Die saak van 90 grondtitels in Kameroen: Wanneer MINDCAF geregtigheid uitdaag

Die Affair van die 90's grond titels in Kameroen: Wanneer MINDCAF geregtigheid uitdaag

’n Groot debat skud Kameroen tans, ná die omstrede herroeping van 90 grondtitels deur die Minister van Domeine, Kadaster en Grondsake (MINDCAF), Henri Eyebe Ayissi. Die situasie laat fundamentele vrae oor die skeiding van magte en die oppergesag van die reg in die land ontstaan.

AFFAIRISME DU TITRE FONCIER AU CAMEROUN - LE JOURNAL Entrepreneur

1. Agtergrond van die saak

...

 

2. Betrokkenheid van MINDCAF

Minister Henri Eyebe Ayissi is die kern van hierdie aangeleentheid, wat daarvan beskuldig word dat hy hofbeslissings oor die betwiste grondtitels geïgnoreer het. Hoe kan 'n lid van die regering 'n hofbeslissing ignoreer? Hierdie gedrag laat ernstige vrae ontstaan ​​oor respek vir die oppergesag van die reg in Kameroen.

Henri Eyebe Ayissi : le ministre du cadastre annule 90 titres fonciers dans  le département du Nkam - Camerounactuel

3. Beslissing van die Littorale Administratiewe Hof

Volgens dokumente wat deur die koerant se Grand Reporter, Le Messager, verkry is, het die Littoral Administratiewe Hof ten gunste van die Collectivité Diwom beslis in 'n saak wat dit teen die staat Kameroen opponeer, verteenwoordig deur MINDCAF. Die besluit, wat betrekking het op die kansellasie van onwettig gevestigde grondtitels, is deur minister Ayissi geïgnoreer, wat 'n groot institusionele krisis beklemtoon.

COUR D'APPEL DU LITTORAL - Osidimbea La Mémoire du Cameroun. Encyclopédie  et annuaire en ligne. Reconstitue et publie l'histoire des organisations du  Cameroun.

Kameroen is tans in ’n kommerwekkende situasie ná die onttrekking van 90 grondtitels deur die minister van domeine, kadaster en grondsake (MINDCAF), Henri Eyebe Ayissi. Die vraag is of Kameroen werklik 'n regstaat is, aangesien die Minister hofbeslissings oor hierdie grondtitels geïgnoreer het.

Die beginsel van die skeiding van magte is 'n fundamentele pilaar van die Grondwet van Kameroen, wat in 2008 gewysig is. Dit lyk egter of minister Eyebe Ayissi dit geïgnoreer het, met die verontagsaming van 'n besluit van die Littoral Administratiewe Tribunaal wat die eerste en verlede lente beslis het.

Die Grand Reporter van die koerant Le Messager het 'n afskrif van die uittreksel uit die notule van die Littoral Administratiewe Tribunaal bekom. Dit is appèl nr 255/RG/FD/16 van 20 Desember 2016, waarin die Collectivité Diwom, verteenwoordig deur Haar Majesteit Nyame Raymond, Me Sandrine Soppo en ander, die staat Kameroen, verteenwoordig deur MINDCAF, teengestaan ​​het.

Luidens die uitspraak het die saak gehandel oor die kansellasie van grondtitels wat onwettig gevestig is op die gronde van die Diwom-kollektiwiteit van die distrik Yabassi. Die uitspraak is in die openbaar gelewer, teenstrydig met betrekking tot die partye, in eerste en laaste uitweg. Die hof het dus kennis gegee aan die applikantgemeenskap van sy onttrekking en aan die staat Kameroen van die aanvaarding daarvan.

Die Littoral Administratiewe Hof het bevestig dat hierdie uitspraak nie die onderwerp van enige appèl was na sy kennis nie. Dit beteken dat die hof se beslissing die gesag van res judicata het.

Gekonfronteer met hierdie situasie, staan ​​die Minister Henri Eyebe Ayissi voor 'n deurslaggewende keuse: óf rehabiliteer sonder versuim die 90 grondtitels wat teruggetrek is, óf bedank uit sy amp omdat hy geregtigheid uitgedaag het en sy besluite geïgnoreer het. Die gevolge van sy optrede is moontlik rampspoedig vir die eienaars van die betrokke grondtitels en vir die staat Kameroen, wat as 'n "skelmstaat" of 'n "wettelose staat" beskou kan word as die skade wat aangerig is nie herstel word nie. .

Dit is 'n kwessie van dringendheid om betogings te vermy wat onstabiliteit en openbare orde versteurings kan veroorsaak. Die bedanking van minister Eyebe Ayissi kan 'n eerste stap wees om vertroue in die respek van wet en geregtigheid in Kameroen te herstel.