"Chinese ondersteuning vir Rusland in die Oekraïense oorlog: 3 sleutelpunte"

"Chinese ondersteuning vir Rusland in die Oekraïense oorlog: 3 sleutelpunte"

 

"Chinese ondersteuning vir Rusland in die Oekraïense oorlog: 3 sleutelpunte"

China en Rusland het oor die jare 'n sterk ekonomiese vennootskapsverhouding gevestig. Sedert Rusland se inval in die Oekraïne het Westerse lande egter ernstige ekonomiese sanksies teen Rusland ingestel, insluitend die verbod op olie-invoer en uitvoer van hoëtegnologie-produkte. In hierdie konteks het China 'n toenemend belangrike handelsvennoot vir Rusland geword.

Die vraag ontstaan ​​nou of China wapens aan Rusland verskaf, 'n bewering wat China ten sterkste ontken het. Nietemin, as die wêreld se vierde grootste wapenuitvoerder, het China sy militêre produksievermoëns uitgebrei. Volgens Siemon Wezeman van die Stockholm Internasionale Vredesnavorsingsinstituut, "word China se wapens al hoe meer gesofistikeerd." Die Verenigde State sê dat Chinese maatskappye reeds "nie-dodelike ondersteuning" aan Rusland verskaf het en dat hulle nuwe inligting het wat daarop dui dat Beijing binnekort "dodelike ondersteuning" kan verskaf.

« Le soutien chinois à la Russie dans la guerre d’Ukraine : 3 points clés » TELES RELAY
"Chinese ondersteuning vir Rusland in die oorlog in die Oekraïne: 3 sleutelpunte" TELES RELAY

 

Maria Shagina, ’n kenner van ekonomiese sanksies by die Internasionale Instituut vir Strategiese Studies, sê China het nie openlik wapens aan Rusland verskaf nie, maar sal dalk in die geheim hoëtegnologie-produkte aan hom verkoop wat vir militêre doeleindes gebruik kan word. "Daar is bewys dat China die grootste uitvoerder van halfgeleiers is - dikwels deur middel van frontmaatskappye in Hongkong en die Verenigde Arabiese Emirate - na Rusland," sê sy. Die VSA-gebaseerde Sentrum vir Gevorderde Verdedigingstudies sê Chinese maatskappye kan elektroniese onderdele vir lugafweerraketradars na Rusland stuur. Die Verenigde State het ook sanksies opgelê teen 'n Chinese maatskappy wat volgens Washington satellietbeelde verskaf het om Russiese huursoldaatmagte wat in die Oekraïne veg, te ondersteun.

« Le soutien chinois à la Russie dans la guerre d’Ukraine : 3 points clés » TELES RELAY
"Chinese ondersteuning vir Rusland in die oorlog in die Oekraïne: 3 sleutelpunte" TELES RELAY

China se algehele handel met Rusland het in 190 'n rekordhoogtepunt van $2022 miljard bereik, 'n toename van 30% vanaf die vorige jaar. Russiese invoer uit China het met 13% tot $76 miljard toegeneem en sy uitvoere na China het met 43% tot $114 miljard toegeneem. Namate Rusland se handel met Westerse lande in 2022 gedaal het, het China verreweg sy belangrikste handelsvennoot geword.

« Le soutien chinois à la Russie dans la guerre d’Ukraine : 3 points clés » TELES RELAY
"Chinese ondersteuning vir Rusland in die oorlog in die Oekraïne: 3 sleutelpunte" TELES RELAY

 

Rusland is 'n groot uitvoerder van olie en gas, wat verantwoordelik is vir byna die helfte van alle jaarlikse Russiese regeringsinkomste. Ekonomiese sanksies het egter olie- en gasverkope tot land van die EU, wat Rusland druk om na Asië te wend. China het in 2022 twee keer soveel vloeibare petroleumgas (VPG) van Rusland gekoop as in 2021, en het ook 50% meer aardgas deur die Power of Siberia-pyplyn en 10% meer ru-olie ontvang.

Die G7-groep van ekonomies ontwikkelde lande, saam met die Europese Unie en Australië, het probeer om 'n globale limiet op die prys van Russiese olie wat per see vervoer word, af te dwing, maar China het geweier om daaraan te voldoen en koop Russiese ruolie teen markpryse.

China en Rusland het ook langtermynplanne om energiebande uit te brei. Die twee lande het ooreengekom om 'n nuwe gaspypleiding (die Power of Siberia 2) te bou. Die bestaande pyplyn het in 2019 begin werk, onder 'n 30-jaar kontrak ter waarde van meer as $400 miljard.

Uiteindelik het die sterk ekonomiese verhouding tussen China en Rusland Rusland toegelaat om die impak van ekonomiese sanksies wat deur Westerse lande ingestel is in reaksie op die inval in die Oekraïne te versag. China het Rusland se belangrikste handelsvennoot geword, wat 'n aansienlike hoeveelheid olie en gas koop en hoëtegnologieprodukte uitvoer.

« Le soutien chinois à la Russie dans la guerre d’Ukraine : 3 points clés » TELES RELAY
"Chinese ondersteuning vir Rusland in die oorlog in die Oekraïne: 3 sleutelpunte" TELES RELAY

 

Bewerings dat China wapens aan Rusland verskaf, is egter kommerwekkend, aangesien dit die oorlog in die Oekraïne kan verleng en spanning met Westerse lande kan eskaleer. Die Verenigde State gaan voort om die situasie fyn dop te hou en het sanksies ingestel teen Chinese maatskappye wat daarvan verdink word dat hulle Rusland in die oorlog in die Oekraïne ondersteun.

Belangrik is dat China 'n neutrale standpunt ingeneem het in die Oekraïense konflik en 'n beroep op alle partye gedoen het om die konflik deur middel van dialoog en onderhandeling op te los. China is daartoe verbind om internasionale reg en staatsoewereiniteit te respekteer, asook om vrede en stabiliteit in die streek te bevorder.

Ten slotte, die ekonomiese verhouding tussen China en Rusland is sterk, met handel wat toeneem ten spyte van die sanksies wat Rusland opgelê is. Bewerings dat China wapens aan Rusland verskaf, is kommerwekkend, maar bly tot vandag toe onbevestig. China het 'n neutrale posisie in die Oekraïense konflik ingeneem en vra vir 'n vreedsame oplossing van die konflik deur dialoog en onderhandeling.

Microsoft se groot probleem wat jy moet weet