Terrorisme in Afrika: armoede agter 1 uit 2 aanvalle

Terrorisme in Afrika: armoede agter 1 uit 2 aanvalle

 

Terrorisme in Afrika: armoede agter 1 uit 2 aanvalle

Terrorisme is 'n wêreldwye plaag wat baie lande raak. In Afrika neem dit 'n besonder kommerwekkende vorm aan, met 'n bestendige toename in die aantal aanvalle die afgelope jare. Volgens die VN is armoede die hoofrede vir hierdie opkoms van terrorisme in Afrika.

Armoede, 'n bepalende faktor van terrorisme in Afrika

Armoede is 'n groot probleem in Afrika, wat die meerderheid van die bevolking raak. Die mees kwesbare bevolkings, veral jongmense, is dikwels die teikens van terreurgroepe wat hulle werf deur hulle finansiële vergoeding te belowe.

Boonop bied armoede wat deur gewapende konflik, ekonomiese ongelykheid en korrupsie vererger word, vrugbare grond vir die werwing van jongmense deur terreurgroepe. Laasgenoemde buit die ekonomiese nood van die bevolkings uit om hulle te oortuig om by hul saak aan te sluit.

Terrorisme en Afrique: la pauvreté à l’origine de 1 sur 2 attaques TELES RELAY
Terrorisme in Afrika: Armoede agter 1 uit 2 aanvalle TELES RELAY

Die oorsprong van terrorisme in Afrika suid van die Sahara: armoede, nie godsdiens nie

’n Onlangse VN-studie onthul dat die bepalende faktor om by ’n ekstremistiese groep in Afrika suid van die Sahara aan te sluit nie godsdiens is nie, maar om werk te kry. Die Verenigde Nasies se Ontwikkelingsprogram-verslag is saamgestel uit onderhoude met duisende mense in agt Afrikalande, soos Mali, Nigerië en Somalië.

Terrorisme en Afrique: la pauvreté à l’origine de 1 sur 2 attaques TELES RELAY
Terrorisme in Afrika: Armoede agter 1 uit 2 aanvalle TELES RELAY
Terrorisme en Afrique: la pauvreté à l’origine de 1 sur 2 attaques TELES RELAY
Terrorisme in Afrika: Armoede agter 1 uit 2 aanvalle TELES RELAY

Vernaamste motivering: armoede

Slegs 17% van die respondente het gesê hul aansluiting by 'n ekstremistiese groep is deur godsdiens gemotiveer, terwyl 40% erken het dat hulle onder druk geplaas is om by sulke groepe aan te sluit weens hul moeilike ekonomiese omstandighede.

« Schisme fatal en Éthiopie: 10 morts » TELES RELAY
"Noodlottige skeuring in Ethiopië: 10 dooies" TELES RELAY

Die impak van onderwys

Die studie toon ook dat onderwys 'n belangrike rol speel om lidmaatskap van 'n ekstremistiese groep te voorkom. Inderdaad, 'n bykomende studiejaar verminder die kanse aansienlik dat 'n persoon by so 'n groep aansluit.

'n Onrusbarende situasie

In 2021 het byna die helfte van die sterftes wat aan terreurgroepe toegeskryf word, in Afrika suid van die Sahara plaasgevind. Hierdie situasie beklemtoon die behoefte om doeltreffende ekonomiese beleide in te stel om armoede te beveg, asook om toegang tot onderwys vir die mees kwesbare bevolkings te versterk.

Terrorisme en Afrique: la pauvreté à l’origine de 1 sur 2 attaques TELES RELAY
Terrorisme in Afrika: Armoede agter 1 uit 2 aanvalle TELES RELAY

Internasionale pogings om terrorisme in Afrika te bekamp

Gekonfronteer met hierdie bedreiging, het Afrika-regerings en die internasionale gemeenskap stappe gedoen om terrorisme in Afrika te bekamp. Ekonomiese ontwikkelingsprogramme is ingestel om armoede te help verlig, terwyl veiligheidsverbeteringsinisiatiewe geïmplementeer is om bevolkings te beskerm kwesbaar.

Internasionale samewerking, soos die opleiding van veiligheidsmagte en die vestiging van intelligensieprogramme om terreuraanvalle te help voorkom, is ook in plek gestel. Hierdie pogings bly egter onvoldoende om terrorisme in Afrika heeltemal uit te roei.

Terrorisme en Afrique: la pauvreté à l’origine de 1 sur 2 attaques TELES RELAY
Terrorisme in Afrika: Armoede agter 1 uit 2 aanvalle TELES RELAY
Terrorisme en Afrique: la pauvreté à l’origine de 1 sur 2 attaques TELES RELAY
Terrorisme in Afrika: Armoede agter 1 uit 2 aanvalle TELES RELAY

Ten slotte, armoede is 'n sleutelfaktor wat bydra tot die toename in terrorisme in Afrika. Dit is dus van kardinale belang om voort te gaan met pogings om armoede te bekamp, ​​terwyl sekuriteitsinisiatiewe versterk word om kwesbare bevolkings te beskerm. Slegs 'n gesamentlike verbintenis deur die internasionale gemeenskap en Afrika-regerings kan help om hierdie plaag op die Afrika-vasteland heeltemal uit te wis.

Die VN-verslag toon dat die stryd teen terrorisme in Afrika suid van die Sahara gevoer moet word deur armoedevermindering en toegang tot onderwys te prioritiseer. Slegs 'n kollektiewe verbintenis kan help om hierdie plaag op die vasteland uit te roei.

"Noodlottige skeuring in Ethiopië: 10 dood"