President Paul Biya se 2023-groetetoespraak

President Paul Biya se 2023-groetetoespraak

(Agence Ecofin) - Kameroeners, my liewe landgenote,

Soos die jaar 2022 tot 'n einde kom, glo ek dit is gepas om ons reis as 'n nasie te herbesoek, voordat ons onsself, met selfvertroue en vasberadenheid, in die nuwe jaar projekteer.

Soos u gesien het, het ons land, soos soveel ander, in 2022 voortgegaan om eksogene skokke te trotseer. Aangesien die wêreldekonomie net begin herstel het van die verdraaiings wat deur die Covid-19-pandemie veroorsaak is, het 'n gewapende konflik in Oos-Europa tussen Rusland en die Oekraïne ontstaan. Die oorlog tussen hierdie twee groot lande het gelei tot diepgaande ontwrigtings in die toevoerkringe van die wêreldmark in verbruikersprodukte, soos graan, ru-olie en gas.

Die gevolglike wanfunksies in internasionale handel het ook tekorte aan sekere vervaardigde goedere en ander basiese benodigdhede veroorsaak, gekombineer met 'n algemene styging in pryse. Die rampspoedige gevolge van hierdie oorlog op die ekonomieë van lande, veral dié in die ontwikkelende wêreld, en die lyding wat dit op onskuldige burgerlike bevolkings veroorsaak, lei my om die belangrikheid van vrede en dialoog in die oplossingskonflikte te herbevestig.

My liewe volksgenote,

Ten spyte van hierdie moeilike konteks kon ons ekonomie by die internasionale situasie aanpas en weereens veerkragtigheid toon. Sy groeikoers het 'n effense toename aangeteken, wat op sowat 3,8% staan, vergeleke met 3,6% in 2021.

Inflasie het redelik gebly, ver onder die globale gemiddelde. Toegang tot insette is gewaarborg, waardeur produksieaktiwiteite kan voortgaan en die risiko van voedselonsekerheid verminder word. Dit alles was moontlik danksy die kragtige maatreëls wat deur die Regering ingestel is.

Dus, benewens die verhoging in belasting- en doeanefasiliteite wat as deel van die post-covid-19 herstelplan toegestaan ​​is, is aansienlike subsidies aan maatskappye in sensitiewe sektore toegestaan ​​om die lewensvatbaarheid en mededingendheid van ons ekonomie te ondersteun. Die stryd teen beledigende spekulatiewe gedrag en bedrieglike uitvoer van basiese benodigdhede is verskerp. Die versterking van plaaslike produksie, die vermindering van ons afhanklikheid van invoere en die bevordering van "Made in Cameroon" het ook bemoedigende vordering gemaak.

Die Regering sal voortgaan om besondere aandag te gee aan die gekoördineerde implementering van die Invoer-vervangingsbeleid, en aan die optimale ontginning van die geleenthede wat deur die Afrika Kontinentale Vryhandelsgebied gebied word.

Net so sal ons maatskaplike insluitingsbeleid voortgaan deur beter verspreiding van die vrugte van groei. Vir hierdie doel sal die maatskaplike veiligheidsnetprogramme wat die minderbevoorregte sosiale strata teiken, uitgebrei word na 'n groter aantal begunstigdes in al tien streke.

Met die oog daarop om die staat se inkomstebronne te diversifiseer, het ek die begin van drie grootskaalse projekte gemagtig wat daarop gemik is om ons mynpotensiaal te ontwikkel, ons ekonomie te struktureer en werk te skep.

Ek wil graag 'n bietjie daaroor stilstaan.

As dit waar is dat ons land 'n ondergrond ryk aan minerale hulpbronne het, dra die mynbousektor, olie uitgesluit, slegs tot 1% van die Bruto Binnelandse Produk by. Deur die soliede myn te ontwikkel, sal ons die herlei van koolwaterstowwe kan verseker waarvan die voorraad afneem en toegang hê tot bykomende finansiële hulpbronne, wat aan die finansiering van ons beleggings toegewys kan word.

Die jaar 2023 sal dus gekenmerk word deur die begin van werk wat verband hou met die ontginning van Kribi-Lobé-ystererts. Dié projek sluit in die bou van ’n ysterverrykingsaanleg, ’n pypleiding van sowat 20 kilometer en ’n kragsentrale van 60 megawatt.

Ons sal ook die ontginning van die Mbalam-Nabeba-ysterafsetting onderneem. Die verwagte voordele is geweldig, in soverre ons land onder meer sal baat by 'n 540 km spoorlyn tussen Nabeba in die Kongo en die hawe van Kribi, waar 'n ertsterminaal gebou sal word.

