hoekom Marokko en nie Algerië nie? – Telquel.ma

hoekom Marokko en nie Algerië nie? – Telquel.ma

Csy twee projekte het ten doel om Afrika met Europa te verbind.

Die eerste, genaamd die Nigeria-Marocco Gas Pipeline (NMGP), het ten doel om die gasvelde van Nigerië (een van die grootste gasprodusente in Afrika) met Marokko te verbind. Hierdie projek sal die Atlantiese kus oorsteek en deur dertien lande gaan.

Wat die tweede projek betref, genaamd Trans-Saharan Gas-Pipeline (TSGP), sal dit 'n belegging van 13 miljard dollar behels en sal deur drie lande reis: Nigerië, Niger en Algerië.

Alhoewel beide lande optimisties is oor die vordering van hierdie projekte, blyk dit dat dit verskeie struikelblokke teëkom, insluitend koördinasie tussen die baie lande wat gekruis is, kolossale finansiering en die behoefte aan streekstabiliteit. Boonop dryf die wêreldwye oorgang na skoon energiebronne potensiële kliënte om volhoubare alternatiewe te bevoordeel.

NMGP: 'n menigte lande, soveel uitdagings

Die Nigerië-Marokko-gaspypleidingprojek behels die deelname van dertien lande, elk met hul onderskeie leiers en politieke stelsels. Buiten hierdie diversiteit verenig 'n gemeenskaplike oortuiging egter hierdie nasies: dié om Suid-Suid-samewerking te bevorder, internasionale beleggers te lok en Afrika se energie-soewereiniteit te bevestig. Maar die werklikheid vereis 'n baie meer veerkragtige konvergensie.

Verskeie lande wat deur die toekomstige gaspypleiding geraak word, geniet nie die politieke en veiligheidsstabiliteit, noodsaaklik vir die sukses van so 'n projek nie. Inderdaad, verskeie van hulle staar seerowery in die Golf van Guinee in die gesig, die toenemende vloei van putschisme in die Sahel, of selfs die diplomatieke posisionering wat baie belangrik bly vir Marokko (drie van die dertien lande wat die gaspyplyn sal kruis erken pseudo-RASD ).

Op Europese vlak verkondig 'n uitspraak van die Hof van Justisie van die Europese Unie (HJEU) dat handelsooreenkomste (vissery en landbou) wat tussen die EU en Marokko gesluit is, nie op die Sahara van toepassing moet wees nie. Vind die plaaslike bevolking egter baat by die voordele van hierdie ooreenkomste? Ja, volgens die uitspraak wat verlede Mei deur die Britse appèlhof gelewer is. Dit kan dalk gebruik word om te slaag in die appèl wat deur die Kommissie en die Europese Raad ingedien is teen die nietigverklaring van die twee ooreenkomste wat in eerste instansie deur die HvJEU besluit is.

Nietemin sal die kwessie van die toepaslikheid van die HvJEU-besluit (na verwagting in Maart 2024) vrae laat ontstaan ​​oor die haalbaarheid van hierdie projek op die vlak van die HvJEU (daar moet verstaan ​​word dat 'n deel van die gas wat deur die gaspypleiding sal beweeg, bedoel is na die EU uitgevoer te word). 'n Dubbele diplomatieke slag vir Marokko, as die regte argumente ooreenstem? In elk geval sal Marokkaanse diplomate werk hê om hierdie megaprojek te bevorder.

TSGP: sekuriteit en finansiële uitdagings

Die probleme waarmee die Marokkaanse gaspypleiding te kampe het, is nie eksklusief daarvoor nie. Sy Algerynse mededinger staar ook beduidende veiligheids-, finansiële en geopolitieke uitdagings in die gesig. Alhoewel die aantal lande wat betrokke is beperk is, openbaar die benadering wat Algerië gevolg het kwesbaarhede op verskeie vlakke, en bied dus 'n geleentheid vir die Marokkaanse projek om homself met 'n meer stewige fondament te posisioneer.

Inderdaad, die noordooste van Nigerië word sterk geraak deur die Boko Haram-opstand, terwyl die aktivisme van kriminele bendes en konflikte tussen veewagters en boere in die Noordwes energie-installasies en infrastruktuur bedreig. In Niger is die staat in die greep van politieke en veiligheidsveranderinge ná die laaste poging, en Niamey is betrokke by openlike konflikte met ander potensiële beleggers- en kliëntelande, insluitend Algiers, ná die jongste mislukte bemiddeling deur Algerynse diplomasie.

Benewens die veiligheidskwessies rondom hierdie projek, bly die kwessie van die metode van finansiering onopgelos. Openbare hulpbronne in Algerië is dalk nie voldoende om die onafhanklike finansiering van hierdie projek te verseker nie, wat kan lei tot die verkenning van eksterne finansieringsoplossings. 'n Komplekse situasie, veral aangesien die koninkryk reeds 'n soortgelyke benadering lank tevore met 'n stewige lêer aangepak het.

Nog 'n struikelblok wat met die twee projekte verband hou, is die energie-oorgang. Die Europese Unie (een van die potensiële kliënte van die gaspypleiding) het in 2019, deur die Europese Groen Deal, daartoe verbind om sy afhanklikheid van fossielbrandstowwe, veral aardgas, te verminder, en het homself die doelwitte gestel om kweekhuisgasvrystellings te verminder, met die doel van die bereiking van koolstofneutraliteit teen 2050 en die einde van die gebruik van fossielgas teen 2100. Die bereiking van dekarbonisering binne hierdie spertye is egter nog ver weg, as gevolg van die alomteenwoordigheid van fossielenergie in die Europese industrie.

Geostrategies agter die verhoog: water in die gas?

Vir Rabat word die toekomstige gaspypleiding gesien as 'n geleentheid om sy diplomatieke posisie in die streek te anker, sy hoogste belange te dien en sy rol as 'n verbindingsbrug tussen die twee kus van die Middellandse See te konsolideer.

'n Vennootskap met 'n stabiele land, soos Marokko, sal wedersyds voordelig wees vir bilaterale betrekkinge met ander lande in die streek. Dit sal lei tot die versterking van handelsvloei binne die Afrika Kontinentale Vryhandelsgebied (ZLECAF) en ondersteuning vir die Marokkaanse kandidatuur vir die Ekonomiese Gemeenskap van Wes-Afrikaanse State (ECOWAS).

En as die finansiering van die Nigerië-Marokko-gaspypleiding suksesvol sou wees, kan Wes-Afrika hom verheug oor sterk samewerking wat sal meeding met 'n Russiese reus met 'n sterk teenwoordigheid op die Europese mark en 'n "stabiele" Midde-Ooste met lang ervaring in die domein.

Die jongste gasontdekkings in Senegalese en Mauritaniese waters kan egter aanleiding gee tot 'n nuwe scenario. Dit is inderdaad 'n belangrike stap vorentoe in die energiesektor op streeksvlak. Hierdie lande kan dus grootskaalse uitbuitings- en produksieprojekte beding, 'n interessante alternatief vir Marokko en ander lande in die streek wat voordeel kan trek uit hierdie potensiële energievloei om aan die een kant samewerking tot vandag toe beperk tussen hulle te bevorder, en aan die ander kant, toegang tot ander alternatiewe vir Nigeriese of Algerynse gas. Genoeg om die koninkryk se kanse om 'n Afro-Europese gaspypleidingprojek te verseker, te verryk.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://mobile.telquel.ma/2023/11/21/tribune-gazoduc-nigerian-pourquoi-le-maroc-et-pas-lalgerie%E2%80%89_1842199


.