Ontruiming in Soedan: Afrika-lande repatrieer hul burgers

Ontruiming in Soedan : Afrika-lande repatrieer hul onderdane

Ontruimingsoperasies wat oor die naweek begin het, het op Woensdag 26 April in Karthoum en in die Soedanese streke voortgegaan wat deur die oorlog tussen mededingende generaals Abdel Fattah Abdelrahman Al-Bourhane en Mohammed Hamdan Daglo bekend as "Hemetti" geraak is vir byna twee weke lank. Soos die Verenigde State, die Europese Unie en Arabiese en Asiatiese lande, werk verskeie state op die Afrika-kontinent daaraan om hul burgers te repatrieer.

1. Rustige voordele-ontruimings

Des pays évacuent leurs ressortissants du Soudan en proie aux violences  meurtrières | Le360 Afrique

Deur gebruik te maak van die relatiewe kalmte wat veroorsaak is deur die 72 uur lange wapenstilstand wat tussen die strydlustiges onder die beskerming van die Verenigde State gesluit is, het baie konvooie die Soedanese hoofstad verlaat in die rigting van Egipte of Port-Soedan, die hoofland se hawe aan die Rooi See.

2. Ontruiming van Egiptiese burgers

Soudan: l'exode continue, le cessez-le-feu partiellement respecté à Khartoum

Die Egiptiese Ministerie van Buitelandse Sake het Dinsdag, 25 April die vertrek van 635 Egiptiese burgers uit Soedan aangekondig, wat die aantal ontruimdes op 1 539 te staan ​​bring. Die vorige dag is sommige per land en ander per vliegtuig geëksfiltreer.

3. Soortgelyke bedrywighede vir Tunisië en die Marokko

Tunisie : Quel appareil pour remplacer les F-5 ?

Aan die Tunisiese kant het 'n militêre vliegtuig wat vir 'n soortgelyke operasie gehuur is, Dinsdagoggend vanaf die lugbasis van El-Aouina opgestyg in die rigting van die lughawe van Aswan, in Egipte. Die terugkeer van ontruimdes is beplan vir die aand, op die teerpad van die Tunis-Carthago-lughawe. Hul nommer is egter nie bekend gemaak nie.

4. Ontruiming van Nigeriërs en ander Afrikaanse burgers

Les premiers Nigérians fuyant l'Afrique du Sud rentrent chez eux - BBC News  Afrique

Die operasie lyk 'n bietjie meer ingewikkeld vir Nigerië, wat ongeveer 3 000 burgers in Soedan het, die meeste van hulle studente. Die regering het busse ontplooi wat die aand van Dinsdag 25 April by die African International University-byeenkomspunt in Khartoem aangekom het vir ontruiming via Kaïro.

5. Internasionale solidariteit

Commentaire d'actualité : Sans solidarité internationale, la crise des  déplacements en Ukraine pourrait virer à la catastrophe | UNHCR France

Lande toon solidariteit in ontruimingsoperasies. Saoedi-Arabië se ministerie van buitelandse sake het Woensdagoggend die aankoms aangekondig van 'n boot met 1 687 burgerlikes wat gevlug het uit gevegte in Soedan. Die stel ontruimdes is deur een van die koninkryk se skepe vervoer.

Sowat 245 Franse en buitelandse burgers, veral Afrikane, wat onlangs ontruim is, het Woensdagoggend by die Roissy-Charles-de-Gaulle-lughawe geland in 'n vliegtuig wat deur die Franse owerhede gehuur is.

Die gevegte tussen die leër van generaal Abdel Fattah Abdelrahman Al-Bourhane, de facto leier van Soedan sedert die aanval van 2021, en sy mededinger, generaal Mohammed Hamdan Daglo, bekend as "Hemetti", leier van die paramilitêre vinnige ondersteuningsmagte, het reeds het volgens die Wêreldgesondheidsorganisasie (WGO) meer as 420 sterftes en 3 700 beserings veroorsaak.

Ontruimingsoperasies in Soedan gaan voort danksy internasionale solidariteit en die gesamentlike pogings van Afrikalande. Terwyl die situasie onseker bly, bly die repatriasie van buitelandse burgers 'n prioriteit vir die betrokke regerings.

Ontruimings gaan voort in Karthoum en ander Soedanese streke wat geraak is deur die oorlog tussen generaals Abdel Fattah Abdelrahman Al-Bourhane en Mohammed Hamdan Daglo, ook bekend as Hemetti. Verskeie Afrikalande wend pogings aan om hul burgers te repatrieer.

'n Relatiewe stilte het die ontruiming van baie konvooie na Egipte of Port-Soedan moontlik gemaak. Die Egiptiese ministerie van buitelandse sake het aangekondig dat 635 Egiptiese burgers Soedan verlaat het, wat die totale aantal ontruimdes op 1 539 te staan ​​bring. Ander lande, soos Tunisië, Marokko, Nigerië, Suid-Afrika, Ivoorkus en Mauritanië, het ook ontruimings vir hul burgers gereël.

Tsjad beplan om 438 mense na Port Soedan te ontruim voordat hulle per lug gerepatrieer word. Die Verenigde Nasies se Hoë Kommissaris vir Vlugtelinge het die aankoms van byna 4 000 Suid-Soedanese uit Soedan aangeteken. Meer as 20 000 vlugtelinge het die Tsjadiese grens oorgesteek sedert die begin van die konflik.

Saoedi-Arabië het die aankoms aangekondig van 'n skip wat 1 687 burgerlikes vervoer het wat gevegte in Soedan gevlug het. Daarbenewens het 245 Franse burgers en ontruimde buitelanders by Roissy – Charles-de-Gaulle-lughawe geland in 'n vliegtuig wat deur die Franse owerhede gehuur is.

Die botsings tussen die magte van generaal Abdel Fattah Abdelrahman Al-Bourhane en dié van generaal Mohammed Hamdan Daglo het volgens die Wêreldgesondheidsorganisasie (WGO) meer as 420 dood en 3 700 beseer gelaat.