Eksklusief. Hoe die Russe Algerië omseil het om die Malinese militêre offensief teen Kidal – Maghreb-intelligensie te ondersteun

Eksklusief. Hoe die Russe Algerië omseil het om die Malinese militêre offensief teen Kidal – Maghreb-intelligensie te ondersteun

Die onrus is enorm in Algiers, veral binne die intelligensiedienste wat totaal ontnugter, oorweldig en "verlate" voel in die Malinese lêer. En met goeie rede het die onlangse militêre ontwikkelings aan die noordelike front van Mali 'n groot noodlottige slag vir Algerië se geloofwaardigheid toegedien. Die magte van die Malinese weermag kon die groot en strategiese stad in die noorde van die land, Kidal, die kloppende hart van die Toeareg-gemeenskap en een van die woestynstede naaste aan die Algerynse grense, op briljante wyse herower.

Op 14 November kon die Malinese gewapende magte Kidal, die bastion van die Toeareg-rebellie, herower, en sodoende definitief enige hoop begrawe op die toepassing van die vredesooreenkoms wat in 2015 in Algiers gesluit is met die verskillende gewapende faksies van die onafhanklikheidsbeweging van Azawad. Die militêre oorwinning van die Malinese weermag is slegs moontlik gemaak danksy die militêre, logistieke en finansiële ondersteuning van Rusland deur die Wagner-paramilitêre groep. Die Russiese owerhede het Algerië egter op geen manier met hierdie proses van militêre ingryping in die noorde van Mali geassosieer nie. Moskou het nie eers die moeite gedoen om Algiers te waarsku, in te lig of met Algiers te konsulteer oor die werklike ins en outs van hierdie Maliese militêre operasie wat die verowering van die noorde van die land uit die hande van die Toeareg-rebelle moontlik gemaak het nie.

Die Russiese vennote het dit nie nuttig geag om hul Algerynse eweknieë te betrek of om hulle te raadpleeg wanneer hierdie heroweringsoperasie onder die beskerming van die offisiere van die Wagner-groep van stapel gestuur is nie. Die Algerynse geheime dienste het egter inligting gehad oor die sterk teenwoordigheid van Wagner se magte in die geledere van die Malinese militêre magte, maar hulle het nie gedink dat die Russe hulle daartoe verbind het om die hervatting van beheer oor Kidal te borg sonder om die ingryping of mening van te vra nie. Algerië, wat die gespreksgenoot is wat uit verskeie lidgroepe van die Permanente Strategiese Raamwerk (CSP), 'n alliansie van Toeareg-gewapende groepe, getrek is. Die Algerynse leiers het gehoop op ten minste 'n versoek van Moskou om in te gryp met die Toeareg-gewapende groepe om 'n kompromie met hulle te onderhandel wat die voortsetting van die gevegte teen die Malinese magte binne Kidal verhoed.

Dit is duidelik dat die Russiese vennote "alleen wou gaan", verkies om Algerië te omseil en hulself as die ware nuwe meesters van die Sahel te vestig. Hierdie houding het Algiers grootliks ontstem en die Algerynse president Abdelmadjid Tebboune is deur verslae van die Algerynse dienste gedruk om verduidelikings van Moskou te eis terwyl die regerende junta in Bamako weier om die saak met die Algerynse owerhede te bespreek. dat dit nou onder sy nasionale soewereiniteit val. Verlaat dus die invloed van Algerië wat dus sy historiese rol as arbiter moet vergeet wat gerespekteer, na en oorweeg word deur alle partye in die Malinese konflik.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.maghreb-intelligence.com/exclusif-comment-les-russes-ont-contourne-lalgerie-pour-appuyer-loffensive-militaire-malienne-contre-kidal/


.