Die derde projek hou verband met die ontginning van yster van Bipindi – Grand Zambi, met die ontwikkeling van ’n staalkompleks vir die plaaslike transformasie van yster, die bou van ’n pyplyn en verskeie basiese infrastruktuur tot voordeel van bevolkings. ’n Beslissende stap is reeds geneem in die verwesenliking van hierdie verskeie projekte, met die ondertekening van die betrokke mynbouooreenkomste en die toekenning van bedryfspermitte aan die wenmaatskappye.

My liewe volksgenote,

Ons land het gedurende die jaar wat verby is, aansienlike ontwrigtings in die voorsiening van energiebronne en drinkwater ervaar.

Om die gereelde voorsiening van die binnelandse mark met petroleumprodukte en huishoudelike gas te verseker, was dit nodig om die volume van openbare subsidies te verhoog, ten koste van groot begrotingspogings. Dus, gedurende die jaar 2022, is byna 700 miljard CFA-franke deur die Openbare Tesourie bestee ten opsigte van brandstofsubsidies en 75 miljard CFA-franke vir huishoudelike gas.

In die lig van die intensiteit van die eksogene skokke en die impak daarvan op ons ekonomie, het ek die Regering opdrag gegee om alle opsies te bestudeer om pryse op hul huidige vlak te stabiliseer en verbruikers se koopkrag te bewaar.

Dit is egter toenemend duidelik dat ons land, soos baie ander in Afrika en elders, nie onbepaald ’n heraanpassing van die pryse van petroleumprodukte kan vryspring nie, as ons ons begrotingsbalanse wil bewaar en rustig die implementering van ons ontwikkelingsbeleid wil nastreef.

Ten spyte van hierdie beperkings wat verband hou met die internasionale situasie, is werklike vordering gemaak met die voorsiening van elektrisiteit. Dit is die geval van die aansluiting van die Oostelike streek aan die Suidelike onderling gekoppelde netwerk en die ingebruikneming van die energie-ontruimingslyn van Nyabizan na Yaoundé, wat dit nou moontlik maak om al die dam se produksie van Memvé'ele in die elektriese netwerk in te spuit. Die situasie in hierdie noodsaaklike sektor sal 'n aansienlike verbetering in 2023 sien, met die ingebruikneming van die eerste fase van die Nachtigal hidro-elektriese dam en die begin van werk om die Suid-onderling-gekoppelde netwerk aan die Noord-onderling-netwerk te verbind.

Ons pogings om die kwaliteit en kwantiteit van energievoorsiening te versterk sal verskerp, danksy die bou van nuwe energie-infrastruktuur en die ontwikkeling van sonenergie, veral in die noordelike deel van ons land.

Ons mense se toegang tot drinkwater bly een van my grootste bekommernisse. Die voltooiing van die drinkwatervoorsieningsprojek vir die stad Yaoundé en sy omgewing vanaf die Sanaga-rivier sal die watervoorsieningstekort in hierdie stad op 'n volhoubare manier oplos.

Net so het ek die Regering gevra om die prosedures met betrekking tot die bekendstelling, vanaf 2023, van die megaprojek vir die verskaffing van drinkwater aan die stad Douala en sy omgewing, dringend te finaliseer.

Buiten ons groot stede is produksiewerke in sekere sekondêre stede uitgevoer, veral Bamenda, Bertoua, Ngaoundéré en Ebolowa. Die konstruksie van hierdie werke sal gedurende die volgende jaar na ander stedelike en landelike gebiede strek.

My liewe volksgenote,

Ten spyte van die ongunstige ekonomiese situasie, handhaaf die Regering sy pogings om sy primêre missie te verseker, naamlik om die lewensomstandighede van burgers te verbeter. Ons moet die strukturele hervormings voortsit wat binne die raamwerk van die ekonomiese en finansiële program wat met die Internasionale Monetêre Fonds en die ander ontwikkelingsvennote gesluit is, nastreef.

Ek neem met tevredenheid waar dat ten spyte van die besonder moeilike ekonomiese konteks wat die jaar 2022 gekenmerk het, geen aktiwiteitsektor afgeskeep is nie. Sonder om volledig te wees, laat ons vir 'n oomblik stilstaan ​​by 'n paar, na aanleiding van dié wat ek sopas genoem het.

