Sal Patrice Talon en Thomas Boni Yayi weer die handskoene aantrek?


Sal Patrice Talon en Thomas Boni Yayi weer die handskoene aantrek?

 © Damien Glez

© Damien Glez

Gepubliseer op 27 November 2023

Leeswerk: 2 minute.

Die Beninese wat van generasievernuwing begin droom het ter geleentheid van die algemene verkiesing van 2026, sal hulle hul koste werd wees? Die staatshoof was veronderstel om sy presidentskap aan die einde van te beëindig sy tweede termyn van vyf jaar, terwyl sy voorganger – 'n evangeliese Pinkster-Christelike pastoor sedert 2012 – besig gelyk het om vurige liedere op te neem. Toe, verlede April, het president Jacques Migan verklaar dat "die Beninese graag 'n derde wil hê mandaat » deur Patrice Talon. Toe, in Oktober, is Thomas Boni Yayi aangestel president van die Demokrate aan die einde van die eerste partykongres.

Voor in die toneel

Keer die tweede net ten goede terug na die politieke kollig? teen te werk die begeertes van die eerste? Of omgekeerd, word die eerste in die versoeking gebring deur die nuwe geveg wat aan hom voorgestel word, selfs al herhaal diegene rondom hom dat dit nie die geval is nie? Tog, by hierdie begin de week beset die twee mans geheel en al die politieke toneel in Benin.


die res na hierdie advertensie


Vergesel deur sy nommer twee, Éric Houndété, Thomas Boni Yayi het die afvaardiging van die belangrikste opposisieparty gelei wat op 27 November deur die President van die Republiek ontvang is au Marina-paleis. Boonop is dit een van die onlangse briewe van die voormalige staatshoof aan die internasionale gemeenskap wat blykbaar die voorstel vir 'n konklaaf aanleiding gegee het: Thomas Boni Yayi het die organisasie van die verkiesings aan die kaak gestel, uitgereik van twyfel oor die liggame in beheer van die stembusse en het gevra vir 'n oudit van die kiesregister voor 2026.

Nadat hy sy uitnodiging op 23 November bekendgestel het, Patrice Talon 'n vergadering genoem in die vorm van 'n direkte uitruil, sans die pers. Vir die res is dit meer vaag. Ons weet nie hoe lank die vergadering sal duur en of die presidensie sal instem tot die begeerte wat die opposisie in 'n persverklaring uitgespreek het om ander onderwerpe as dié te bespreek nie. opgewek deur Yayi Boni se brief, veral "die stemming oor die amnestiewet ten gunste van ballinge en politieke gevangenes, die organisasie van 'n nasionale politieke dialoog" en "die indiensneming van jongmense".

Ons kan skaars waag à veronderstel dat humor daar kan wees. In die lig van die nuwe eise van die Demokrate, het 'n goeie vriend van die staatshoof gesê: "Ons nooi jou uit na 'n troue en jy wil die spyskaart ".

Die oggend.

Ontvang elke oggend die 10 sleutelinligting oor Afrika-nuus.

Image

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1508567/politique/patrice-talon-et-thomas-boni-yayi-vont-ils-renfiler-les-gants/


.