste aan bewind 'n politieke instrument is wat hervorm kan word om hul ideologie te dien. Dit is die ontleding Nilanjan Mukhopadhyay, 'n skrywer wat spesialiseer in die Hindoe-nasionalistiese beweging:

Hierdie mense het 'n visie wat Hindoes in die middel van die geskiedenis plaas. Hulle verander die verlede om te demonstreer dat Moslems vreemdelinge en verraaiers in hierdie land is, en gebruik dit om Hindoe-geskiedenis te verheerlik. Om dit te doen, gebruik hulle mitologiese tekste as historiese bewyse.

In die agt jaar wat Narendra Modi aan bewind was, is joernaliste vir hul skrywes vervolg en die arrestasies van teenstanders van die regime het toegeneem.

► Lees ook Indië: Narendra Modi se BJP wen 'n groot oorwinning in Gujarat

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.rfi.fr/fr/podcasts/reportage-international/20221231-inde-comment-le-gouvernement-modi-utilise-l-histoire-comme-instrument-politique


.