wat bly oor van die opposisie teen die regime van Paul Biya?

wat bly oor van die opposisie teen die regime van Paul Biya?

Terwyl die Demokratiese saamtrek van die Kameroense Volk (RDPC, aan bewind) skaars klaar is met die viering van die 40ste herdenking van die toetreding tot die presidentskap van Paul Biya, is die interne krisis in die Sosiaal-Demokratiese Front (SDF), lank beskou as die belangrikste party van opposisie , en die aankondiging deur die Movement for the Renaissance of Cameroon (MRC) van Maurice Kamto dat hy sal deelneem " in alle toekomstige verkiesings “, vra vrae oor die vermoë van die opposisiemagte om die senatoriale verkiesings wat vir 2023 geskeduleer is, die hoof te bied, en dan die presidensiële, wetgewende en munisipale verkiesings wat in 2025 verwag word.

Die dae van interne gespikkelde foelie-stryd is verby. Die Sosiaal-Demokratiese Front (SDF), waarvan John Fru Ndi al twee-en-dertig jaar lank die leisels gehou het sedert die terugkeer na die veelpartystelsel as die belangrikste opposisieparty, is in die greep van stuiptrekkings wat deur twee diametraal gelei word. kampe teengestaan. Aan die begin van Desember het die operasie om die basiese organe van die party te vernuwe, as 'n voorspel tot die hou van 'n kongres, die "hoogste orgaan" van hierdie politieke formasie, 'n kragtige aanduiding van 'n diepe malaise gelyk te wees. 

In hierdie geval het die skorsing van die streekbestuurders en hul tydelike vervanging deur "koördinasies", wat verantwoordelik is om 'n proses tot 'n einde te bring wat veronderstel is om verlede Oktober voltooi te wees, die omvang van die skeidslyne beklemtoon wat mettertyd in intensiteit toegeneem het. " Hierdie besluit deur die party se nasionale uitvoerende kantoor het 'n dubbele doelwit: om streekpresidente af te dank, van wie die meeste, indien nie almal nie, nie gewen is nie Joshua Osih, [die eerste visepresident, en onsuksesvolle kandidaat in die presidensiële verkiesing van Oktober 2018, redakteursnota] enersyds, en vervang hulle met militante wat aan hom verskuldig is, ten einde hul steun by die kongres te verseker. Erger nog, die partyleierskap het tien Engelssprekendes vir die tien streke van die land aangestel en die Franstaliges ignoreer veroordeel Jean Tsomelou, voormalige sekretaris-generaal van die SDF en lid van die "G.27", 'n groep van sewe-en-twintig bestuurders met lang ervaring van die party, en openlik gekant teen John Fru Ndi.

Twee onversoenbare kampe? 

« Die party wou op grond van sy basiese tekste die blokkasies wat op die grond waargeneem is, oplos in die konteks van die vernuwing van die organe. Hy het dus besluit om koördinering aan te wys, toevertrou aan ons twintig verkose amptenare, wat Engelssprekend is. Die waarheid is dat ons kamerade oorkant, wat nie meer die basis hou nie, wil hê dat die kongres gehou moet word, voor die hernuwing van die organe by die basis antwoord Joshua Osih.

Die twee kampe is boonop verdeel op die politieke kalender van die party. " Fru Ndi sal nooit die kongres byeenroep nie, wat omstreeks 24 Februarie 2023 gehou moet word. Die rede is eenvoudig: hy het die basis verloor », sny Jean Tsomelou. Volgens Joshua Osih, " die kongres sal inderdaad volgende jaar gehou word. Miskien nie in Februarie nie, wat dié van die senatoriale verkiesings kan wees. Dit sal plaasvind, en ek is een van diegene wat my beywer dat hierdie sperdatum simbolies rondom 26 Mei geskeduleer word. [herdenkingsdatum van die bekendstelling van die party se aktiwiteite in 1990, redakteur se nota]”, bevestig Joshua Osih.

Buiten hierdie interne SDF-vergadering, is die kampe gekant op die politieke lyn van die party. Die "G.27", wat beweer dat dit die "oorspronklike SDF" is, wil formeel en pessimisties wees. " Die haweloses is verby. Hy kan nie meer 'n enkele raadslid setel wen nie, ook nie 'n enkele verkiesing nie. John Fru Ndi is nie meer in die logika van verkose amptenare nie. Met mnr. Osih gebruik hulle die etiket van die SDF vir onderhandelinge met die regime in plek », bevestig die voormalige hoofsekretaris Jean Tsoumelou.

