Ekonomiese krisis in Ghana: 'n skuldnagmerrie wat weer opduik

Ekonomiese krisis in Ghana: 'n skuldnagmerrie wat weer opduik

1. Ghana, model van Afrika-voorspoed in puin

Hy was die model van die nuwe Afrika, met sy stabiele demokrasie en voorspoed. Vandag die Ghana is in puin. Die gesondheidskrisis en toe die oorlog in die Oekraïne en die gevolge daarvan op die prys van energie het die oorhand gekry van hierdie deugsame trajek.

Rongé par l'inflation et la défiance, le Ghana s'effondre : « c'est la pire crise  économique que j'aie connue »

2. Plan van IMF borgtog

In Desember 2022 het die land homself in gebreke verklaar, nie in staat om sy skuld terug te betaal nie, en het onderhandelinge met die Internasionale Monetêre Fonds (IMF) vir 'n reddingsplan. Hierdie Woensdag, 17 Mei, sal die internasionale organisasie aan hom hulp van 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) toestaan, met 'n eerste deel van 600 miljoen wat onmiddellik vrygestel kan word.

En pleine crise économique, le Ghana sollicite l'aide du FMI | Africanews

3. Skuldheronderhandeling

Die IMF verleen sy steun slegs op voorwaarde dat die krediteurlande gesamentlik instem tot die heronderhandeling van hul terugbetalingskedules, of selfs die kansellasie van 'n deel van die skuld. Ghana moet sy skuld herstruktureer om finale magtiging te verkry om toegang tot IMF-fondse te verkry.

Autrefois porté en exemple, le Ghana s'enfonce dans une grave crise  économique

4. Staatskuld situasie

Ghana se openbare skuld was 467,4 miljard cedis ($47,7 miljard) in September 2022, insluitend sowat $4 miljard se bilaterale skuld, volgens die Instituut vir Internasionale Finansies. Met 'n skuld van 58 miljard Amerikaanse dollars wat 105% van sy BBP in 2022 verteenwoordig, is Ghana volgens die Wêreldbank onder die tien lande met die meeste skuld op die vasteland.

Face à la crise, le Ghana est-il vraiment prêt à tout ? – Jeune Afrique

5. Onderhandeling van 'n herstruktureringsplan

Om egter voordeel te trek uit die driejaar-reddingsplan van 3 miljard dollar (onder die Uitgebreide Kredietfasiliteit, ECF) wat in Desember 2022 deur die Internasionale Monetêre Fonds (IMF) goedgekeur is, moet Accra met 'n herstruktureringsplan vorendag kom. Vir die rekord, die wêreld se tweede grootste kakaoprodusent het sedert 17 by 1966 IMF-programme baat gevind.

Ghana: les Ghanéens de plus en plus lassés de la situation économique -  Afrique économie