Xavier Messé was sedert 18 Januarie bewus van die sluipmoord op Martinez Zogo.

Xavier Messé was sedert 18 Januarie bewus van die sluipmoord op Martinez Zogo.

 

Xavier Messé, joernalis en onderwyser in Kameroen, het onthul dat hy reeds op Woensdag 18 Januarie van die sluipmoord op Martinez Zogo ingelig is.

In kennis gestel van die tragedie Xavier Messé het verklaar dat hy van die eerste mense was wat van die sluipmoord op Martinez Zogo ingelig is, maar dat hy nie die mag of die reg het om dit aan die persoonlikhede aan te kondig nie. Hy is op Woensdag, 18 Januarie, baie vroeg deur 'n telefoonoproep van hierdie tragedie bewus gemaak toe Martinez Zogo die vorige nag ontvoer en vermoor is.

Xavier Messé était au courant de l’assassinat de Martinez Zogo depuis le 18 janvier. TELES RELAY
Xavier Messé was sedert 18 Januarie bewus van die sluipmoord op Martinez Zogo. TELES RELAIS

Sperdatum vir die aankondiging van die dood

Selfs al is Xavier Messé van hierdie tragedie ingelig, is die aankondiging van die dood van Martinez Zogo eers op 22 Januarie bekend gemaak. Xavier Messé het verduidelik dat hy die owerhede en die naasbestaandes van die oorledenes self hierdie verskriklike nuus wou laat aankondig, en dat dit nodig was om hierdie werk aan die aangeduide mense oor te laat, dit wil sê diegene wat verantwoordelik is vir veiligheid en van Geregtigheid. Hy het ook voorgestel dat die owerhede bewus was van die sluipmoord, maar op soek was na 'n formule om die hartseer nuus aan te kondig.

Geweld teen mediamanne

Tussen 2019 en 2022 is 34 gevalle van geweld teen mediamans in Kameroen aangeteken, 'n rekord in Afrika volgens Xavier Messé. Ongelukkig was die borge van hierdie dade nooit bekommerd nie, want hulle trek voordeel uit die beskerming van die masjien van die Staat, volgens die professor in joernalistiek.

Xavier Messé était au courant de l’assassinat de Martinez Zogo depuis le 18 janvier. TELES RELAY
Xavier Messé was sedert 18 Januarie bewus van die sluipmoord op Martinez Zogo. TELES RELAIS

Verdwyning en ontdekking van die liggaam

Hy was sedert 17 Januarie vermis. Die lewelose liggaam van Martinez Zogo (51), hoofbestuurder van die private radiostasie Amplitude FM, is die oggend van 22 Januarie, naby die omgewing van Soa, aan die noordelike buitewyke van Yaoundé, ontdek. Die inligting is bevestig deur regeringswoordvoerder René-Emmanuel Sadi, wat in 'n persverklaring gedateer dieselfde dag aangedui het dat die liggaam in 'n "gevorderde toestand van ontbinding" gevind is.

Fisiese mishandeling

Charly Tchouemou, hoofredakteur van Amplitude FM, het gesê hy herken die slagoffer. Die owerhede spesifiseer dat Martinez Zogo se vrou sy persoonlike besittings formeel erken het en dat die joernalis “ernstige liggaamlike beserings opgedoen het”. Sy liggaam is gedurende die dag na die sentrale hospitaal in Yaoundé vervoer vir 'n lykskouing en hierdie Sondag het 'n groot skare voor die onderneming saamgedrom, sowel as baie elemente van die polisie. Die regering het aangekondig dat 'n ondersoek geopen is om "die oortreders van hierdie gruwelike, onuitspreeklike en ontoelaatbaar ".

Veroordeling en ondersoek

Die opposisie en organisasies wat die pers verdedig, veroordeel 'n "sluipmoord". Zogo, wat in moeilike omstandighede verdwyn het, was die ster-aanbieder van 'n daaglikse program, Embouteillage, wat van Maandag tot Vrydag uitgesaai is en baie gewild in die Kameroense hoofstad. 'n Ondersoek is geopen om lig te werp op die omstandighede van sy verdwyning, volgens 'n polisiebron.

Op die lug het hierdie toegewyde joernalis gereeld korrupsiesake aangepak en nie gehuiwer om belangrike persoonlikhede by die naam te impliseer nie. Hy was veral in 2020 vir twee maande voorkomend aangehou in 'n saak waar hy van naamskending beskuldig is. Die Komitee vir die Beskerming van Joernaliste (CPJ) het gevra dat hy vrygelaat word en die regering versoek om die oortreding te dekriminaliseer.

Xavier Messé était au courant de l’assassinat de Martinez Zogo depuis le 18 janvier. TELES RELAY
Xavier Messé was sedert 18 Januarie bewus van die sluipmoord op Martinez Zogo. TELES RELAIS

Die National Union of Journalists of Cameroon het in 'n verklaring sy "ontsteltenis" uitgespreek, 'n "gruwelmoord" aan die kaak gestel en 'n beroep op mediawerkers gedoen om op 25 swart aan te trek

Januarie om hul rou te merk. Die International Press Institute, 'n Wene-gebaseerde persvryheidsorganisasie, het Kameroense owerhede versoek om "die grusame moord op die joernalis Martinez Zogo stiptelik te ondersoek en te verseker dat diegene wat verantwoordelik is, voor die gereg gebring word".

Die politieke opposisie was ook verontwaardig, soos die opposisie-adjunk van die Sosiaal-Demokratiese Front (SDF), Jean-Michel Nintcheu, wat in 'n persverklaring 'n "misdaad" veroordeel het wat "nie ongestraf kan bly nie".

Die NRO Reporters Without Borders (RSF) het Vrydag gesê Zogo is op 17 Januarie “ontvoer” en dat getuies gesien het hoe mense hom in ’n motor dwing.

Ter opsomming, die joernalis Martinez Zogo is dood aangetref nadat hy sedert 17 Januarie vermis was. Owerhede sê hy het fisieke mishandeling gely. Die regering het 'n ondersoek geopen om die oortreders van hierdie misdaad op te spoor. Die opposisie en organisasies wat die pers verdedig, veroordeel 'n sluipmoord. Zogo was bekend vir sy toewyding tot en ondersoek van korrupsiesake, en is in 2020 vir laster in aanhouding aangehou. Persorganisasies en die politieke opposisie vra 'n vinnige ondersoek en geregtigheid vir die skuldiges.

07 Wenke om 'n beter maat in die bed te wees