Minimum loon, rooi stempel, brandstoftoelae, kondome ... Wat verander op 1 Januarie 2023

Minimum loon, rooi stempel, brandstoftoelae, kondome ... Wat verander op 1 Januarie 2023

Baie veranderinge tree op 1 Januarie in werking. Verhoging in die Smic, die algemene korting op brandstof vervang deur 'n toelaag vir die mees beskeie huishoudings, gratis kondome vir diegene onder 26 ... Oorsig van wat op 1 Januarie gaan verander.

Frankryk Blou Logo

Daaglikse lewe en koopkrag

Die regering en TotalEnergies brandstofafslag, van 10 sent elk, word afgeskaf en vervang deur 'n bonus van 100 euro gereserveer vir die 10 miljoen mees beskeie werkers. Om daarby baat te vind, moet u verwysingsbelastinginkomste (RFR) vir 2021 minder as 14.700 XNUMX euro oor die jaar wees. 'n Toegewyde spasie sal op die webwerf geplaas word impots.gouv.fr
  vanaf 16 Januarie 2023.

Brandstofpryse sal outomaties met 20 sent styg by TotalEnergies-stasies, en 10 sent by ander.

 • 100 euro vir nuwe saamrygebruikers

Vir enige nuwe registrasie op 'n platform, motoriste sal kan baat by 'n bonus van 100 euro
. Vir daaglikse reise (minder as 80 kilometer) sal 25 euro betaal word vanaf die eerste reis en 'n bykomende 75 euro as nege reise in die volgende drie maande gemaak word. Nog 'n bonus van 100 euro, kumulatief, sal aan nuwe geregistreerde betaal word wat drie reise oor 'n lang afstand onderneem.

Hierdie bedrae sal direk deur die saamryplatforms betaal word, wat die besonderhede sal bepaal. Die bonus kan ook in die vorm van koopbewyse betaal word.

Die bedrag van die ekologiese bonus vir 'n elektriese motor te koop word na gebring 7.000 euro vir die helfte van die huishoudings, die mees beskeie.

 • Die tariefskerm vir gas en elektrisiteit verleng

Hierdie maatreël wat bedoel is om die koopkrag van die mees beskeie huishoudings te beskerm, word gehandhaaf, in 'n weergawe wat minder beskermend is as in 2022.
In 2023, die verhoging in regulatoriese tariewe sal beperk word tot 15% (in vergelyking met 4% in 2022). Die maatreël tree op 1 Januarie in werking vir gas en 1 Februarie vir elektrisiteit.

Met betrekking tot gas, is hierdie tariefskerm van toepassing op residensiële intekenare (wat minder as 30 MWh/jaar verbruik) sowel as op kondominiums met 'n individuele aardgasvoorsieningskontrak.

Sowat 1,5 miljoen van die kleinste maatskappye, met minder as 10 werknemers, 2 miljoen se omset en ’n laekragmeter (minder as 36 kVA) trek ook steeds voordeel uit die tariefskild. Maatskappye in groot probleme moet hul lêer laat ondersoek " geval tot geval ".

 • Betaalmeterlesing vir klante wat nie met Linky-meters toegerus is nie

Huishoudings wat geen Linky toonbank en wie nie vir Enedis 'n selfverslag gestuur het gedurende die afgelope 12 maande nie, sal nou moet betaal 'n aanvulling vir die meterlesing
. Geaffekteerde kliënte sHulle sal vanaf 8,48 Januarie elke twee maande 'n staatsfooi van 1 euro gehef word. Hierdie fooie "sal natuurlik gestop word in die geval van die installering van 'n Linky-meter", sê Enedis.

 • Einde van staatshulp vir die installering van gasketels

Hulp vir die installering van gasketels is verby. Soos aangekondig in die lente 2022
, Die toestel “MaPrimeRénov”
is nou net toegewy aan verhittingstelsels onafhanklik van fossielbrandstowwe soos hittepompe of biomassa-ketels.

