Algerië-Frankryk: eerste vergadering van die gesamentlike kommissie van historici op 21 November


Algerië-Frankryk: eerste vergadering van die gesamentlike kommissie van historici op 21 November

ProfilAuteur_FaridAlilat

Gepubliseer op 20 November 2023

Leeswerk: 2 minute.

Vyftien maande na die aankondiging van die skepping daarvan, in Augustus 2022 tydens Emmanuel Macron se driedaagse besoek aan Algerië, sal die gesamentlike kommissie van Algerijns-Franse historici amptelik op 21 November met sy werk begin. Sy lede vergader om Konstantyn, in die ooste van Algerië, van Dinsdag tot Vrydag, 24 November, geleer Jeune Afrique van 'n bron na aan die saak. Dit is die eerste keer dat die tien historici op dieselfde plek bymekaarkom om die temas van te bespreek la kolonisasie en die Algerynse Oorlog.

Die lede van hierdie gesamentlike liggaam het reeds op 19 April vergader as deel van 'n videokonferensie wat tussen Parys en Algiers gehou is om mekaar te leer ken en die terrein voor die aanvang van hul werk. Hierdie eerste besprekings, wat 'n uur en 'n half geduur het, het die deelname van vyf Franse historici, Benjamin Stora, Florence Hudowicz, Jacques Frémeaux, Jean-Jacques Jordi en Tramor Quemeneur, en de hul Algerynse eweknieë, Mohamed El Korso, Idir Hachi, Abdelaziz Filali, Mohamed Lahcen Zighidi en Djamel Yahiaoui.

“Opregte en warm uitruilings”


die res na hierdie advertensie


"Hierdie eerste kontak het goed gegaan," het hy destyds gesê. Benjamin Stora, wat voorsitter van die komitee Franse kant. Die uitruilings was openhartig en warm. Ons het die feit beklemtoon dat hierdie kommissie sy onafhanklike karakter met betrekking tot politieke magte moet behou. » Skrywer van die verslag oor Franse kolonisasie en guerre van Algerië wat in Januarie 2021 aan Emmanuel Macron oorhandig is, stel Benjamin Stora as 'n eerste werkas die tydperk voor wat strek vanaf die begin van kolonisasie, in 1830, tot 1880, wat saamval met die einde van die eerste groot verowerings de Algerië.

Die skepping van hierdie gesamentlike kommissie wat verantwoordelik is vir die bestudering van die Algerynse en Franse argiewe met betrekking tot die koloniale tydperk, van 1830 tot 1962, is in Augustus 2022 aangekondig. Die inisiatief om hierdie gemengde groep historici en kundiges op die been te bring is nee van die vergadering, 'n maand vroeër, tussen die Algerynse president en Benjamin Stora.

Die ander lede van die Franse afvaardiging is ook spesialiste van die tydperk. Tramor Quemeneur, dokter in geskiedenis, onderwyser aan die Universiteit van Parys-VIII en à Paris-Cergy-Université, lid van die Memoirs and Truth Commission en van die Oriëntasieraad van die Nasionale Museum van die Geskiedenis van Immigrasie (MNHI), sal die sekretaris-generaal van die Franse kant wees. Hy was mede-outeur van twee werke saam met Benjamin Stora guerre van Algerie.


die res na hierdie advertensie


Die oggend.

Ontvang elke oggend die 10 sleutelinligting oor Afrika-nuus.

Image

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1506040/politique/algerie-france-premiere-reunion-de-la-commission-mixte-dhistoriens-le-21-novembre/


.