As ons die sektor vir openbare werke neem, is 860 kilometer se paaie en 460 lineêre meter se ingenieurstrukture gebou of gerehabiliteer. Ek sal onder andere noem:

– die ingebruikneming van die brug oor die Kruisrivier tussen Kameroen en Nigerië, sowel as die voltooiing van die asfaltering van die padgedeelte tussen Sangmelima en Brazzaville, wat sodoende die opening van ons land vir die markte van buurstate bevorder;

– asfaltering van die Lena-Tibati-Ngatt-padgedeelte op Nasionale 15, met die voordeel dat landverbindings tussen die Noorde en die Suide van die land vergroot word;

– die konstruksie van die Kribi-Lolabé-hoofweg en die Grand Zambi-Kribi-pad, wat die mededingendheid van die outonome hawe van Kribi ’n hupstoot gee;

– die konstruksie van die Bertoua-Batouri-pad, waarvan die werk tot by Yokadouma en verder sal strek.

  Die bou van verskeie padinfrastruktuur het dit ook moontlik gemaak om die landbouproduksiebekken oop te maak. Hierdie poging sal in 2023 voortgesit word, met die ontwikkeling van ongeveer 700 kilometer pad, insluitend die asfaltering van die Ebolowa-Akom II-Kribi-as.

Ek het die Regering opdrag gegee om alles moontlik te doen om bouwerk aan die Mora-Dabanga-Kousseri-padgedeeltes te hervat; Babadjou-Bamenda en Kumba-Ekondo Titi.

Daar sal veral aandag gegee word aan die rehabilitasie van stedelike paaie en die verbetering van verkeer tussen ons hoofstede. Die bekendstelling van konstruksiewerke aan die stedelike gedeelte van die Yaoundé-Nsimalen-hoofweg en die versnelling van werke op die Douala-Yaoundé-snelweg sal van die regering se prioriteite wees.

Dieselfde geld vir die rehabilitasie en modernisering van die lughawens van Tiko, Bertoua en Kribi, wat dit moontlik sal maak om alle streke van ons land per lug te bedien.

Kameroeners, Kameroeners,

Die jaar 2022 is ook gekenmerk deur vloede wat weereens die bevolkings van die Verre Noord-streek geraak het, veral dié van die departemente Logone en Chari en Mayo-Danay. Hierdie herhalende verskynsel, wat deur klimaatsverandering bevoordeel word, vra vir kragtige optrede om die gevolglike rampe te vermy.

Behalwe vir die humanitêre bystand wat aan die slagoffers verskaf is, het ek die Regering opdrag gegee om 'n heropbouplan vir die Verre Noord-streek te implementeer. Hierdie plan sluit veral die bou van verskeie waterhoustrukture en sosio-ekonomiese infrastruktuur in.

Wat die verskaffing van sorg betref, is dit onteenseglik dat dit aansienlik verbeter het gedurende die jaar 2022. Die Streekhospitaalsentrum en die Algemene Hospitaal van Garoua is ingewy en in gebruik geneem. Danksy die opgradering van die infrastruktuur en die tegniese platform van verskeie gesondheidsfasiliteite, is ons land nou in staat om kwaliteitsorg in besonder gespesialiseerde gebiede, soos hartchirurgie of nieroorplanting, om maar 'n paar te noem.

Ek het die Regering gevra om voort te gaan met die pogings wat in hierdie sektor aangepak is, deur 'n groot plan te implementeer om die tegniese platform en die vermoëns van hospitaalpersoneel regdeur die land te versterk.

My liewe volksgenote,

Ek wil nou stilstaan ​​by die veiligheidsaspek. Oor die algemeen is die situasie regdeur die nasionale gebied onder beheer en onder beheer, ten spyte van die herlewing van stedelike misdaad en die voortbestaan ​​van sporadiese aanvalle deur sekere terreurgroepe in sekere streke.

Danksy die Weermag-Nasie-skakel het die samewerking tussen ons weermag en die bevolking daartoe bygedra om terreurbedreigings in die Verre Noord-, Noordwes- en Suidwes-streke aansienlik te verminder. Die herwonne kalmte het dit moontlik gemaak om aansienlike vordering met die implementering van die Heropbou- en Ontwikkelingsplan vir hierdie streke aan te teken.

Ek wil weereens hulde bring aan die dapperheid van ons verdedigings- en veiligheidsmagte, wat geen moeite ontsien om die beskerming van mense en eiendom te verseker nie, veral in gebiede wat deur terrorisme geteister word.