 • Die rooi posseël geskrap

Die beroemde rooi stempel
 van die "prioriteitsbrief" wat aflewering in een dag beloof het, en sedert 1849 bestaan ​​het, het verdwyn. Dit word vervang deur 'n nuwe basterformule, genaamd Rooi e-brief teen 1,49 euro teenoor 1,43 euro vooraf: jy sal 'n dokument, tot drie velle, voor 20:00 op die laposte.fr-werf of vanaf 'n poskantoor, op 'n masjien of met die hulp van 'n adviseur moet stuur. Die dokument sal naby die geadresseerde gedruk word, in 'n koevert gesit en die volgende dag versprei word.

 • Veg teen koue roeping

Kommersiële dienste het nie meer nie meer toegelaat om nommers te gebruik wat met 06 of 07 begin nie om advertensies te stuur; hulle is gereserveer vir "interpersoonlike kommunikasie", so tussen mense. Gebruike "nie-interpersoonlik" selfoonnommers, soos kommunikasie tussen 'n mobiele intekenaar en 'n "tegniese platform", moet oorskakel na ander getalkategorieë.

 • Die Navigo-pas teen 84,10 euro

Die prys van die Navigo-pas, wat nodig is om met openbare vervoer in Île-de-France te reis, styg met 11,8%,
dit gaan van 75,20 tot 84,10 euro. Die enkelkaartjie sal nou 2,10 euro kos in plaas van 1,90 euro.

Hierdie staatshulp is nou toeganklik vir verskeie lede van dieselfde belastinghuishouding.

Die onttrekkingstydperk vir affiniteitsversekering (hierdie opsionele versekerings wat die agteruitgang of ineenstorting van verskillende produkte dek) neem toe tot 30 dae na intekening, sodra die moontlike gratis tydperk verby is (in vergelyking met 14 dae voorheen).

Daarbenewens, vanaf 1 Januarie, kan polishouers in dispuut met hul versekeraar die aangeleentheid verwys na die versekeringsbemiddelaar
, na twee maande vanaf die eerste klagte.

werk

Die bedrag van minimum loon word verhoog tot 1.353 XNUMX euro netto per maand.
’n Meganiese verhoging van 1,8% (24 euro netto) as gevolg van inflasie. Bruto, vir 'n voltydse week van 35 uur, styg die maandelikse Smic tot 1.709 11,27 euro en die uurlikse Smic tot XNUMX euro.

In die staatsdiens sal die salarisse van die 410.000 1,8 laagsbetaalde agente ook op 1 Januarie 2023 met XNUMX% verhoog word.

 • Herwaardering van die "Youth Engagement Contract"

Die bepalings met betrekking tot die herwaardasie van die toelae betaal onder die jeug dienskontrak
tree in werking. Hierdie stelsel, wat gemik is op jongmense tussen die ouderdomme van 16 en 25 (of 29 wanneer hulle erkenning het van die status van gestremde werker), wat nie studente is nie, volg nie 'n opleidingskursus nie en bied probleme met toegang tot volhoubare werk, het die jeugwaarborg sedert 1 Maart 2022 vervang.

 • Vakleerlingskap: die verenigde huurbonus

Die premie vir die aanstelling van vakleerlinge sal wees 6.000 2023 euro in XNUMX vir 'n minderjarige as vir 'n volwassene onder 30 jaar oud. Tot dan was hierdie hulp 5.000 8.000 euro vir 'n minderjarige, XNUMX XNUMX vir 'n volwassene. Die bedrag word aan alle maatskappye betaal vir kontrakte wat in die eerste jaar van uitvoering met 'n plaasvervanger gesluit is.

Inwerkingtreding van die 1.607 XNUMX jaarlikse werksure in die streke en departemente.

Santé

 • Gratis kondome vir minderjariges en 18-25 jariges

Kondome sal gratis wees vir minderjariges
en 18-25-jariges in apteke, het Emmanuel Macron aangekondig vroeg Desember.

