Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen.

Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen.

 

Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen. Inligting van veiligheidsowerhede dui daarop dat die Nigeriese weermag die Bakassi-skiereiland in Kameroen kan aanval. In Januarie 2023 het gewapende botsings reeds tussen die weermag van Kameroen en Nigerië plaasgevind.

Volgens 'n betroubare bron berei die Nigeriese weermag voor om ernstige aanvalle in Kameroense gebied uit te voer in Februarie 2023, net voor die presidensiële verkiesing wat op 25 Februarie 2023 in Nigerië geskeduleer is. Die geteikende plekke is na bewering Kombo Abedimo, Kombo Etindi en Idiabato.

Le Nigeria se prépare à des opérations militaires contre le Cameroun. TELES RELAY
Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen. TELES RELAIS

Die Kameroense veiligheids- en administratiewe owerhede neem maatreëls om hierdie destabiliserende maneuvers teë te werk. Vroeg in Januarie 2023 het die Nigeriese owerhede 'n dispuut voor die Internasionale Hof van Justisie (ICJ) gebring wat 'n deel van die verloop van die grens betwis. Die koördinate van terminaal 8 in die Verre Noord-streek word betwis.

Sommige ontleders sê egter dit was slegs 'n voorbode van die voortbestaan ​​van die krisis ten spyte van die ICJ-beslissing in 2002 en die geleidelike implementering daarvan. Inderdaad, die 2002-besluit het nie alle Nigeriërs tevrede gestel nie, met sommige wat steeds glo dat die olie- en gasryke Bakassi-skiereiland aan Nigerië behoort te behoort.

Le Nigeria se prépare à des opérations militaires contre le Cameroun. TELES RELAY
Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen. TELES RELAIS

Dit is dus belangrik dat die owerhede maatreëls tref om hierdie situasie te bestuur en 'n eskalasie van geweld en gewapende botsings te vermy. Onderhandeling en die soeke na vreedsame oplossings is maniere om te verken om hierdie krisis op te los.

Boonop kan die presidensiële verkiesing wat vir Februarie 2023 dreig, 'n destabiliserende faktor wees. Die Bakassi-streek kan gebruik word as 'n manier om kiesers te manipuleer en Nigerië se politieke posisie te versterk. Kameroen bly egter nie onaktief te midde van hierdie uitdagings nie. Die veiligheidsowerhede neem maatreëls om die verdediging van die gebied te versterk en enige militêre inval van die Nigerië.

Daarbenewens kan Kameroen staatmaak op sy verbintenis tot vrede en stabiliteit in Afrika. Die land het nog altyd gewerk vir die handhawing van vrede en die vreedsame oplossing van konflikte in Afrika. Dit is 'n stigterslid van die Ekonomiese Gemeenskap van Sentraal-Afrikaanse State (ECCAS) en die Afrika-unie (AU), wat dit 'n platform bied om te pleit vir stabiliteit en vrede in die streek.

Le Nigeria se prépare à des opérations militaires contre le Cameroun. TELES RELAY
Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen. TELES RELAIS

Die Direkteur van Territoriale Toesig van Kameroen het die Hoof van die Suidwes-antennasektor in 'n radioboodskap wat op sosiale netwerke uitgelek het, gewaarsku oor dreigende aanvalle deur die Nigeriese weermag. Die plekke wat geteiken word, is Kombo Abedimo, Kombo Ekindi en Idiabato, geleë in die Bakassi-skiereiland. Die Nigeriese veiligheidsmagte beweer dat hulle die name van sekere Kameroense plekke in Nigeriese tale wil herstel.

Die Direkteur van Territoriale Toesig, Déprès Effoudou, het die veiligheidsmagte en administratiewe owerhede aangemoedig om maatreëls te tref om Nigerië se destabiliserende maneuver teë te werk. Die Bakassi-skiereiland is in 2002 deur die Internasionale Hof van Justisie beoordeel as behoort aan Kameroen, maar die afgelope tyd het Nigerië sy strategieë vermenigvuldig om dit te probeer herower.

Le Nigeria se prépare à des opérations militaires contre le Cameroun. TELES RELAY
Nigerië berei voor vir militêre operasies teen Kameroen. TELES RELAIS

Die leier van die MNR, Maurice Kamto, het onlangs die Kameroense regering van Nigerië se begeerte gewaarsku om nie meer aan die besluit van die Internasionale Hof van Justisie te voldoen nie. Die aangekondigde aanvalle is geskeduleer twee weke voor die presidensiële verkiesing wat vir 25 Februarie 2023 in Nigerië geskeduleer is.

Ten slotte is die situasie op die grens tussen Kameroen en Nigerië kommerwekkend, maar Kameroen kan op sy veiligheidsowerhede staatmaak om die nodige maatreëls te tref om die veiligheid en stabiliteit van die land te bewaar.

Verder, as 'n aktiewe lid van die internasionale gemeenskap, kan Kameroen staatmaak op die ondersteuning van sy vennote om huidige en toekomstige uitdagings die hoof te bied. Voortgesette pogings vir vrede en stabiliteit in die streek is dus belangrik om gewapende konflik te voorkom en 'n stabiele toekoms vir die mense van beide lande te verseker.

Kameroen: Paul Biya vertrou die ondersoek na die Martinez Zogo-sluipmoord aan die SED toe