Kameroen: die LFC-toekennings vier Kameroense, Afrika- en Karibiese rolprente | TV5MONDE

Kameroen: die LFC-toekennings vier Kameroense, Afrika- en Karibiese rolprente | TV5MONDE

Dit was in 2018 dat die Benines-Kameroense rolprentvervaardiger Françoise Ellong Gomez die LFC-toekennings – The Cameroonian Film Awards – geskep het. 'n Inisiatief wat oorspronklik, dit wil sê twee jaar tevore, die eerste keer die vorm aangeneem het van 'n blog wat aan Kameroense rolprente gewy is.

'n Geleentheid wat daarop gemik is om die publiek te integreer

Aangemoedig deur die sukses van die blog, het Françoise Ellong Gomez die eerste uitgawe van die LFC-toekennings bekendgestel, wat onmiddellik geskep het “’n sterk verbintenis tussen fliekgangers en hul gunsteling-akteurs en -aktrises. » Die eerste vier uitgawes van hierdie geleentheid sal hoofsaaklik aan Kameroense rolprente gewy word.

Vir die stigter is dit eerstens 'n kwessie om plaaslike bevolkings toe te laat om eienaarskap van die geleentheid te neem en om die feit te anker dat dit 'n Kameroense beloning is.

“En vir die 5e seremonie, het ons geweet dat ons eintlik 'n geleentheid wou hê wat beide pan-Afrikaans en internasionaal was. En dit is vir nommer 5e uitgawe dat ons die inskrywing vir die internasionale kompetisie ingehuldig het. ", Françoise Ellong Gomez het ons vertel.

En sy voeg by: “Ons het dus die groot kompetisie wat Kameroen is, en dan 'n internasionale kompetisie wat Afrika, die Afrika-diaspora en die Karibiese Eilande betref. »

Aan die ander kant is daar net een jurie wie se lede uit baie uiteenlopende agtergronde kom. Daar vind ons filmmakers, filmliefhebbers, kultuurjoernaliste, filmresensente, skrywers, musikante...  

’n Doelbewuste keuse deur stigter Françoise Ellong Gomez, wat hoop om die publiek verder te integreer, terwyl uitruilings tussen verskillende kategorieë mense in kontak met rolprente bevorder word, al is dit net vir die duur van ’n kompetisie.

Die jurie van die LFC-toekennings word gelei deur 'n filmliefhebber, Doris Jiofack, wat in Kanada woon. “As 'n filmliefhebber wat passievol is oor Afrika-films in die algemeen, en Kameroen spesifiek, is ek verlei deur hierdie idee waarin ek, buiten die geleentheid om presies my standpunt oor ons rolprentteater te gee, die moontlikheid gesien het om by te dra tot die bevordering van filmmakers, hul talent te vier en hulle uit te lig. ", onderstreep Doris Jiofack.

En soos met elke uitgawe, word die aankondiging van die wenners voorafgegaan deur meesterklasse wat, vir hierdie sesde uitgawe, gewy word aan die rolverdeling en regie van akteurs. Klein besonderheid egter, dit is gekruisde meesterklasse, om 'n panoramiese uitsig oor elke tema te hê.

Aan die oorsprong van Kameroense film

Skrywer van die animasiefilm “Mboa matanda. Die toernooi van konings", gekies in amptelike kompetisie by die laaste Toronto-rolprentfees in Kanada, is die Kameroense filmmaker Jules Eyango een van die regisseurs wat vanjaar genomineer is.

"Dit is vir my 'n groot trots, want die LFC-toekenningsjurie erken die kwaliteit van die werk wat ek in animasiefilms in Kameroen doen," het hy vir ons gesê.

Die afwesigheid van kwaliteit-infrastruktuur in Kameroen loop egter die risiko dat 'n deel van die bevolking nie so 'n film kan sien nie.

“[...] As ons buitelandse kulturele sentrums (Franse Instituut, Goethe Instituut) en 'n paar private kulturele plekke soos Africréa, Salle Saint Josué in Yaoundé of Douala Bercy behalwe, die Canal Olympia-netwerk met twee bioskope, bioskoop Eden, 'n private inisiatief behalwe , bly die rolprent- en musieksektore benadeel deur die gebrek aan kwaliteit-infrastruktuur wat bedoel is om musiek- of kinematografiese vertonings aan te bied. ", skryf akademici Georges Madiba en Ive Archil Tchinda, in Artikel 'n paar maande gelede gepubliseer. 

Kameroen was egter net ná onafhanklikheid in 1960 een van die eerste Afrika-lande wat die pad van rolprentkuns aangepak het. In 1973 het die Kameroense owerhede FODIC, die Film Industry Development Fund, geskep.