Vee hierdie opmerkings weg wat deur die "G.27" gedeel word, en beklemtoon die " vordering gemaak in die verbetering van die Kameroense kiesstelsel, danksy dialoog met die maghebbers “, die eerste vise-president van die SDF wil op sy beurt gerusstellend wees. " Ons kiesersbasis in die Noordwes- en Suidwes-streke is weliswaar getraumatiseer deur jare se oorlog [sinspeling op die ernstige krisis wat sedert 2016 in die Engelssprekende deel van die land woed, teen 'n agtergrond van sesessie-eise, red.. Maar sy is sterker as ooit. Die bevolkings het verstaan ​​dat die Ambazonians [afskeidingsgesindes, ondersteuners van die skepping van 'n skadu-republiek Ambazonia, Ed], is nie die oplossing nie, ook nie die CPDM nie [Demokratiese saamtrek van die Kameroense Volk, aan bewind, wat die wetgewende en munisipale verkiesings van Februarie 2020 in die gebied gewen het, Ed]”.

Terug in die wedloop van Maurice Kamto en sy party 

Die interne krisis het uiteindelik vrae laat ontstaan ​​oor wat oorbly van die Kameroense opposisie, op die oomblik toe Maurice Kamto, president van die Beweging vir die Renaissance van Kameroen (MRC), amptelik tweede agter Paul Biya in die presidensiële verkiesing van Oktober 2018, kondig aan dat sy party " sal aan alle toekomstige verkiesings in ons land deelneem ".

« Die SDF word ondermyn deur groeiende interne frakture. Maar hierdie breuke raak nie sy vesting in Noordwes en Suidwes nie, waar die krisis sy ontplooiing verhoed. Die MNR, wat beplan om na die verkiesing te gaan, nadat hy aan die wetgewende en munisipale verkiesings van 2013 deelgeneem het toe hy nog 'n jong party was, en dié van 2020 geboikot het, sal sy mededingendheid moet bewys. “, ontleed die sosio-politieke wetenskaplike Mathias Eric Owona Nguini, van die Universiteit van Yaoundé-2. Hy voeg by: " Op die strukturele vlak is die opposisie te verspreid, dit het nie genoeg middele nie, en sy politieke aanbod is swak hoorbaar. »

Nietemin kan die sosio-ekonomiese situasie 'n bate vir die opposisie wees. Volgens politieke wetenskaplike Joseph Keutcheu, van die Universiteit van Dschang, " Dit sal nodig wees om aandag te gee aan die vermoë van elke partydige groep om sy verduidelikingsmodel van die sosio-ekonomiese situasie van die land suksesvol te verkoop. Daar sal natuurlik aan die kant van die opposisiepartye 'n werk wees van toerekening van die verantwoordelikheid vir die situasie aan die leidende formasie. Laasgenoemde het natuurlik reeds begin om sy verdedigingslinie te bou rondom die skadelike gevolge van 'n ongunstige internasionale situasie en die prestasies wat, ten spyte van alles, aan die regering gekrediteer moet word. ". Genoeg om te sê dat " op die ou end het die huidige sosio-ekonomiese situasie tot 'n sekere mate 'n spel oopgemaak wat verregaande tot voordeel van die regerende party gelyk het; dit verteenwoordig 'n venster van onverwagte politieke geleenthede vir die opposisiepartye ", dring die politieke wetenskaplike aan.

Terwyl hulle wag vir die presidensiële, wetgewende en munisipale verkiesings wat vir 2025 geskeduleer is, sal waarnemers 'n paar lesse trek uit die senatoriale verkiesings wat in 2023 verwag word. Die interne krisis van die Sosiaal-Demokratiese Front (SDF) sal ongetwyfeld sy verwikkelinge aan die lig gebring het.

► Om ook te lees: 40 jaar van Paul Biya aan bewind: die geheimenisse van die politieke lang lewe van die president van Kameroen


Maurice Kamto, Kameroense teenstander, in Oktober 2018.
Maurice Kamto, Kameroense teenstander, in Oktober 2018. REUTERS/Zohra Bensemra

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.rfi.fr/fr/afrique/20221231-cameroun-que-reste-t-il-de-l-opposition-au-r%C3%A9gime-de-paul-biya


.