 • Geboortesifting

Geboortesifting, wat daarop gemik is om alle pasgeborenes te sif vir seldsame maar ernstige siektes, word uitgebrei na sewe nuwe patologieë, wat die totale telling op dertien te staan ​​bring.

Die betrokke nuwe siektes is homosistinurie, leucinose, tyrosinemie tipe 1, glutaarsuurie tipe 1, isovaleriese acidurie, langketting hidroksiasiel COA-dehidrogenase-tekort en karnitienopnametekort.

 • Voedselveiligheidspolisie

Gedeeltelike implementering van hierdie beleid hang af van die Ministerie van Landbou, met die oordrag van beamptes van die Bedrogbeheerdepartement (DGCCRF) wat aan die Ministerie van Ekonomie en Finansies verbonde was.

 • Nuwe etikettering vir voedselprodukte

Inwerkingtreding van etikettering wat die aantal fitosanitêre behandelings noem uitgevoer op vars vrugte en groente, die metode om die vleis groot te maak of, vir voedsel van diere wat met geneties gemodifiseerde organismes gevoer word, die notasie "gevoed met GMO's".

Sosiale beskerming

 • Outomatiese betaling van kinderondersteuning

Sedert 1 Maart het die outomatiese betaling van onderhoud net gegeld in die geval van egskeidings wat in die hof aangeteken is.
. Vanaf 2023 sal die maatreël van toepassing wees op alle soorte hofbeslissings rakende kinderonderhoud en egskeidings met wedersydse instemming. Die Onderhoudsinvordering en Bemiddelingsagentskap (Aripa) is verantwoordelik vir die toepassing daarvan.

 • Die uitgebreide “ongeskiktheidsvergoedingsvoordeel”

Mense met 'n intellektuele, kognitiewe, sielkundige gestremdheid ou 'n neuro-ontwikkelingsversteuring sal kan baat by die Ongeskiktheidsvergoedingsvoordeel (PCH)
. Dit befonds 'n versorger om bystand te verkry in die uitvoering van sekere daaglikse lewensdade.

Wanneer dit aan 'n gesinsversorger betaal word, behoort hierdie voordeel aan hierdie versorger wat dit vergoed of vergoed en moet dus by die huishoudelike inkomste in ag geneem word.

Behuising

 • Verdubbeling van die koers van nuwe PEL's

Vir die eerste keer in 22 jaar sal die opbrengskoers op behuisingspaarplanne (PEL) wat vanaf 1 Januarie onderteken is, verhoog, om te bereik 2%, vergeleke met 1% vandag.

 • Veg teen energie siwwe

Die dekreet wat a energieprestasiemaatstaf in die definisie van a Ordentlike behuising in werking tree; is nou uitgesluit van huur, behuising met 'n energiediagnose buite die G-gradering (verbruik meer as 450 kWh finale energie per m² en per jaar). Hierdie verbod geld vir verblyf wat vanaf 1 Januarie 2023 gehuur word.

In Januarie 2025 kan alle behuising met die G-etiket (meer as 421 kWh/m/jaar), F in Januarie 2028 en uiteindelik E in Januarie 2034, nie meer gehuur word nie.

 • Skep van die Behuisingsinligtingsboekie (CIL)

Hierdie boekie is verpligtend vanaf 1 Januarie wanneer die eienaar (bewoner of verhuurder) uitvoer "werk wat 'n beduidende impak op energieprestasie het" van sy verblyf (HLM en semi-openbare maatskappye is vrygestel). Dit moet al die dokumente en fakture bevat rakende die energieverbruik van 'n eiendom, maar ook alle ander groot werke (opknapping).

 • Verhoging in eiendomsbelasting

“15% van burgemeesters het gekies om hul belastingkoers te verhoog” in 2023 via eiendomsbelasting, volgens die Vereniging van Burgemeesters van Frankryk (AMF). ’n Manier om te vergoed vir inflasie en die verdwyning van die behuisingsbelasting.

Tweede huise en leegstaande huise is steeds onderhewig aan behuisingsbelasting, waarvan die koers ook na gelang van die stad behoort te spring.

