"Pous en Protestantse leiers verenig om die kriminalisering van homoseksualiteit aan die kaak te stel"

"Pous en Protestantse leiers verenig om die kriminalisering van homoseksualiteit aan die kaak te stel »

 

"Pous Franciscus en Protestantse leiers veroordeel die kriminalisering van homoseksualiteit"

Pous Franciskus het saam met Protestantse leiers van die Anglikaanse Kerk en die Kerk van Skotland uitgespreek teen die kriminalisering van homoseksualiteit tydens sy besoek aan Suid-Soedan. Dit was die eerste keer in 500 jaar dat die leiers van die drie godsdienstige tradisies bymekaar gekom het vir so 'n reis.

In sy toespraak aan verslaggewers het die pous die wette 'n "sonde" en 'n "onreg" genoem en gesê gay mense is kinders van God en verdien om deur hul kerk verwelkom te word. Sy opmerkings is ondersteun deur die aartsbiskop van Canterbury, Justin Welby, en Iain Greenshields, moderator van die Algemene Vergadering van die Kerk van Skotland.

« Pape et dirigeants protestants s’unissent pour dénoncer la criminalisation de l’homosexualité » TELES RELAY
"Pous en Protestantse leiers verenig om die kriminalisering van homoseksualiteit aan die kaak te stel" TELES RELAY

Aartsbiskop Welby het gesê hy stem "heeltemal saam met elke woord" wat die pous gespreek het, maar let op interne verdeeldheid binne die Anglikaanse Kerk oor gay regte. Verlede maand het die Church of England aangekondig dat hulle nie selfdegeslagpare in sy kerke sal toelaat om te trou nie.

Dr Greenshields het ook sy steun uitgespreek deur na die Bybel te verwys: “In die vier evangelies sien ek niks anders as Jesus wat sy liefde uitspreek aan almal wat hy ontmoet nie.

Tydens hul reis na Suid-Soedan het die leiers van die Protestantse Kerke en pous Franciskus ook ander belangrike kwessies vir die mensdom bespreek. Hulle het gevra vir vrede en versoening in hierdie oorloggeteisterde land, asook die beskerming van menseregte en menswaardigheid.

Die belangrikheid van hierdie stelling kan nie oorskat word nie. Geloofsleiers verenig om hulle uit te spreek teen die kriminalisering van homoseksualiteit regoor die wêreld en vra vir 'n meer inklusiewe samelewing wat diversiteit respekteer. Hulle is 'n voorbeeld van hoe godsdiensleiers kan saamwerk om onreg uit te daag en 'n Monde beter.

« Pape et dirigeants protestants s’unissent pour dénoncer la criminalisation de l’homosexualité » TELES RELAY
"Pous en Protestantse leiers verenig om die kriminalisering van homoseksualiteit aan die kaak te stel" TELES RELAY

Daar moet kennis geneem word dat hierdie verklaring kom op 'n tyd dat baie lande voortgaan om homoseksualiteit te kriminaliseer, ten spyte van internasionale oproepe vir die afskaffing van hierdie wette. Pous Franciskus en die leiers van die Protestantse Kerke stuur 'n duidelike boodskap aan alle regerings: dit is tyd om die regte van LGBTQ+ mense te erken en te beskerm.

Ten slotte is dit belangrik om daarop te let dat Pous Franciskus se kommentaar oor die kriminalisering van homoseksualiteit ten volle ooreenstem met sy verbintenis tot sosiale geregtigheid en gelykheid vir almal. Oor die jare het hy dikwels sensitiewe kwessies soos immigrasie, armoede en diskriminasie aangespreek, wat sy verbintenis tot 'n regverdiger en meer regverdige samelewing vir almal toon.

« Pape et dirigeants protestants s’unissent pour dénoncer la criminalisation de l’homosexualité » TELES RELAY
"Pous en Protestantse leiers verenig om die kriminalisering van homoseksualiteit aan die kaak te stel" TELES RELAY

Strofe van Pous Franciskus oor homoseksualiteit

Pous Franciskus het 'n perskonferensie gehou waartydens hy sy standpunt oor sakramentele huwelike vir paartjies van dieselfde geslag herhaal het. Hy meen inderdaad dat die Katolieke Kerk dit nie kan magtig nie.

Ondersteuning van burgerlike vakbonde

Ten spyte hiervan het hy sy steun vir burgerlike vakbondwetgewing bevestig en beklemtoon dat wette wat homoseksualiteit verbied 'n kwessie is wat nie geïgnoreer kan word nie. Die pous het genoem dat LGBT-mense in ongeveer 50 lande op een of ander manier gekriminaliseer word en dat 10 van hulle wette het wat vir die doodstraf voorsiening maak.

Internasionale diskriminasie

Die aantal lande wat konsensuele selfdegeslagverhoudings kriminaliseer, is 66 VN-lede, volgens die Internasionale Lesbiese, Gay, Biseksuele, Trans- en Interseksvereniging (ILGA World).

"Kinders van God"

Pous Franciskus het gesê dat “dit nie regverdig is nie” en dat mense met homoseksuele neigings “kinders van God” is wat verdien om liefgehê en vergesel te word. Hy beskou die veroordeling van sulke mense as 'n sonde.

« Pape et dirigeants protestants s’unissent pour dénoncer la criminalisation de l’homosexualité » TELES RELAY
"Pous en Protestantse leiers verenig om die kriminalisering van homoseksualiteit aan die kaak te stel" TELES RELAY

Katolieke leerstelling

Volgens die huidige Katolieke leerstelling word selfdegeslagverhoudings as "afwykende gedrag" beskou. Pous Franciskus het voorheen kommer uitgespreek oor die ernstige kwessie van homoseksualiteit onder geestelikes.

Omstredenheid onder konserwatiewe Katolieke

Sommige konserwatiewe Katolieke het hom egter gekritiseer vir sy opmerkings wat as dubbelsinnig oor seksuele moraliteit beskou word. In 2013, kort ná sy verkiesing, het pous Franciskus die Kerk se standpunt dat homoseksuele dade sondig is, herbevestig, maar het dit duidelik gemaak dat homoseksuele oriëntasie nie so is nie. In 2018, tydens 'n besoek aan Ierland, het pous Franciskus daarop aangedring dat ouers nie hul LGBT-kinders kan ontken nie en hulle in 'n liefdevolle gesin moet verwelkom.

"Terror in Turkye: 8 keer meer sterftes volgens die WGO"