« Olimpiese Spele 2024: 7 Nordiese lande ondersteun die verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete »

« Olimpiese Spele 2024: 7 Nordiese lande ondersteun die verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete »

 

« Olimpiese Spele 2024: 7 Nordiese lande ondersteun die verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete »

Doen 'n beroep op die handhawing van die verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete by die Olimpiese Spele in 2024

Die Olimpiese komitees van vyf Nordiese lande het verenig ter ondersteuning van oproepe vir die voortsetting van die verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete vir die Spele in Parys 2024. Die komitees van Finland, Ysland, Noorweë, Swede en Denemarke het 'n gesamentlike verklaring uitgereik en gesê dat dit nou nie die tyd om hul terugkeer te oorweeg.

Teenkanting teen die opheffing van die verbod

Die Internasionale Olimpiese Komitee (IOK) het aangekondig dat Russiese en Wit-Russiese atlete toegelaat mag word om as neutrale deel te neem. Hierdie besluit het egter sterk reaksies ontlok en verskeie lande, soos die Oekraïne, het gedreig om die Spele in Parys 2024 te boikot. Letland, Litaue, Estland en Pole het ook hul teenkanting teen die insluiting van atlete van Rusland en Wit-Rusland uitgespreek.

« JO 2024: 7 pays nordiques soutiennent l’interdiction des athlètes russes et biélorusses » TELES RELAY
"OG 2024: 7 Nordiese lande ondersteun verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete" TELES RELAY

Die verklaring van die Nordiese Olimpiese Komitees

Die Nordiese Olimpiese en Paralimpiese Komitees, asook die sportkonfederasies, het in hul verklaring gesê hulle wil hul “onwrikbare steun vir die Oekraïense volk en die eis vir vrede” herbevestig. Hulle het ook gesê dat "die situasie met die oorlog in die Oekraïne nie verander het nie" en dat dit nie nou die tyd was om die terugkeer van Russiese en Wit-Russiese atlete te oorweeg nie.

Aanvanklike verbod deur die IOK

Die IOK het 'n beroep op federasies gedoen om Russiese en Belo-Russiese atlete uit te sluit ná die inval in die Oekraïne in Februarie 2022. Russiese en Belo-Russiese nasies is ook in Maart 2022 uit die Paralimpiese Winterspele verban. Atlete van hierdie nasies is egter gemagtigde om onder 'n neutrale vlag mee te ding.

 

« JO 2024: 7 pays nordiques soutiennent l’interdiction des athlètes russes et biélorusses » TELES RELAY
"OG 2024: 7 Nordiese lande ondersteun verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete" TELES RELAY

Bykomende strawwe in ander sportsoorte

Bykomende strawwe is aangekondig in ander sportsoorte, insluitend sokker, rugby, Formule 1, fietsry en swem. Tennisspelers van Rusland en Wit-Rusland is ook verbied om aan Wimbledon deel te neem.

Omstrede IOC-plan vir Parys 2024

Die Internasionale Olimpiese Komitee (IOK) het verlede week gesê hy sal "'n manier ondersoek" om atlete van Rusland en Wit-Rusland toe te laat om deel te neem aan die Parys 2024 Spele. Die stap het sterk kritiek ontlok, onder meer van Atlete vir Oekraïne en die vereniging van atlete Global Atleet. Hierdie groepe het beweer dat die IOK se besluit 'n onderskrywing van "brutale oorlog en Rusland se inval in die Oekraïne" toon.

« JO 2024: 7 pays nordiques soutiennent l’interdiction des athlètes russes et biélorusses » TELES RELAY
"OG 2024: 7 Nordiese lande ondersteun verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete" TELES RELAY

Veroordelings van die Britse regering en die Oekraïense president

Die Britse regering het ook die plan veroordeel as “verwyder van die werklikheid van oorlog”. Oekraïnse president, Volodymyr Zelensky, het gesê om Rusland toe te laat om aan die Parys-spele deel te neem, sal gesien word as 'n teken dat "terreur op een of ander manier aanvaarbaar is".

Die Olimpiese komitees van vyf Nordiese lande het verenig in die ondersteuning van oproepe vir 'n voortgesette verbod op Russiese en Wit-Russiese atlete vir die 2024 Parys Spele, weens die situasie in die Oekraïne. Hul verklaring toon hul solidariteit met die Oekraïense volk en hul steun vir die eis vir vrede.

Ten slotte, die IOK se aankondiging om Russiese en Wit-Russiese atlete toe te laat om aan die Parys 2024 Spele deel te neem, is wyd gekritiseer en betwis deur die Nordiese Olimpiese Komitees, die Britse regering, Atlete vir Oekraïne, en die vereniging van atlete Global Athlete.

Die plan is ook deur die Oekraïnse president, Volodymyr Zelensky, veroordeel as 'n bekragtiging van oorlog en Rusland se inval in die Oekraïne. Die deelname van atlete van dié twee lande in Parys in 2024 bly ’n omstrede onderwerp en verdeel menings.

Terrorisme in Afrika: armoede agter 1 uit 2 aanvalle