Deur hierdie instelling ondersteun die openbare owerhede dan filmproduksie deur direkte befondsing, maar ook deur die georganiseerde en beheerde kaartjiestelsel, 'n bietjie soos in Frankryk.

Die pioniers van hierdie "taamlik voorspoedige" era vir die 7ste Kameroense kuns word dan Daniel Kamwa, Jean-Pierre Dikongue Pipa (Etalon de Yennenga in 1976, by FESPACO, genoem vir sy film) Muna Moto) of Thérèse Sita Bella.

Aan die einde van die 1980's en die begin van die 1990's, gekenmerk deur die verskyning van strukturele aanpassings byna oral op die vasteland, het FODIC verdwyn en Kameroense rolprente het een van sy pilare verloor.

Ten spyte van alles, gedurende hierdie dekade en veral in die 2000's, het hoogs talentvolle rolprentmakers soos Bassek Ba Kobhio, Osvalde Lewat, Hélène Ebah, Narcisse Mbarga, Alain Fongué, Cyrille Masso en Jean-Pierre Bekolo na vore getree en voortgegaan om lewe in die Kameroense rolprentteater te bring.

'n Dinamiese bioskoop ten spyte van finansieringsprobleme

Nog in die 2000's het die sukses van Nollywood, een van die vertoonvensters van Nigeriese rolprente, die digitale revolusie en die bevorderingsaksie van buitelandse vennote (Franse Instituut van Kameroen, Goethe Instituut, Spaanse Kultuursentrum, ens.), bygedra tot die herlewing van Kameroense bioskoop.

"In 2001, toe die openbare owerhede bewus geword het van die veranderinge wat geleidelik in die Kameroense kulturele sektor (films en musiek) plaasvind, het die openbare owerhede besluit om 'n Spesiale Toewysingsrekening te skep om kultuurbeleid te ondersteun," herinner ons aan akademici Georges Madiba en Ive Archil Tchinda.

Ongelukkig het die 2020-finansieringswet hierdie rekening opgeskort, ondanks die moeilike ekonomiese konteks ná die Covid-19-pandemie. Onderstreep egter Georges Madiba en Ive Archil Tchinda, die kulturele en kreatiewe bedrywe "maak 'n ware ekonomiese seën vir georganiseerde lande uit. »

En vir 'n land soos Kameroen wat byna 27 miljoen inwoners het, is die potensiële mark vir kulturele en kreatiewe bedrywe beduidend.

Ten spyte van hierdie taamlik moeilike konteks, veg akteurs in die Kameroense filmbedryf om te bestaan.

“Tot 2016, voor die oorlog in die Engelssprekende streke van die noordweste en suidweste, het Kameroen gemiddeld sowat vyftien speelfilms per jaar vervaardig, danksy die dinamika wat van die Nollywood-stelsel geërf is, en wat ook plaaslik 'n mengsel tussen Franssprekendes was. en Engelssprekendes. », het die joernalis en filmresensent Martial Ebénézer Nguéa ons vertel.

Hierdie dinamiek was veral gebaseer op die Kameroense rolprentbedryf, 'n organisasie wat in 2008 geskep is en wat meer as 'n duisend mense (vervaardigers, regisseurs, akteurs, ens.) bymekaar bring. Maar sedert die Engelssprekende streke van Noordwes en Suidwes deur oorlog geteister is, het produksie afgeneem. Die Covid-19-pandemie het die situasie duidelik vererger.      

Ten spyte van alles, weerstaan ​​Kameroense filmmakers en gaan voort om hard te werk. In 2021, “Die visserman se dagboek », geïnspireer deur die verhaal van die Nobelpryswenner Malala Yousafzaï en geregisseer deur Enah John Scott Akwuondoghoh, is op die kortlys vir die Oscars. Maar bowenal was hierdie film een ​​van vier Kameroense speelfilms wat daardie jaar deur Netflix gekoop is – die ander drie was Broken by Anurin Nwunembom, Therapy deur Musing Derick en Anurin Nwunembom en A man for the weekend deur Achille Brice.

Boonop, in 'n brief gedateer 17 November, het die Kameroen-rolprentbedryf aangekondig dat "Half Heaven" deur Enah John Scott Akwuondoghoh weer Kameroen tydens die 96 sal verteenwoordigste uitgawe van die Oscars wat volgende Maart in die Verenigde State gehou word.

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://information.tv5monde.com/afrique/cameroun-les-lfc-awards-celebrent-le-cinema-camerounais-africain-et-caribeen-2677687


.