Franse paradoks: tussen ontevredenheid en onbeweeglikheid

Franse paradoks: tussen ontevredenheid en onbeweeglikheid

1. Die twee gesigte van hedendaagse Frankryk

Daar is twee maniere om Frankryk te beskou soos dit voor ons oë vorm aanneem. Hetsy as 'n land wat so geheg is aan die idee van gelykheid dat enige poging, bewys of nie, om hierdie hoop te ondermyn, 'n golf van protes veroorsaak wat met geweld gekenmerk word, met 'n geweld wat ooreenstem met die misdaad wat gepleeg is, die herstel van omdat van sy sosiale model.

Manifestation pour l'égalité en France

Óf dit beliggaam 'n vorm van onbeweeglikheid, van 'n land gevul met twyfel en vrese wat, uit vrees om 'n onsekere toekoms tegemoet te gaan, verkies om by sy prestasies te hou met die risiko om 'n stelsel wat magteloos is om die aspirasies van mekaar te bevredig, voort te sit. 'n Toesluit Frankryk, wat bestem is om eindeloos die klaaglied van 'n eens magtige en stralende nasie en nou sonder alle energie, 'n soort min of meer denkbeeldige pasiënt wat enige middel sou weier om te genees en homself uit sy lusteloosheid te bevry.

2. Franse onregeerbaarheid en die soeke na verandering

Dit kan net sowel wees dat die Frankryk of 'n mengsel van hierdie twee neigings, 'n land wat fundamenteel geanimeer is deur 'n ideaal van sosiale geregtigheid gebore uit sy revolusionêre aspirasies, 'n merker wat so alomteenwoordig en kragtig is dat niks en niemand hierdie filosofie kon ondermyn sonder om met 'n felle weiering teëgekom nie. ’n Land wat uiteindelik eerder eenvormig ongelukkig sou wees as om te sien dat sy ongelykhede groter word.

Die FRANSE VLAG - OORSPRONG, BETEKENIS van KLEURE en WAARDES

Hoe dit ook al sy, die skouspel is kwalik bemoedigend. Die presidente kan mekaar opvolg, hulle kom almal teen dieselfde ontnugtering teë wanneer dit nie bloot openhartige afkeer is nie. Sodra 'n regering gevorm word, voed dit allerhande wrewels wat vroeër of later tot bewegings van woede en protes lei, wat die gevestigde orde bevraagteken sonder dat ons in die mis van die betogings 'n nuwe hoop sien ontstaan ​​wat die Franse kan versoen met hul unieke lot.

3. Die paradoks Franse : ontevredenheid en weerstand teen verandering

Dit is dat deur alles te wil hê en die teenoorgestelde daarvan, om Nicolas, François, Emmanuel te probeer sonder om 'n skoen te vind wat pas, om alles te verwerp wat verband hou met 'n begeerte na verandering, kan ons uiteindelik wonder of Frankryk nie eenvoudig het nie. 'n onregeerbare land geword. Of wat slegs regeer kon word as ons ooreenkom om niks in die bestaande orde te verander nie, 'n geheel en al deugsame neiging as die Franse nie so geneig was om hulself ontevrede met hul lot te verklaar nie.

Want daarin lê die formidabele Franse paradoks! In hierdie permanente ontevredenheid tesame met 'n begeerte om niks te verander nie. Met die gevolg, 'n voortsetting van sy eie ongeluk en 'n chroniese onvermoë om môres wat vir almal kan glimlag, voor te stel. Die uitdrukking van 'n latente depressie, van 'n noukeurig bewaarde neurastenie, van 'n belemmering van die wil wat die land sou lei om niks te onderneem wat in staat is om sy kwale te verlig nie.

4. Op pad na 'n onliberale demokrasie?

Vandaar die verwarring van die waarnemer wat wonder watter speletjie Frankryk speel, indien nie om vroeër of later by die kamp van onliberale demokrasieë aan te sluit nie, 'n skaars skaamtelose verbintenis met die verregses, hierdie outoritêre gejeuk waarvan die agtergrond nog altyd 'n sekere fassinasie vir die Franse nasie gehad het. . Orde, outoritarisme, die statuur en teenwoordigheid van 'n sterk mag, die onttrekking in 'n mens se nasionale agterplaas, die behoud van tradisionele waardes, die stigmatisering van die immigrant wat verantwoordelik is vir alle foute, dit is wat dit bly wanneer alle ander vorme van bestuur uitgeput is .

5. Die oproep tot volwassenheid en kalmte

Dit is egter nie onvermydelik nie. Al het die Franse net vir een keer, in plaas van om mekaar te wantrou, die idee aanvaar dat om mekaar die drukkie te gee vir die tyd van 'n hervorming of 'n wetstekst, beteken geensins om afstand te doen van hul eie ideale nie. Dat die vertoon van waansinnige onversetlikheid in alle omstandighede geensins 'n demonstrasie van krag is nie, maar veel meer die erkenning van 'n filosofie wat nie in staat is om te ontwikkel en op die uitdagings van sy tyd te reageer nie.

 

Om "swart" te sê omdat jou teenstander gesê het "wit" het net een deug, om die land nog 'n bietjie te skeur en na die rand van die afgrond te bring. Dit is nooit te laat om te verander nie, maar die horlosie tik. In die onstuimigheid van die veel omstrede pensioenhervorming, te midde van die geweld wat elke dag 'n bietjie meer sy voor grawe, te midde van die onredelikheid van 'n politikus wat al hoe minder geleerd, maar meer en meer toegewyd is aan populisme, is hy. hoog tyd vir Frankryk om volwassenheid en kalmte te toon.

Dit is selfs minus een.