“Die spioenasie-diplomatiese konflik tussen die Verenigde State en China: Die terugkeer van die Koue Oorlog? »

“Die spioenasie-diplomatiese konflik tussen die Verenigde State en China: Die terugkeer van die Koue Oorlog? »

“Die spioenasie-diplomatiese konflik tussen die Verenigde State en China: Die terugkeer van die Koue Oorlog? »

Verslag van Antony Blinken se reis na China gekanselleer

Antony Blinken, die Amerikaanse minister van buitelandse sake, het sy reis na China gekanselleer nadat 'n Chinese spioenasieballon oor die Verenigde State gevlieg het. Die reis was om die eerste hoëvlak-VSA-China-byeenkoms in etlike jare te vier, maar die toestande was nie ryp vir so 'n gebeurtenis nie.

Die verskonings wat China aangebied het, was nie genoeg om die spanning tussen die twee lande te kalmeer nie. 'n Senior amptenaar van die Staatsdepartement het gesê die ballon sou "die agenda verlaag" van enige samesprekings met Chinese amptenare en was "onnodig en onkonstruktief".

Spanning uitgelig deur spioen ballon Die toesig ballon is opgespoor deur Amerikaanse verdediging amptenare, vonk konsternasie. Die Pentagon het gesê die ballon "hou geen militêre of fisiese bedreiging in nie" en "het op 'n hoogte ver bo die kommersiële lugverkeer gereis", maar die teenwoordigheid daarvan het nietemin verontwaardiging veroorsaak.

« Le conflit espion-diplomatique entre les États-Unis et la Chine: le retour de la Guerre Froide? » TELES RELAY
“Die spioenasie-diplomatiese konflik tussen die Verenigde State en China: Die terugkeer van die Koue Oorlog? » TELES RELAIS

 

China het uiteindelik die ballon as sy eiendom erken en beweer dit was 'n burgerlike lugskip wat vir weernavorsing gebruik word wat van koers gedraai het weens slegte weer. Die Amerikaanse staatsdepartement hou egter vol dat die ballon vir toesigdoeleindes gebruik is.

Die staatsdepartement het nabye Amerikaanse bondgenote in kennis gestel van die skending van die Amerikaanse lugruim. Kanada het die Chinese ambassadeur ontbied om die voorval te bespreek en sy standpunt met Chinese amptenare “kragtig uitgespreek”.

Kommunikasie tussen die Verenigde State en China gehandhaaf Nog 'n reis deur mnr. Blinken na China word "so gou as moontlik" beplan en kommunikasielyne tussen die twee lande sal gehandhaaf word om hierdie voorval op te los.

Die Amerikaanse staatsdepartement het gesê hy sal saam met China werk om die probleem op te los, maar hou vol dat die ballon vir toesigdoeleindes gebruik is. Spanning raas steeds tussen die twee lande, en hierdie nuwe voorval het die situasie net vererger.

« Le conflit espion-diplomatique entre les États-Unis et la Chine: le retour de la Guerre Froide? » TELES RELAY
“Die spioenasie-diplomatiese konflik tussen die Verenigde State en China: Die terugkeer van die Koue Oorlog? » TELES RELAIS

 

Die toesigballonvoorval het sterk reaksies van die Amerikaanse politieke klas ontlok, wat beide geopolitieke wedywering en binnelandse politieke debatte onthul het. President Biden se politieke teenstanders het gevra vir optrede teen China.

Kommentaar van voormalige president Donald Trump en Republikeinse wetgewers

Donald Trump het die besluit afgekeur en die Verenigde State aangemoedig om "die bal neer te sit" via 'n plasing op sy Truth Social sosiale media-platform. Huisspreker, Kevin McCarthy, het op Twitter gesê die ballonvoorval was 'n "destabiliserende aksie wat hanteer moet word."

Die uitdagings van die Biden-administrasie

Die Biden-administrasie moet nou Chinese "valke" oor die hele politieke spektrum hanteer, wat verskillende menings het oor hoe om die voorval te hanteer. Jon Tester, Demokratiese Montana-senator, het byvoorbeeld in 'n verklaring gesê hy "wag steeds op werklike antwoorde" oor hoe die voorval gebeur het en het aangedui dat hy almal tot verdere kennisgewing aanspreeklik sal hou totdat hy die antwoorde kry wat hy wil hê.

Ballon Loonvrag Beskrywing

Volgens ’n Amerikaanse amptenaar wat deur CBS onderhoude gevoer is, is die loonvrag van die ballon, wat toesig moontlik maak, so groot soos twee of drie skoolbusse, terwyl die ballon self aansienlik groter is.

Chinese belangstelling in toesigballonne

Chinese amptenare het in die openbaar belangstelling in die ballonne se militêre en intelligensie-insameling potensiaal uitgespreek. In 2022 het Taiwan se ministerie van verdediging gesê hy het Chinese ballonne oor sy grondgebied opgespoor. 'n Artikel in die militêre dagblad Liberation Army Daily het gesê dat "vooruitgang in tegnologie 'n nuwe deur oopgemaak het vir die gebruik van ballonne".

Die ballonvoorval het die politieke en geopolitieke spanning wat vandag bestaan, onthul. Mnr. Biden se politieke teenstanders was die eerste wat gereageer het en optrede teen China geëis het. Die Republikeinse kamp, ​​insluitend voormalige president Donald Trump, het ook die besluit gekritiseer en 'n beroep op die Verenigde State gedoen om die bal te laat sak.

Die verklarings van politieke leiers op sosiale netwerke het die belangrikheid van hierdie situasie weerspieël. Mnr Trump het gevra dat die ballon 'afgesit' word en die speaker van die Huis, Kevin McCarthy, het gesê die ballonvoorval is ''n destabiliserende aksie wat hanteer moet word'.

Die Biden-administrasie staar nou 'n groot uitdaging in die gesig, aangesien verskillende politieke sienings saam bestaan. Jon Tester, Demokratiese Montana-senator, het in 'n verklaring gesê hy wag vir "regte antwoorde" oor die omstandighede van die voorval en sal almal aanspreeklik hou totdat hy dit kry.

Die situasie is ook kommerwekkend weens die grootte van die ballonloonvrag. ’n Amerikaanse amptenaar het dit beskryf as so groot soos twee of drie skoolbusse. Chinese amptenare het ook in die openbaar belangstelling in die ballonne uitgespreek vanweë hul militêre en intelligensie-insameling potensiaal.

Vooruitgang in tegnologie het inderdaad nuwe deure vir die gebruik van ballonne oopgemaak. In 2022 het Taiwan se ministerie van verdediging berig dat hy Chinese ballonne oor sy grondgebied opgespoor het.

"Oekraïne sal sy verdediging versterk met die hulp van langafstandmissiele van die Verenigde State"