Mali eis onmiddellike onttrekking van VN-vredessending

Mali eis onmiddellike onttrekking van VN-vredessending

Die Malinese regering het 'n skokkende verklaring gemaak waarin hulle gevra word vir die onmiddellike onttrekking van MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali), die VN-vredesmag wat vir byna 'n dekade in die land ontplooi is.

'n Onttrekking wat vereis word weens 'n gebrek aan missie

Abdoulaye Diop, Mali se minister van buitelandse sake, het op 'n vergadering van die VN-Veiligheidsraad gesê dat MINUSMA versuim het om sy missie uit te voer en daarom sy troepe sonder verdere versuim moes onttrek. Volgens hom stook dié missie gemeenskapspanning aan en ondermyn Mali se nasionale samehorigheid.

Mali : Abdoulaye Diop s'en prend à la Côte d'Ivoire

MINUSMA verdedig

Gekonfronteer met hierdie beskuldigings, het die hoof van die sending en spesiale verteenwoordiger van die sekretaris-generaal vir Mali, mnr. El-Ghassim Wane, hierdie bewerings weerlê. Ten spyte van 'n komplekse omgewing en beperkings op vryheid van beweging, het hy verseker dat MINUSMA daarna streef om sy mandaat op die mees effektiewe manier moontlik te implementeer.

La Minusma à la croisée des chemins | Crisis Group

'n Internasionale debat

Hierdie debat het verskeie reaksies van lede van die VN-Veiligheidsraad ontlok. Frankryk het die belangrikheid van MINUSMA beklemtoon om vrede in Mali te handhaaf, terwyl die Russiese Federasie die versterking van Russies-Malinese samewerking verdedig het.

Mali: Wagner, une société pas toujours bien vue en Russie - l'Opinion

Watter toekoms vir MINUSMA?

Die toekoms van MINUSMA in Mali bly onseker. Spanning tussen die sending en die Malinese regering het tot 'n hoogtepunt gekom, en die finale besluit oor die onttrekking van MINUSMA sal tydens die VN-Veiligheidsraadvergadering van 29 Junie geneem word.