Israel-Hamas-oorlog: die medepligtige stilswye van die musiekbedryf, Jeune Afrique


Israel-Hamas-oorlog: die medepligtige stilswye van die musiekbedryf

Op 2 Junie 2020 was jou publikasies en profielfoto's op sosiale netwerke met swart getinte: jy het die hutsmerk "Blackout Tuesday" wyd gedeel om te protesteer teen die dood van George Floyd, 'n swart man wat deur 'n wit Amerikaanse polisiebeampte vermoor is. Die kwessie van rassisme in die Verenigde State en die impak daarvan op die musiekbedryf het toe teruggekeer na die middelpunt van besprekings. Die oproep om standpunt in te neem is wyd deur professionele persone ver buite Amerikaanse grense gevolg. In Frankryk het ons huidige kollegas en medewerkers hierdie hutsmerker en die hutsmerker oorgedra Swart lewens maak saak.

'n Onreg is 'n onreg

Ons onthou die besprekings rondom die geskiedenis van die stryd teen rassisme en vir burgerregte in die Verenigde State. Sommige, ook in die rapwêreld, het dit nie geweet nie Swart Panther was iets anders as 'n film Marvel is in 2018 vrygestel, en blykbaar faire 'n baie vae idee van wie was Angela Davis. Baie het geweet Martin Luther King deur sy toespraak "I have a dream", maar was nie bewus daarvan dat een van die hoekstene van sy konkrete optrede 'n veldtog was om Montgomery-busse te boikot nie.

In die algemeen stem musiekindustrie-professionals, selfs wanneer hulle nie baie vertroud is met Amerikaanse rassekwessies nie, in om 'n openbare standpunt in te neem, oortuig daarvan dat 'n onreg 'n onreg is. Baie swart mense in hierdie bedryf sukkel al lank en neem aksie op verskeie fronte, insluitend die bevordering van die rykdom van hul kulturele erfenis. Sonder om te ontken dat sistemiese rassisme steeds aanwesig is en dat mense van uiteenlopende agtergronde sukkel om 'n plek aan die bopunt van die bedryfspiramide te kry, moet ons die aktiviste gelukwens en salueer wat gereeld daarin slaag om besprekings rondom die vraag rassisme teen swart mense in die professionele omgewing. Om polisiegeweld aan die kaak te stel, het baie kunstenaars, hetsy direk betrokke by die kwessie of nie, nie gehuiwer om hul toewyding te toon deur forums te onderteken, te demonstreer, by hul konserte te praat en alle ander moontlike maniere nie. Danksy, onder meer, hierdie verbintenis deur invloedryke figure, het die stryd teen polisiebrutaliteit verby die beperkte raamwerk van benadeelde woonbuurte in Frankryk beweeg om die openbare mening wyd te beïnvloed.

Baie kunstenaars en spelers in die musiekbedryf het jare lank probeer om Palestina in die gedagtes van hul kollegas te hou, meestal deur hulle te sê om te weier om in Israel op te tree of by geleenthede wat deur die Israeliese staat gefinansier of ondersteun word. organisasies. Hierdie verbintenis teen kolonisasie, besetting en anneksasies van gebiede is tasbaar selfs in tye van status quo: wanneer niemand meer oor Palestina praat nie, bly ons waaksaam. Ons gaan voort om te vra vir 'n boikot van Israeliese stadiums en om die redes te verduidelik waarom ons dit doen: die boikot is nie 'n doel op sigself nie, dit is 'n middel. Een van die enigste konkrete en nie-gewelddadige middele wat ons het om ons afkeuring van Israel se koloniale beleid uit te spreek, wat 'n nuwe mylpaal bereik het sedert die godsdienstige en supremasistiese ekstreme regs aan bewind gekom het. Ons probeer jou oorreed dat dit nie normaal of triviaal is om in Tel Aviv te gaan optree nie. Ons probeer jou ook laat verstaan ​​dat Israel miljoene dollars spandeer om sy beeld in die oë van die wêreld te versag. As jy daarheen gaan, dra jy by – beslis, dikwels ten spyte van jouself – om hierdie kommunikasiestelsel in stand te hou wat daarop gemik is om mense die politique Israeli, gevoed deur rassistiese ideologie, 'n ideologie wat jy geredelik aan die kaak stel wanneer dit by die Verenigde State kom.

Goeie onderdrukkers, slegte slagoffers

Hierdie oproepe om standpunt in te neem was beslis meer betekenisvol onder kunstenaars en rolspelers in die bedryf wat munt slaan uit 'n sekere "oosterse musiek"-tendens, dikwels gekenmerk met 'n sterk eksotiese eienskap, en selfs meer betekenisvol wanneer die genoemde kunstenaars nie van hierdie kulture afkomstig is nie. Ondersteuning word inderdaad verwag van diegene wat Arabiese kulturele erfenis geniet sonder om die pyne van rassisme en onderdrukking te ly. Op 7 Oktober 2023 het Palestina weer gewelddadig in ons lewens uitgebreek, en bowenal in joune. Nou kan jy nie meer ignoreer wat gebeur nie. Die nuus herinner jou aan die Palestynse kwessie, die koloniale kwessie, die besetting. Ons hou daarvan om te reis, nie waar nie? Ons saai graag ons skeppings uit en gaan op toer om te ontmoet de ons gehoor regoor die wêreld, reg? Die blokkade van Gasa duur sedert 2007. Vandag het 'n jong Gasa-tiener nog net hierdie dun strook grond van 360 km2 geken, waar daar 'n gebrek aan alles is, selfs wanneer niemand daaroor praat nie.