 • Die Pinel-toestel ontwikkel

Hierdie belastingvrystellingstelsel wat jou toelaat om onder voorwaardes voordeel te trek uit 'n belastingvermindering op die koopprys van 'n nuwe huis (of buite-plan) te huur, is besig om te verander. Vanaf 1 Januarie die belastingvermindering van 12%, 18% en 21% in die geval van huur vir 6, 9 en 12 jaar is verlaag op 10,5% (9% in 2024), 15% (12% in 2024) en 17,5% (14% in 2024) voordat dit aan die einde van 2024 verdwyn het.

 • Beheer en sanksie van huurbeheer in Parys

Die Stad Parys het nou die geleentheid kontroleer huurbeheer.
 Tot nou toe het hierdie bevoegdheid uitsluitlik op die prefekte en dus op die Staat geval.

Maatskappye

 • "Demper" en "elektrisiteit lessenaar"

Inwerkingtreding van die "elektrisiteitsdemper", Staatshulp
toegewy aan KMO's (minder as 250 werknemers), VSE's, gemeenskappe, verenigings, universiteite en hospitale wat baie energie verbruik
, dws betaal vir hul elektrisiteit tussen 180 en 500 euro per megawattuur (belasting uitgesluit). Die toestel moet 'n gedeeltelike en outomatiese ondersteuning van energierekeninge toelaat, gemiddeld 20% volgens Bruno Le Maire, minister van ekonomie.

Sommige VSE's en KMO's sal hierdie meganisme kan kombineer met die "elektrisiteitstoonbank", het die regering in Desember aangekondig in reaksie op die kommer van sommige vakmanne, soos bakkers en slagters, wat gevoel het dat hulle onvoldoende ondersteun word. In totaal kan die vermindering in die rekening tot 35% bereik, volgens die minister. Ná vermindering wat onder die skokbreker ontvang is, sal diegene wie se energie-uitgawes 3% van 2021-omset verteenwoordig en wie se elektrisiteitsrekening met meer as 50% gestyg het vergeleke met 2021 in aanmerking kom. “eenstopwinkel” was aanvanklik veronderstel om aan die einde te stop van 2022 vir hierdie VSE's en KMO's en bly slegs vir middelslagmaatskappye en groot maatskappye.

 • 'n Webwerf wat toegewy is aan administratiewe formaliteite

Effektiewe implementering van die webwerf formalites.entreprises.gouv.fr
, in toets sedert Januarie 2022, wat sentraliseer alle administratiewe formaliteite sy aktiwiteit te registreer, te wysig of te staak.

Maatskappye kan voortaan nie meer direk papierfakture stuur nie, hulle moet digitale fakture uitreik en dit na 'n publieke of private platform stuur, wat verantwoordelik sal wees vir die stuur van die faktuur aan die kliënt, maar ook vir die stuur van sekere data aan die Staat.

Landbou

 • Hervorming van die gemeenskaplike landboubeleid

Die nuwe gemeenskaplike landboubeleid van die Europese Unie moet geld tot 2027. Dit was lank onderhandel voor die aanvaarding daarvan, maar dit bly veral gekritiseer oor die omgewingsaspek daarvan.

In geval van droogte, skielike ryp: 'n nuwe stelsel vanoesversekering teen klimaatrisiko's
 in werking tree vir geaffekteerde boere beter beskerm. Hierdie stelsel betrek ook versekeraars.

 • Omgewingsertifisering

Die omgewingsertifisering van plase is in 2012 geskep na aanleiding van die Grenelle de l'environnement. Nou die etiket “Hoë omgewingswaarde” (HVE) word toegeken volgens streng kriteria in terme van biodiversiteitbeskerming, beperking van die gebruik van fitosanitêre produkte, en rasionele bestuur van bemesting.

