Die weermag se belangstelling in 'n verandering in president Tebboune – Sahel Intelligensie

Die weermag se belangstelling in 'n verandering in president Tebboune – Sahel Intelligensie

Die weermag, die ware maghouers in Algerië, is vasbeslote om president Abdelmadjid Tebboune te vervang na 'n unieke en chaotiese mandaat, waarvan die laaste die veranderinge was wat binne die presidensie en die regering aangebring is sonder die goedkeuring van die weermag Algerian Popular National Party ( ANP).

Hierdie veranderinge word gemotiveer deur waardes of posisies wat as onversoenbaar geag word met dié van die stafhoof, generaal Saïd Chengriha. Want sedert onafhanklikheid het die weermag homself tradisioneel beskou as die bewakers van die land se stabiliteit.

Vandag spreek die weermag sy ontevredenheid uit met die huidige beleid van die staatshoof, en glo dat dit nie sy belange dien of teen sy doelstellings ingaan nie.

Massabetogings in 2019 het gelei tot die bedanking van president Abdelaziz Bouteflika. Die weermag sien 'n verandering in president Tebboune as 'n manier om orde te herstel en aan hul eise te voldoen.

Aan die ander kant, benewens sy politieke rol, hou die weermag beduidende ekonomiese belange, insluitend besighede en beleggings in verskeie sektore. ’n Verandering in “leierskap” het ten doel om hierdie belange te beskerm en te bevorder, terwyl dit gedeeltelik op populêre eise reageer en die status quo op ander fronte handhaaf.

Bekommerd oor stabiliteit in Algerië, dring buitelandse moondhede die weermag aan om van rigting te verander, in die hoop om internasionale spanning te verminder en betrekkinge met ander lande te versterk.

Volgens verskeie bronne poog die weermag om politieke alliansies te vorm met ander akteurs, soos politieke partye of invloedryke figure, om 'n nuwe kandidaat te ondersteun in die presidensiële verkiesing wat vir 2024 geskeduleer is, in ooreenstemming met hul belange.

In die verkiesingsproses sal militêre veiligheidsdienste hul invloed uitoefen om die sukses van die pro-militêre kandidaat te verseker.

Tans werk intelligensie aan kommunikasiestrategieë wat daarop gemik is om die presidensiële verandering te regverdig as 'n reaksie op die land se behoeftes aan stabiliteit en hervormings, terwyl politieke ontwrigting tot die minimum beperk word en gedeeltelik op eise vir hervormings gereageer word.

Die pers- en kommunikasiedepartement van die Algerynse algemene staf, wat direk aan generaal Saïd Chengriha rapporteer, beheer tans die media, sosiale netwerke en sensor inligting om die openbare mening te vorm en kritiek op hul optrede te verminder.

Verder pleit burgerlike organisasies en menseregteverdedigers vir 'n demokraties verkose burgerlike president om outoritêre misbruike te beëindig.

Sedert onafhanklikheid in 1962 was die betrokkenheid van die Algerynse weermag by politieke en ekonomiese bestuur 'n bron van debat en kontroversie wat Algerynse steeds bekommer.

 

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://sahel-intelligence.com/32633-algerie-linteret-des-militaires-pour-un-changement-du-president-tebboune.html


.