 Ek bedank ook ons ​​vennote vir hul veelsydige ondersteuning, en veral die Verenigde State van Amerika, vir hul beslissende optrede wat daarop gemik is om diegene wat uit die buiteland bydra tot die finansiering van terreuraktiwiteite in Kameroen, voor die gereg te bring. Ek nooi ander vriendelike lande om hul voorbeeld te volg, met die oog daarop om die hervatting van ontwikkelingsaktiwiteite in hierdie streke te versnel.

Op politieke vlak vorder die desentralisasieproses metodies. Die oordrag van bevoegdhede van die staat na die gedesentraliseerde territoriale gemeenskappe word geleidelik gedoen, met sorg dat nie die strukturele balanse wat die raamwerk van die sosiale pakt van ons nasie uitmaak, verswak nie.

Van my kant bly ek oortuig daarvan dat die Streke, die Stedelike Gemeenskappe en die Munisipaliteite 'n deurslaggewende bydrae kan en moet lewer tot die herlewing van ons ekonomie, tot die oplossing van die netelige probleem van werkloosheid onder die jeug en tot die vitalisering van plaaslike demokrasie.

Die senatoriale verkiesings wat in 2023 gehou sal word, sal 'n geleentheid wees om die desentralisasie-opsie wat ons geneem het, te konsolideer deur die Boonste Huis van ons Parlement, wat die Gedesentraliseerde Territoriale Gemeenskappe verteenwoordig, te hernu.

Kameroeners, Kameroeners,

My liewe volksgenote,

Voordat ek afsluit, wil ek u aandag vestig op twee plae wat besig is om momentum in ons samelewing te kry. Dit gaan oor korrupsie en onbeskaafdheid. Verlede jaar, in soortgelyke omstandighede, het ek u ingelig oor my besorgdheid om bestuur in die bestuur van openbare aangeleenthede te versterk en om staatsuitgawes te beheer. Ek kan jou verseker dat hierdie bekommernis konstant en ontasbaar bly. Ook wil ek u weereens daaraan herinner dat almal wat hulself onwettig verryk deur die staat te plunder, op enige vlak hoegenaamd, verantwoordelik gehou sal word.

Ek doen 'n beroep op alle Kameroeners, ongeag hul sosiale status, om vasberade deel te neem aan hierdie stryd wat ek al jare lank lei. Almal, op hul vlak, moet eerlikheid toon en die behoud van die gemeenskaplike belang verseker. Dit is deur saam op te tree, vasberade en vasberade, dat ons daarin sal slaag om die korrupsie wat steeds in ons samelewing bestaan, te seëvier.

Soos ek, het jy sekerlik in ons stede en platteland die kommerwekkende toename in onbeskaafdheid, geweld, nie-respek van basiese sosiale norme of die gevestigde orde waargeneem. In 'n regstaat kan sulke gedrag nie geduld word nie. Diegene wat dit geniet om die sosiale orde te ontwrig, hetsy jonk of volwassene, sal aanspreeklik gehou word vir hul optrede voor die bevoegde howe.

Ek doen dus 'n beroep op almal se verantwoordelikheid, veral ouers en opvoeders, om hul plek te herstel na basiese morele waardes en respek vir openbare orde.

Ek wil weereens diegene uitdaag wat kriminele en verderflike gebruik maak van sosiale netwerke. Deur hul optrede dompel hulle verskeie gesinne in nood en verwoes soms lotgevalle, veral deur verkeerde inligting, laster of die verspreiding van haatspraak uit te voer. Dit is duidelik dat hulle sosiale kohesie in gevaar stel.

Kameroeners, Kameroeners My liewe landgenote,

Jy het dit goed verstaan. Dit is deur persoonlike dissipline in ons daaglikse optrede waar te neem dat ons dit sal regkry om hierdie moderne Kameroen te bou waarna ons almal streef. 'n Voorspoedige Kameroen verenig in sy diversiteit. ’n Kameroen waar elke akteur sy plek kry. In hierdie verband wil ek graag die deurslaggewende rol wat die private sektor speel in die implementering van ons ontwikkelingsbeleid waardeer.

Wat my betref, sal ek voortgaan om alles moontlik te doen om die vooruitgang van ons land te verseker. Ek weet ek kan staatmaak op elkeen van julle se bydrae om dit te bereik.

Voorspoedige nuwe jaar 2023 aan almal.

Lank lewe die Republiek!

Lank lewe Kameroen!

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.agenceecofin.com/actualites/0101-104171-cameroun-le-discours-de-v-ux-2023-du-president-paul-biya


.