Van die piramides van Soedan tot Lalibela in Ethiopië, Memoris tot die redding van Afrika-erfenis, Jeune Afrique


Van die piramides van Soedan tot Lalibela in Ethiopië, Memoris tot die redding van Afrika-erfenis

Dit is 'n buitengewone skildery wat die weeg van die siel voorstel. Ons kan van links na regs die god Osiris sien sit op sy troon, sy vrou Isis en die Verslinder van siele wat wag vir haar spaargeld. Dit lyk of Anubis, god met die kop van 'n jakkals, 'n soort slinger op sy skouers dra. Thoth, god met die kop van 'n ibis, skryf die resultaat van die weeg op 'n gedenkplaat neer. Agter laasgenoemde, heel regs, lig die oorledene sy arms in smeking.

Hierdie toneel is byna 2 500 jaar gelede geverf op 'n linnedoek wat aan die hout van 'n sarkofaag vasgeplak is. Dit is ontdek, met ander lyke van dieselfde soort, in die Sedeinga-nekropolis, in wat nou Soedan is. Gestig deur die Egiptenare onder die 1de Faraoniese Dinastie (ongeveer 400 XNUMX vC), het die stad 'n provinsiale hoofstad geword gedurende die vroeë Napatan-tydperk en tot aan die einde van die Koninkryk van Meroe.


die res na hierdie advertensie


Sarkofage wat met geverfde doeke in hierdie styl versier is, is ontdek in die nekropolis wat uit vier rou baksteenpiramides bestaan ​​het. Hierdie tipe argeologiese stuk is natuurlik baie broos. Die termiete het grootliks die hout van die kiste en van die doeke geëet. As fragmente die verloop van eeue kon oorleef, is dit ongetwyfeld te danke aan die gom wat destyds gebruik is.

Digitalisering van werke

Hierdie fragmente van die geskiedenis is in 2016 in Toulouse (Frankryk) gerestoureer sodat dit by die Khartoem-museum uitgestal kon word. Maar ils is ook oorgegaan in die hande van die Arkhênum-maatskappy, wat hulle op 'n A00-skandeerder in sy werkswinkels in Champigny-sur-Marne gedigitaliseer het. "Deur 'n skandeerbeginsel te gebruik, word die stof lyn vir lyn geskandeer met minimum blootstelling om 'n baie hoë resolusie beeld te verkry," spesifiseer die maatskappy op sy webwerf. Met sy LED-beligting sonder ultraviolet of infrarooi is die aantal lux wat op die dokument verskaf word gelykstaande aan wat dit sou ontvang het as dit vir vyftien minute in 'n museum uitgestal was met beligting wat ooreenstem met die ministerie se standaarde. »

Geskiedenis en geheue word vandag digitaal. Dit is met hierdie waarneming dat die Mobilitas-groep (4 600 werknemers, ongeveer 450 miljoen euro de omset), baie teenwoordig in Afrika, veral met sy pilaar AGS Déménagements, het Memorist geskep, 'n "vaardigheidsentrum vir die bewaring, restourasie, digitalisering en deel van erfenis".

Memorist (250 werknemers, 20 miljoen omset) bring nou vyf gespesialiseerde Franse maatskappye bymekaar. Benewens Arkhênum (digitalisering en valorisering van erfenis), bring die groep La reliure du Limousin (herstel van kosbare werke), Graphic Arts & Heritage (laseropname, digitalisering en 3D-modellering), Tribvn Imaging (digitalisering van fotografiese dokumente) en Vectracom (metadata-skepping, filmherwinning).

Uitvoer van vaardighede na Afrika


die res na hierdie advertensie


Memorist-maatskappye, baie teenwoordig en aktief op Franse grondgebied, het die afgelope paar jaar probeer om hul vaardighede na Afrika uit te voer. "Dit is 'n gunstelingland vir die groep," verduidelik sy hoofbestuurder Laurent. Onaïnty. Memorist is geskep op inisiatief van die stigterspresident van Mobilitas, Alain Taïeb, Franse buitelandse handelsadviseur gebore in Tunisië. Dit behels om vyf maatskappye bymekaar te bring om 'n Franse kampioen van erfenisontwikkeling te skep. »

As Laurent Onaïnty erken dat sekere bedrywighede amper borgskap is, is die diversifikasie van Mobilitas nie vir filantropiese doeleindes nie. Memorist posisioneer homself in 'n logika van handelsmerkbeeld en markontwikkeling oor die lang termyn: "Ons dink nie met 'n twee of drie jaar visie nie, maar met 'n tien jaar visie," sê hy. Met die wete dat herstel en digitalisering in baie uiteenlopende gebiede kan plaasvind.


die res na hierdie advertensie


Een van die eerste Afrika-projekte, wat in 2013 van stapel gestuur is, was dié van la digitalisering van die bekende manuskripte van Timboektoe (Mali) in samewerking met die Nasionale Instituut vir Toegepaste Wetenskappe (INSA) in Lyon. Destyds is 'n persoon vir etlike weke opgelei om "klein eienaars" van antieke perkamente toe te laat om hul skatte te digitaliseer - en gerus te stel oor hul toekomstige bewaring. Met 'n begroting van ongeveer 35 000 euro het die operasie die prys van die oorlog betaal...