Dit is nie 'n kwessie van die lewering van 'n geskiedenisles oor Israeliese kolonisasie in Palestina nie. Baie van julle het 'n idee. Jy weet dit omdat iemand dit al vir jou vertel het, en jy is gevra om jouself te posisioneer, om op te tree, om jou gehore en jou medewerkers uit te daag, om jou verkose amptenare uit te daag, veral diegene wat onlangs baie energie daaraan gewy het om te veroordeel die volksmoord op die Uyghurs, die onderdrukking in Sirië, of selfs om 'n veldtog te doen vir die ontvangs van vlugtelinge in Frankryk. Ons het dit vir jou herhaal: die een bestaan ​​nie sonder die ander nie, daar is geen goeie en slegte slagoffers meer as wat daar is nie a goeie en slegte onderdrukkers. Jy weet dit, want dikwels het “ons alles teruggebring na Palestina”. Ons weet dit, ons herhaal onsself, ons gee nie moed op nie, ons glo steeds daarin, ons wil hê dinge moet verander en ons is gereed om uitgestoot te word, en selfs om ons loopbane prys te gee. Ons herhaal dit wanneer niemand meer daaroor praat nie, want ons weet dat as ons stilbly, die onderwerp volgende keer op 'n nog meer dramatiese manier weer opduik. En dit is presies wat nou gebeur: ons praat nou weer van Palestina Gasa-inwoners word weer uitgemoor.

"'n Lakmoes morele toets"

'n Rubriek deur Mona Chollet is op 29 Oktober 2023 op Mediapart gepubliseer. Dit beklemtoon noodsaaklike refleksies, wat 'n beroep doen op diegene van ons wat van die Arabiese, Noord-Afrikaanse kultuur is ou Moslem: is dit nie uiteindelik die vertraging van anti-Arabiese en anti-Moslem rassisme, wat die tussenruimtes van die Franse samelewing binnegedring het, wat jou soveel probleme gee om die Palestyne te ondersteun nie? Om dit anders te stel, jy hou van Arabiere as hulle jou na raï laat dans, eet Humus en wanneer jy hul kulture vir 'n loopbaan bemark; hoekom lyk dit so moeilik om hulle te ondersteun wanneer hulle in Palestina uitgemoor word? Jy hou van die afstammelinge van Algerynse immigrante wanneer hulle rap-treffers vrystel wat jou hoofvakke verryk; hoekom het jy soveel moeite om die koloniale beleide aan die kaak te stel, die einste wat hul nasie vir byna 'n eeu geraak het? Jy hou van rap, techno, reggae, jazz en soul; jy weet dat hierdie musiek juis gebore is uit weerstand teen onderdrukking, uit die veroordeling van rassisme en de apartheid; Hoekom het jy soveel probleme om jouself te posisioneer? Ons is verward om te sien dat organisasies wat geskep, gefinansier en onder meer bedoel is om die vrye beweging van kunstenaars te bevorder, vandag stilbly in die aangesig van die drama in Gasa, al is die kwessie van bewegingsvryheid daar fundamenteel.

Palestynse musiek word toenemend uitgesaai en baie Palestynse kunstenaars het vir hulself 'n plek in die internasionale musieklandskap gemaak. Jy kon dokumentêre programme kyk, artikels lees wat oor die lewe en musiek van Palestynse kunstenaars praat of selfs hul konserte by die grootste feeste sowel as tydens meer vertroulike geleenthede bywoon. Sommige van julle werk saam met Palestynse kollegas in platemaatskappye, verspreidingsmaatskappye of op musiekstroomplatforms. Vandag is daar 'n wye reeks gereedskap wat jy kan jou te dien om oor Palestina te praat, in te lig en bewus te maak onder diegene rondom jou oor hierdie kwessie en sodoende meer bewus te maak van die koloniale kwessie en rassisme, want weereens, die een gaan nie sonder die ander nie. So, gebruik dit! Hierdie instrumente is eerstens gebou om die talent en kreatiwiteit van Palestynse kunstenaars te ondersteun. Maar ook sodat jy, deur kanale wat na jou lyk, vry voel om jou bekendheid as kunstenaar te gebruik om die onderdrukking wat deur die Palestynse volk gely word aan die kaak te stel en sodoende by te dra om vrede ’n kans te gee.

Geagte kollegas in die musiekbedryf, vandag is daar 'n dringende behoefte om onsself te posisioneer met betrekking tot wat in Gasa gebeur en wat in al die besette Palestynse gebiede na vore kom. Want, soos Angela Davis onlangs verklaar het, "Palestina is 'n lakmoes morele toets vir le wêreld. »

Jong Afrika-oggend

Ontvang elke oggend die 10 sleutelinligting oor Afrika-nuus.

Image

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1502229/politique/guerre-israel-hamas-le-silence-complice-de-lindustrie-musicale/


.