Sino-Amerikaanse spioenasie: 78-jarige Amerikaner is lewenslank in China gevonnis

Sino-Amerikaanse spioenasie: 78-jarige Amerikaner is lewenslank in China gevonnis

1. 'n Swaar en seldsame veroordeling

In China het 'n hofuitspraak 'n koue gebring oor reeds gespanne verhoudings tussen Beijing en Washington. ’n 78-jarige Amerikaner is lewenslange tronkstraf opgelê vir spioenasie, ’n uiters seldsame vonnis in die land. Die permanente inwoner van Hongkong is deur die Suzhou Intermediêre Volkshof skuldig bevind. Die uitspraak kom terwyl die Amerikaanse president Joe Biden in Japan is vir die G7-beraad in Hiroshima.

Chine: Un Américain condamné à la prison à vie pour «espionnage» - Le Matin

2. 'n Harde uitspraak en finansiële strawwe vir Sino-Amerikaanse Spioenasie

John Shing-wan Leung, ook bekend as Liang Chengyun, is nie net tot lewenslange tronkstraf gevonnis nie, maar ook lewenslank van sy politieke regte ontneem. Daarbenewens is 'n boete van 500 000 yuan (66 000 €) opgelê, wat gelei het tot die konfiskering van sy persoonlike eiendom. Die presiese besonderhede van die aanklagte teen hom is nie bekend gemaak nie, wat ruimte laat vir baie spekulasie.

En Chine, un Américain condamné à la prison à vie pour « espionnage »

3. Reaksie van die Amerikaanse ambassade oor Sino-Amerikaanse Spioenasie

Die reaksie van die Amerikaanse ambassade in Beijing was versigtig. ’n Woordvoerder het bevestig hulle is bewus van die uitspraak, maar het nie verder kommentaar gelewer nie, met verwysing na vertroulikheidsredes. Die ambassade het egter verseker dat die veiligheid van Amerikaanse burgers in die buiteland sy hoogste prioriteit bly.

 

4. Groeiende spanning tussen China en die Verenigde State

Hierdie voorval kom te midde van verhoogde spanning tussen die twee supermoondhede. Sino-Amerikaanse betrekkinge het die afgelope paar jaar versuur, met baie meningsverskille oor kwessies soos handel, Taiwan, Hong Kong, Beijing se behandeling van die Uyghur-minderheid en tegnologiese wedywering. Hierdie saak kan daardie spanning verder eskaleer.

Un Américain condamné à la prison à vie en Chine pour "espionnage" - La  Libre

5. China en spioenasie aanklagte

China is dikwels gekritiseer vir sy beskuldigings van spioenasie, wat dikwels teen buitelanders gerig is. In April het China se parlement wysigings aan die nasionale anti-spioenasiewet goedgekeur, wat die definisie van spioenasie verbreed en die oordrag van nasionale veiligheidsinligting buite China uitdruklik verbied het.

 

John Shing-wan Leung se lewenslange tronkstraf is 'n belangrike gebeurtenis wat implikasies vir die verhouding tussen die VSA en China kan hê. Alhoewel die presiese besonderhede van die saak onduidelik bly, is dit duidelik dat spioenasie 'n sensitiewe kwessie in internasionale betrekkinge bly.

’n 78-jarige Amerikaner is in China tot lewenslange tronkstraf gevonnis vir spioenasie.
Dit is 'n taamlik seldsame besluit wat die reeds gespanne verhoudings tussen Beijing en Washington verder kan belemmer. John Shing-wan Leung, ook bekend as Liang Chengyun, is deur die Suzhou Intermediêre Volkshof skuldig bevind aan spioenasie en lewenslank van sy politieke regte ontneem.

Besonderhede van die saak is nie bekend gemaak nie.
Die Amerikaanse ambassade in Beijing is bewus van die situasie en het gesê die veiligheid en sekuriteit van Amerikaanse burgers oorsee is sy topprioriteit. China het verlede maand sy wet teen spioenasie verskerp, die oordrag van nasionale veiligheidsinligting uit die land verbied en die definisie van spioenasie verbreed.

Sino-Amerikaanse spioenasie