Aangekondig in die lente van 2021, word die regulatoriese afstand tussen installasies en derde partye verhoog van 50 tot 200 m vir oorlaste en risiko's te verminder. Methaniseerders, wat diere-afval in gas of elektrisiteit omskep, is aantreklik meer en meer boere
maar hulle wek ook dikwels kommer onder inwoners
.

Genoem vir baie jare deur diere verdedigers, die verbod op die slyp en vergassing van manlike kuikens by geboorte tree vanaf 1 Januarie in werking in die lêhensektor. 'n Afwyking is egter ingestel in die lig van die moeilikheid om wit hoenders te seks, wat ongeveer 15% van nasionale produksie verteenwoordig en bowendien het hierdie verbod slegs betrekking op die eierproduksiesektor (wat assosiasies soos L214 laat reageer
).

Environnement

 • Weggooibare skottelgoed en verpakking verbied in kitskos

Vanaf 1 Januarie is eenmalige eetgerei (koppies, deksels, borde, houers of eetgerei) – selfs karton – in kitskosondernemings verbied meer as 20 sitplekke, vir etes wat op die perseel bedien word.

 • Eksperimenteer met 'n nulrente-lening vir minder besoedelende motors

Huishoudings wat in sekere lae-emissiesones woon of werk waar lugbesoedeling die gemagtigde drempels oorskry, sal voordeel kan trek uit 'n rentevrye lening vir die aankoop van 'n lae-emissie voertuig.

Hierdie twee jaar lange eksperiment handel oor agglomerasies wat 'n aanhoudende oorskryding van besoedelingsdrempels ervaar en waarvoor die vestiging van 'n EPZ teen 1 Januarie 2023 verpligtend is, het die Ministerie van Ekologiese Oorgang aan AFP gesê. ZFE's het reeds betrekking op 11 Franse stede, waarvan die eerste Lyon, Grenoble en Parys was. Hulle beoog om die mees besoedelende voertuie geleidelik te verbied.

In werking tree van die verbod om 'n produk as "koolstofneutraal" in advertensies voor te stel sonder om sy koolstofvoetspoor te verduidelik en moontlike vergoedingsmaatreëls: adverteerders word nou verbied om in 'n advertensie te beweer dat 'n produk of diens "koolstofneutraal" is sonder om 'n balansstaat van kweekhuisgasvrystellings oor die hele lewensiklus van die produk of diens aan te bied, die beplande emissieverminderingstrajek, asook die metodes om oorblywende emissies te verreken.

 • Vertoon van die oorsprong van tekstiele

Inwerkingtreding van die verpligting van naspeurbaarheid van die oorsprong van tekstielprodukte in Frankryk verkoop. In toepassing van die Agec-wet (teen-afval vir 'n sirkulêre ekonomie)
, word van bemarkers (verspreiders, invoerders, produsente, ens.) nou vereis om die land in te sluit waarin die hoof weef-, kleur-druk- en vervaardigingsbedrywighede uitgevoer is.

Polisie / Justisie

 • Veralgemening van Strafhowe

Misdade wat met tot twintig jaar gevangenisstraf strafbaar is, hoofsaaklik verkragting, sal nou in eerste instansie beoordeel word deur strafhowe, jurisdiksies sonder gewilde jurielede, en nie meer deur assiserende howe nie. Hierdie uitsonderlike jurisdiksies, wat sedert 15 in 2019 departemente getoets is, is veralgemeen na die hele Frankryk.

 • Herinnering van die wet verwyder

Die "probationary penal warning" vervang die aanmaning aan die wet.

 • Einde van outomatiese vonnisvermindering

Hierdie meganisme het outomaties aan gevangenes (behalwe terrorisme) vonnisverminderings gebied, behalwe vir slegte gedrag. Nou is dit 'n vonnistoepasser wat vermindering kan toestaan net aan gevangenes wat gegee het voldoende bewys van goeie gedrag » of wys « ernstige herintegrasiepogings.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.francebleu.fr/infos/societe/smic-timbre-rouge-indemnite-carburant-preservatifs-ce-qui-change-ce-1er-janvier-2023-4240521


.