Risiko dat globale groei in 2024 verlangsaam: sal Algerië geraak word?

Risiko dat globale groei in 2024 verlangsaam: sal Algerië geraak word?

Van krisis tot krisis het die wêreldekonomie 'n bose kringloop betree. Hierdie ekonomie, wat van globale groei afhanklik is, word ernstig deur suiwer ekonomiese en ander geopolitieke faktore geraak. Die Wêreld Ekonomiese Forum het in 'n onlangse verslag gewaarsku van 'n verlangsaming in globale groei in 2024. Hierdie verlangsaming is veral te wyte aan stygende rentekoerse, energiepryse en die oorloë in die Oekraïne en Palestina. Sal Algerië, wie se ekonomie amper van koolwaterstowwe afhanklik is, deur hierdie verlangsaming geraak word? 

Dit moet beklemtoon word dat die wêreldekonomie in 'n slegte toestand is. “Ses uit tien ekonome wat vir die Wêreld Ekonomiese Forum se hoofekonome se Outlook-verslag ondervra is, beskou die globale ekonomiese vooruitsigte as anemies en verwag dat algehele toestande oor die komende jaar sal verswak,” merk die Forum op. Hierdie ontleding, wat gegrond is op vooruitskattings wat deur bekende banke gemaak is en 'n Reuters-peiling onder ekonome, voorspel 'n verlangsaming in wêreldgroei tot 2,6% in 2024 vergeleke met 2,9% vanjaar.

Europa sal die verlangsaming voel

"Die data beklemtoon die impak van stygende pryse op verbruikersbesteding en die uitdagings wat besighede in die gesig staar, veral in die konteks van dalende vraag uit China," dui hierdie verslag aan wat veral die ekonomiese probleme van Europa en die Verenigde Koninkryk uitlig. Wat die Chinese ekonomie betref, kan dit verswak met maatskappye se soeke na hervestiging.

Die bank Goldman Sachs dui op sy beurt aan dat “die ekonomie op pad is na hoër groei met jaarlikse groei van 2,6%, wat die voorspelling van 2,1% oorskry wat deur Bloomberg-ekonome vasgestel is”. Ontleders by dié bank verduidelik dat die hoogtepunt van rentekoersverhogings verby is en dat monetêre en fiskale strengerbeleid die meeste van hul impak op die wêreldekonomie bereik het. Optimisme herstel bevraagteken deur die president van die Fed, wat beraam het dat die stryd teen inflasie nog nie sy doelwit bereik het nie en dat verdere verhogings in rentekoerse nodig kan wees.

Vertraging in globale groei: watter impak op Algerië?

Die Algerynse ekonomie is hoogs afhanklik van die wêreldekonomie, veral as gevolg van koolwaterstowwe. Die meeste van Algerië se inkomste kom inderdaad uit die uitvoer van olie en gas. Die verlangsaming in die wêreldekonomie het 'n groot impak op die vraag na olie. As die vraag na olie afneem, volg pryse outomaties. Algerië sal dus deur hierdie afname geraak word, aangesien dit sy olie goedkoper sal verkoop, wat sy inkomste sal verminder.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://observalgerie.com/2023/11/20/economie/ralentissement-croissance-mondiale-2024-algerie-impactee/


.