Na Mali verlaat Burkina Faso en Niger die G5 Sahel


Na Mali verlaat Burkina Faso en Niger die G5 Sahel

1-New2018-icon@2x-JA-FondBlanc (3)

Gepubliseer op 2 Desember 2023

Leeswerk: 2 minute.

Ná Mali verlede jaar het Burkina Faso en Niger, wat ook deur militêre regimes onder leiding van Ibrahim Traoré en Abdourahamane Tiani geregeer word, aangekondig dat hulle uit die anti-jihadistiese organisasie G5 Sahel vertrek, nege jaar ná die skepping daarvan om teen jihadisme in die Sahel te veg. By sy geboorte en 2014, is die organisasie saamgestel uit Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjad.

"'n Misleide en infantiliserende vennootskap"

Burkina Faso en Niger het Saterdag “in volle soewereiniteit” besluit om “aan al die liggame en liggame van die G5 Sahel, insluitende la Gesamentlike mag.” 'n Besluit wat op 29 November in werking getree het, dui die twee lande in 'n gesamentlike persverklaring aan.


die res na hierdie advertensie


Volgens Ouagadougou en Niamey, "sukkel die organisasie om sy doelwitte te bereik". “Erger nog, die wettige ambisies van ons state, om die G5 Sahel-ruimte 'n veiligheidsone te maak et van ontwikkeling in die wiele gery word deur institusionele swaarmoedigheid, swaarmoedigheid van 'n ander eeu wat ons oortuig dat die pad na onafhanklikheid en waardigheid waarmee ons vandag besig is, in stryd is met deelname aan die G5 Sahel in sy huidige vorm,” gaan hulle voort.

Hulle bevestig 'n "historiese verantwoordelikheid" geneem het deur 'n organisasie te verlaat wat "buitelandse belange kan dien tot nadeel van dié van die mense van die Sahel, nog minder die diktaat van enige mag hoegenaamd aanvaar in die naam van 'n misleide en infantiliserende vennootskap wat die reg om soewereiniteit van ons volke en ons state.” In Mei 2022, die Mali van Assimi Goïta het die G5 Sahel verlaat, met verwysing na 'n organisasie "wat deur die buitekant geinstrumentaliseer is".

Die Alliansie van Sahel-state

Die vyf G5 Sahel-lande het hierdie organisasie in 2014 geskep en toe sy krag in 2017 van stapel gestuur. militêre terwyl die greep van jihadiste rondom hierdie state verstewig het. Alleen Tsjad en Mauritanië is nou lede van hierdie organisasie wat blykbaar bestem is om te verdwyn.

Grootliks deur die Europese Unie gefinansier, hierdie mag verteenwoordig in die oë van die internasionale vennote van die Sahel a deur uitstappie in 'n streek ten prooi aan jihadistiese geweld. Maar gesamentlike operasies het min in getal gebly en die veiligheidsituasie in die Sahel het aanhou versleg. Einde November, ten minste 40 burgerlikes dood in massiewe jihadistiese aanval op basis militêre, in Djibo in die noorde van Burkina Faso, volgens die VN.


die res na hierdie advertensie


Die militêre regimes van Mali, Niger en Burkina Faso, wie se betrekkinge met Frankryk aanstootlik is, het die afgelope weke bymekaargekom om die Alliansie van Sahel-state te vorm. Die hoofde van diplomasie van drie lande het Vrydagaand die skepping van 'n konfederasie voorgestel, met die ambisie om uiteindelik 'n federasie te bereik. Die drie ministers het aangedring op diplomasie, verdediging en ontwikkeling "om politieke en ekonomiese integrasie te konsolideer" tussen die drie lande.

(Met AFP)


die res na hierdie advertensie


Die oggend.

Ontvang elke oggend die 10 sleutelinligting oor Afrika-nuus.

Image

Hierdie artikel het eerste verskyn op https://www.jeuneafrique.com/1510714/politique/apres-le-mali-le-burkina-faso-et-le-niger-quittent-le-g5-sahel/


.