5 tekens wat kan aandui dat jy hipersensitief is

5 tekens wat kan aandui dat jy hipersensitief is

undefined

Wat is hipersensitiwiteit?

13 Januarie is die Nasionale Hipersensitiwiteitsdag, 'n onlangse konsep wat ongeveer 30% van die bevolking raak. Hipersensitiwiteit is 'n sielkundige toestand waarin 'n persoon groter sensitiwiteit as ander uitdruk, oorreageer of oorreageer op alledaagse emosies en situasies. Dit is 'n natuurlike neiging wat van persoon tot persoon kan verskil. Dit is belangrik om daarop te let dat hipersensitiwiteit nie 'n siekte is nie, maar 'n verskil in sensasies, emosies en intuïsies.

 

Tekens van hipersensitiwiteit

Daar is verskeie tekens wat kan aandui dat jy hipersensitief is. Die eerste is die vinnige verlies van emosionele beheer. Hoogs sensitiewe mense oorreageer dikwels op hul eie emosies, soos woede, hartseer of vreugde. Hulle kan ook oorweldig voel deur hul emosies, wat dit moeilik maak om dit te bestuur. Dit kan lei tot baie intense emosionele moegheid.

Die tweede teken is hoë empatie. Hoogsensitiewe mense is dikwels baie empaties met ander en voel ander mense se emosies net so sterk soos hulle eie. Hulle kan ook baie oplettend wees vir kritiek en blaam, en altyd probeer weet wat ander van hulle dink, soms tot nadeel van hul eie welsyn.

Die derde teken is spontaniteit. Hoogs sensitiewe mense tree dikwels op sonder om regtig te dink, ongeag die situasie. Hulle kan baie opreg en spontaan wees, sonder filters. Dit kan hulle naïef en onskuldig maak, veral wanneer hulle gemaklik voel in hul omgewing.

Die vierde teken is verhoogde sensitiwiteit vir kritiek en verwyte. Hoogsensitiewe mense is baie sensitief vir opmerkings van ander, en kan kritiek en blaam persoonlik opneem. Hulle kan ook baie sensitief wees vir konstruktiewe kritiek, en dit beskou as persoonlike kritiek eerder as 'n geleentheid om te leer en te verbeter.

Die vyfde teken is emosionele moegheid. Mense met hoë sensitiwiteit kan baie moeg voel nadat hulle aan stresvolle of emosioneel intense situasies blootgestel is. Dit kan wees as gevolg van hul vermoë om die emosies van ander aan te voel, of hul eie vermoë om te oorreageer op hul eie emosies.

 

Hanteer hipersensitiwiteit

Dit is belangrik om daarop te let dat hierdie tekens nie mediese diagnoses is nie, dit is net aanwysers wat kan help om te identifiseer of jy hipersensitief is of nie. Dit is belangrik om 'n dokter of geestesgesondheidswerker te sien as jy dink jy is hipersensitief en dit raak jou daaglikse lewe.

 

Hipersensitiwiteit is nie 'n swakheid nie

Dit is ook belangrik om te verstaan ​​dat hipersensitiwiteit bestuur kan word en nie beteken dat jy "swak" of "tekort" is nie. Daar is tegnieke om emosies te hanteer, soos meditasie, diep asemhaling, terapie en streshanteringstegnieke. Dit is ook belangrik om jouself te omring met verstaanbare mense en om vir jouself te sorg wat slaap, dieet en oefening betref.

 

Sien 'n geestesgesondheidswerker

Ter opsomming, hipersensitiwiteit is 'n sielkundige toestand wat ongeveer 30% van die bevolking kan affekteer. Dit word gekenmerk deur verhoogde sensitiwiteit vir emosies en alledaagse situasies. Dit is 'n natuurlike neiging wat van persoon tot persoon kan verskil. Dit word nie as 'n siekte beskou nie, maar eerder 'n verskil in sensasies, emosies en intuïsies. Dit is belangrik om te verstaan ​​dat hierdie toestand nie 'n teken van swakheid of tekort is nie, maar eerder 'n verskil in hoe individue stimuli waarneem en daarop reageer. Dit is belangrik om 'n dokter of geestesgesondheidswerker te sien as jy dink jy is hipersensitief en dit raak jou daaglikse lewe. Daar is tegnieke om emosies te hanteer, soos meditasie, diep asemhaling, terapie en streshanteringstegnieke. Dit is ook belangrik om jouself te omring met verstaanbare mense en om vir jouself te sorg wat slaap, dieet en oefening betref. Dit is belangrik om daarop te let dat hipersensitiwiteit 'n komplekse toestand is wat effektief bestuur kan word met die hulp van 'n geestesgesondheidswerker.