Drie jaar later het Arkhênum die skilderye wat in die Sedeinga-nekropolis gevind is, gedigitaliseer, ná hul restourasie deur Louvre-spanne. 'n "Wit operasie", wat verband hou met borgskap van bevoegdheid. “Die geleenthede is natuurlik baie in Afrika,” vertrou Laurent Onaïnty, “maar dit is moeiliker om sukses te behaal. Daar is 'n vorm van projekonbestendigheid. » Hy doen nie vertel nie direk nie, maar erfenis, hoewel 'n bron van rykdom, is selde deel van politieke prioriteite...

Van Ethiopië tot Senegal

In April 2021 het 'n reusebrand wat vanaf Tafelberg begin het, die Jagger-biblioteek by die Universiteit van Kaapstad, Suid-Afrika, waar Mobilitas 'n groot agterbasis het (sowat 1 500 werknemers) gedeeltelik vernietig. Memorist het toe die opdrag gekry om die beskadigde argitektoniese dokumente te herstel, sodat die rekonstruksie volgens die oorspronklike planne gedoen kon word. Die projek, wat tot hierdie doelwit beperk moes word, is uiteindelik uitgebrei. Agt mense word nou op die terrein opgelei in restourasie en digitalisering, onder die toesig van 'n deskundige wat die terrein elke twee maande besoek. Begroting van ingryping : ongeveer 100 000 euro per jaar.

Bewys dat erfenis 'n konsep is wat beide wyd en noodsaaklik is: Memorist is tans betrokke by die kerke van Lalibela (Ethiopië) en op burgerlike statusregisters in Senegal! In Ethiopië sluit die Volhoubare Lalibela-projek, wat in 2021 van stapel gestuur is, die skepping van 'n digitale erfenishulpbronsentrum in. In samewerking met die National School of Charters, is Memorist besig om 'n databasis van die kerke se kosbare versameling te vestig, wat bestaan ​​uit 300 godsdienstige manuskripte wat uit die XNUMXde tot die XNUMXde eeu dateer. Bybels en liturgiese dokumente word vandag nog in hierdie hoë plek van die Ethiopiese Christendom gebruik.

Manuscrit orthodoxe conservé à Lalibela, en Éthiopie. © Gulliver Theis/LAIF-REA

Ortodokse manuskrip bewaar in Lalibela, Ethiopië. © Gulliver Theis/LAIF-REA

Onder toesig van die land se regering, die projek dit bestaan in wese om priesters en godsdienstiges op te lei in die digitalisering van hul argiewe. “Ons vervoer die toerusting wat deur die handvesskool aangeskaf is en ons bring die metode,” verduidelik Onaïnty. Daarna behoort die toerusting en die kundigheid aan hulle. Ons het natuurlik geen regte op die gedigitaliseerde dokumente nie! » Begroting: 40 000 euro.

In Senegal is La Reliure du Limousin, deur middel van Memorist, deur die National Civil Status Agency opdrag gegee om 13 000 burgerlike statusregisters van die Republiek van Senegal te herstel. Die idee agter so 'n projek, wat op 5 Junie van stapel gestuur is, is eerstens om die betrokke diens in staat te stel om sy missie uit te voer, maar ook om "'n deel van Senegalese demografiese geskiedenis te herstel". Op die terrein word opgelei cinq mense gewerf binne die Gaston-Berger Universiteit van Saint-Louis ...

Memorist word dus in alle rigtings op die vasteland ontplooi, afhangend van geleenthede, meestal in 'n logika van publiek-private vennootskap. “Jy moet jou kop en voete in Afrika hê om projekte vorentoe te kan skuif,” vertrou Laurent Onaïnty. Memorist het ook besluit om 'n ontwikkelaar in Mauritius te installeer – 'n eerste projek oor die digitalisering van die argiewe van 'n dagblad op die eiland gefinaliseer word. Die maatskappy poog inderdaad om te ontwikkel op sogenaamde industriële media - persargiewe en veral oudiovisuele argiewe - wat 'n swak beskou en swak bewaarde erfenis verteenwoordig, soms meer broos as 'n sarkofaag oud 2 500 jaar.

Die oggend.

Ontvang elke oggend die 10 sleutelinligting oor Afrika-nuus.

Image

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1491188/culture/des-pyramides-du-soudan-a-lalibela-en-ethiopie-memorist-a-la-rescousse-du-patrimoine-africain/


.